Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülőként mit javasolnátok a...

Szülőként mit javasolnátok a gyereketeknek ebben az esetben (tanulás, munka)?

Figyelt kérdés
Van egy gyereked, aki egy értelmes és rendes lány, mindig is a tipikus jó gyerek volt. Jó tanuló, szorgalmas, mindenből négyes-ötös jegyei voltak, mindenből ötösre érettségizett, angol (C1) és német (B2) nyelvvizsgája van. Általános iskolás korában lovagolt, majd járt rajz és festészet órákra, de mindenféle hobbit kipróbált ezeken kívül is. Mindig teljesen szabad kezet adtál neki, bármit csinálhatott (nyilván a saját és család lehetőségeihez mérten), te nem korlátoztad semmiben és támogattad mindenben. Ugyanúgy a jövőbeli terveibe sem szólnál bele, támogatnád a tanulmányaiban vagy bármiben, amit választ magának. Nincsen semmilyen terved vagy elképzelésed, hogy majd ez és ez lesz belőle stb., de szeretnéd, ha azért nem vesztegetné el a tehetségét, szorgalmát, képességeit és jó élete lenne. Viszont elmondása szerint semmi sem érdekli, semmiben sem tudja elképzelni magát, semmi sem vonzza és fogalma nincsen, hogy mit szeretne majd kezdeni magával (sem tanulás, sem munka, sem semmi terén nincsen konkrét ötlete).
2020. máj. 30. 14:35
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Egyébként tényleg sok dolgot kipróbált, csomó dologban ügyes is és tényleg jól tanul is, szorgalmas, szóval ezért is furcsa, hogy semmit sem talált magának. A jegyein sem látszott soha, hogy mi az, ami mondjuk jobban megy neki. Vagyis mindig csak annyit mondott, hogy ez könnyű/nehéz, vagy erre sokat/keveset tanult és mi sem láttunk különbséget szülőként. Ugyanúgy készült a matek dolgozatra, mint a biológiára vagy a művészettörténetre. Ha valamit csinált, akkor mindig a legjobbra törekedett, bármi is volt az.
2020. máj. 30. 19:06
 12/18 anonim ***** válasza:
84%

"mindig a legjobbra törekedett, bármi is volt az"

Nyilván elfogultsággal, hiszen a 2. egyetem se megy neki.

Lehet újat mondok még a kérdezőnek is, de az emberek azért dolgoznak, mert muszáj.

Bizonyára a lány el van halmozva pénzzel/támogatással, ha ő ezt nem veszi észre.

2020. máj. 30. 19:21
 13/18 A kérdező kommentje:

Lehetséges, hogy van bennem némi elfogultság, de azért látom, hogy igenis komolyan szokta venni a feladatait és tényleg arra törekszik, hogy kihozza belőlük a tőle telhetőt. Az egyetem is jól megy neki, ebben a félévben is 4,8 lett az átlaga, ami szerintem teljesen jó.

Egyébként nem is kényeztettük el soha. Mindig mindent megadtunk neki, amire szüksége volt és támogattuk, de szerintem ez természetes és egyáltalán nem vittük túlzásba.

2020. máj. 30. 19:31
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván az zavart meg, hogy az első 2 mondatban múltidőben beszélsz a szorgalmáról.

Ha ilyen jó tanuló, miért írtál ki kérdést?

2020. máj. 30. 19:38
 15/18 A kérdező kommentje:
Azért kérdés ez még mindig, mert ő még mindig annak érzi, tulajdonképpen ugyanúgy, mint mikor még gimis volt. Azt mondja, hogy őt nem érdekli ez a szak sem, és ugyanúgy nincsen semmilyen elképzelése vagy terve.
2020. máj. 30. 19:51
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Te tudtad hol fogsz dolgozni amikor 1. éves voltál?
2020. máj. 30. 20:31
 17/18 anonim ***** válasza:

Számomra is pont ez jelentette a problémát fiatal fejjel, hogy azt se tudtam mit szeretnék kezdeni magammal, mert csak az jött, hogy a mindent megváltó tanulás majd hirtelen megvilágítja a nekem kijelölt utat, amiben kimagasló tehetségemnek hála szárnyaló karriert futok be egy csodálatos cégnél.

Na ezt így konkrétan büntetném annyira káros felfogás. A magyar oktatás döntő többsége botrányos, magoltatásra épülő, lexikális faxkodás, a későbbi munkaerőpiacon elvárt dolgokhoz maximum szegről végről kötődik. Viszont ha nem végzel egyetemet, vagy piacképes szakmát, azt gondolják egy iszákos tróger fogyatékos vagy, tehát muszáj, holott később már semmi jelentősége.

Én példát mutatnék a gyereknek, erre van egy csomó nyílt nap vagy lehetőség. Miből áll egy átlag multi. Miből áll egy állami szerv, egy gyár, egy cnc forgácsoló vagy egy fodrász átlagos napja. Ha akar elmehet vidékre és fóliasátorozhat is vagy tarthat állatokat. Vannak lehetőségek, legjobb tudásomhoz híven megmutatnék belőle egy csomót. Ha nem érdekli semmi, megfordítanám a kérdést, számít hogy érdekelje? Ha csak pénzt akar keresni, jó sok pénzt, keressen egy olyan piacképes végzettséget, amivel pályakezdőként is boldogul, pl programozó, mérnök. A legtöbb ember szerintem nem is akar dolgozni, csak muszáj pénzt keresnie. Azért a képességei alapján le lehet redukálni a lehetőségeket 3-4 opcióra, azt körbe járni vele, hogy itt és itt ilyesmire számíthatsz, aztán hagyni, hogy válasszon.

A munkaerőpiacra kilépve még úgyis arcba vág péklapáttal a valóság, tehát célszerű addig lerángatni a valóságba, hogy a tehetség önmagában nem sokat számít.

2020. máj. 31. 01:15
 18/18 anonim ***** válasza:
A nyelvtudása, a nyelvérzéke legyen akkor mérvadó! Nyelvtudás + egy tök mindegy milyen diploma kezdésnek tökéletes!!!
2020. jún. 21. 22:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!