Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy neveljem ki a gyerekemből...

Hogy neveljem ki a gyerekemből, hogy minket, a szüleit, használja kifogásként, ha nem akar valahova elmenni?

Figyelt kérdés
Jó gyerek, jól tanul, nem lusta, viszont sosem vállal felelősséget a kapcsolataiban (baráti vagy szerelmi). Már gyerekként is ezt csinálta, ránk fogta, ha nem akart ottaludni valahol vagy nem akart valakivel játszani, ezért mi lettünk a világ szemében a túlféltő, túlóvó szülők. 18 éves, van egy komoly barátja, aki felajánlotta, hogy a karantén idejére költözzön hozzá, mert mindig halogatta a találkozásokat, a karanténra hivatkozva. Megtudtam, hogy ránk kente az egészet, mondván mi nem engedjük hozzáköltözni, pedig nekem többször mondta, hogy nem akar hozzáköltözni és napi 24 órában vele lenni. Vége a karanténnak, mehetne hozzá többet, de ismét mi vagyunk a bűnbakok.
2020. máj. 28. 10:42
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
2%

Kicsit erőteljesebben kellene rászólni hogy ezt hagyja abba, mert nem ez a megoldás a sajátos problémáira, hanem igen is vállalja azt hogy Ő az aki nem akar részt venni ilyen olyan dolgokba, vállalja fel őszintén.

Ezt rendesen határozottan meg kell neki mondani más megoldás már nincs. Ennyi idős"gyereket" már nem lehet nevelni, ilyenkor már el kell vele komolyan beszélgetni.

2020. máj. 28. 13:11
 22/36 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem le kellene ülni vele erről beszélni. Most még oké, hogy kibújik a felelősség alól, és megússza a dolgokat, de hamarosan belép a munka világába. Ott nem tudja majd rátok kenni a dolgokat, viszont ha a munkatársaira fogja kenni akkor nagyon hamar ki fog derülni, hogy - legyünk őszinték - hazudozik. Nagyon nagyon kellemetlen helyzetekbe fog kerülni, hogyha nem szedi össze magát és nem mer beleállni a konfliktusokba.
2020. máj. 28. 13:17
 23/36 anonim ***** válasza:
91%

9-es nagyon jókat írt (sajnálatos, hogy saját tapasztalatából).

Annyit tennék még hozzá, hogy lehet a szülőktől látott példa is. Tehát hogy a szülők sem merik felvállalni, hogy valakinek nemet mondjanak, hanem inkább feszengenek és kifogásokat keresnek.

De lehet az is, hogy a gyereket nem engedték hibázni, tehát perfekcionistát neveltek belőle. Vagyis ha elrontott valamit, akkor otthon nem lehetett felvállalni, mert olyan büntetést, leszidást, megalázást kapott érte. És megszokta, hogy mindig kell keresnie maga helyett bűnbakot (ez nemcsak személy, hanem tárgy, egyéb körülmény is lehet), akire/amire mutogathat.

Vagy hasonló módon a vágyait nem lehetett felvállalnia. Ha valamit szeretett volna megkapni, csinálni, akkor úgy kellett a szülei felé magyaráznia, hogy miért szükséges, miért elkerülhetetlen, hogy az meglegyen neki, vagy azt csinálja.

Persze mi csak találgatunk, hisz nem tudjuk, milyen lehet a légkör kérdezőéknél.

2020. máj. 28. 13:17
 24/36 Savlekotő ***** válasza:
93%
Miért tukmáljátok rá a pasit,ha akarna menne hozzá kezét lábát törve, mert vele lenne,ő viszont örül ha nem kell menni a pasihoz,itt vmi nem kerek,lehet nem látjátok,de ő nem azzal a fiúval lenne..
2020. máj. 28. 14:56
 25/36 anonim ***** válasza:
1%
Na ne vicceljünk, egy egy hazug tinit pszichológushoz kell vinni. MEgnevelni kéne első körben. Nem beteg, hanem egy kis missz pcsa.
2020. máj. 28. 15:03
 26/36 anonymousreview60 ***** válasza:
96%
Savlekötő: Nem mindegy, hogy nem akar vele lenni vagy nem mer vele lenni. Nem mindegy, hogy azért nem eszek csokitortát, mert 1. nem szeretem vagy félek enni, mert 2. még senkit nem láttam tortát enni és nem tudom, hogyan kell, vagy pedig 3. eddig minden barna kaja evése után megvertek, és az fájt (erre garantáltan nem emlékszik tudatosan a lány, magától nem tudja kitalálni). Tudom, erőltetett a hasonlat.
2020. máj. 28. 15:04
 27/36 anonim ***** válasza:
7%

Annyira jó, mikor egyesek privátban irkálnak, hogy jaj, hogy merek én szegény gyerek felett pálcát törni, hát honnan tudom, hogy nem a szülő rontotta el stb stb :)

És ti ennyi erővel hogy mertek a szülők felett pálcát törni egyetlen kérdés alapján, amiben egy db tény lett közölve, hogy egy 18 éves hazudozik rendszeresen évek óta (ugye gyerekkorától)?

Ha a szülőt lehet vádolni, hibáztatni, az miért is van rendben, arra pedig miért is ugrotok azonnal, ha valaki le meri írni, hogy talán nem tutujgatni kéne a szegény kis gyereket, mert 18 évesen nem elég, hogy nincs benne annyi, hogy őszinte legyen (ez még a kisebbik baj), de még ráadásul a szüleit állítja be a szemétnek?

Hiába irkáltok (úgyis tiltva lesztek, mellesleg élőben legyetek kemények, ne úgy, hogy más nem látja) meg pontozgattok le, attól még akkor is az lesz a véleményem, hogy itt egyedül azt cseszték el a szülők, hogy ilyen sokáig engedték pofátlanul hazudozni a lányt. Már csírájában el kellett volna fojtani és megtanítani rá, hogy álljon ki magáért, a saját véleményét pedig vállalja, mert azt másra kenni gusztustalan. Most még nem lenne késő elkezdeni erre megtanítani. És inkább a szülők tegyék ezt, mint az élet, mikor majd pl a munkahelyén esik pofára és emiatt netán ki is rúgják.

2020. máj. 28. 15:16
 28/36 Savlekotő ***** válasza:
95%

Nem mer együtt lenni a párjával akkor ott nagy gondok vannak és pláne nem fogom hozzá kényszeríteni erővel a saját gyerekem ahhoz aki elöl ennyire húzódik hogy hazugságot talál ki a összeköltözés ellen..

70F

2020. máj. 28. 16:13
 29/36 anonymousreview60 ***** válasza:
95%

27-es anonim: Úgy gondoltam a megjegyzésem túl off, ezért ment magánba.

Lehet, hogy a gyerek (is) a hibás, de a 18 éves gyerek még inkább a szülei terméke, semmint a saját maga eredménye. A gyerek hazudozása alapvetően amiatt van, mert a szülők hagyták.

Én itt befejeztem. Pszichológus. Pont.

2020. máj. 28. 16:14
 30/36 anonim ***** válasza:
5%
18 évesen már nem gyerek az ember.
2020. máj. 28. 16:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!