Szülőként mit javasolnátok a gyereketeknek ebben az esetben (tanulás, munka)?
Hány éves? Én kábé így éreztem 17-18 évesen. Azért azt lehetett tudni, hogy matek-fizika-informatika irányban vannak jó képességeim, és az informatika is érdekelt. 13-14 évesen még határozottan informatikus akartam lenni.
Ezután tényleg informatikusnak mentem. Az biztos volt, hogy ez nem lesz katasztrófális választás, van hozzá affinitásom. Másrészt informatikusként nyertem még 3-5 évet, hogy ténylegesen irányt válasszak, hiszen informatikusokra lényegében mindenhol szükség van.
Ez nem ritka az ő korában, nagyon sokan érettségi után nem mennek egyetemre, mert nem tudják, hogy mit kezdjenek magukkal. Ha el is jutnak a felsőoktatásba, ott is sokan abbahagyják, vagy váltanak, mert rájönnek, hogy nem így képzelték el. A szülőnek az a dolga, hogy bármit is válasszon a gyerek, támogassa. Ha egy olyan munkát vállal,amiben csak "elpazarolja a tehetségét",de ő ott jól érzi magát, akkor kénytelen vagy elfogadni, és tiszteletben tartani a döntését.
Érdemes mindenféle munkát kipróbálni, OKJ-ba belekezdeni, új hobbit találni, hátha valami megfogja. Én is újra érettségiztem. Előbb-utóbb mindenki megtalálja a maga helyét.
Szerintem ezért kár kérdést kiírni. Az emberek 99%-a ha valamit csinálni kell, azzal kezdi mit kapok cserébe?
Rengeteg ismerősöm van 2 nyelvvizsgával a mekibe, de hidd el, németországi mekibe is perfekt németek dolgoznak.
Gondolom, csak van valami, ami az átlagnál jobban érdekli. Ezt te is láthatod akár a jegyeiből, vagy melyek azok a tárgyak amelyek könnyebben mennek neki, mivel szeret foglalkozni, mi az ami csak "kötelezö"?
Természetes, hogy nincs tapasztalata a "való életről", ebben csak a felnőttek tudnak neki segíteni.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Alapvetően általánosságban kérdezem, mert már 12. osztályban is ez volt a helyzet és azóta tulajdonképpen semmi nem változott. Dolgozott is, egyetemre is járt (kétszer jelentkezett, de csak az egyiket kezdte el) és tulajdonképpen ugyanúgy azt érzi, hogy őt semmi sem érdekli, nem tudja mit szeretne tanulni, milyen munkát szeretne végezni vagy mivel szeretne foglalkozni. Mi pedig szülőként nyilván szeretnénk neki segíteni, de nem nagyon tudunk mit mondani azon kívül, hogy azt csinál, amit szeretne és mi támogatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!