Nyugaton miért teljesen elfogadott az, hogy a szülők nem segítik a gyereküket anyagilag?
Itthon ha egy szülő teheti, akkor segíti a gyerekét ott, ahol csak tud neki: jogosítványt szerzésben, autó/lakásvásárlásban. Nyugaton ez nem annyira jellemző, sőt teljesen elfogadott az, hogy a gyerek fizeti magának a jogosítvány megszerzésének árát is. Nyugaton jellemzőek például a duális képzések, amik az OKJ-s tanfolyamokhoz hasonlíthatóak, csak ott sokkal gyakorlat-orientáltak. Ha valaki ilyenre jelentkezik, akkor a cég, ahol a gyakorlatát tölti, fizet a tanulónak minden hónapban 500-1000 euró között a képzés végéig (2-3 év általában).
Ilyen képzéseket legtöbbször 16-18 évesen szokták elkezdeni, és ismerek olyat, aki ilyen képzésen vesz részt, és a fizetése felét haza kell adnia, és mellette minden személyes kiadást magának kell fizetnie (bérlet, jogsi, nyelvtanfolyam). Gazdag családoknál is ugyanúgy előfordul, hogy a szülők "tanuljon meg bánni a pénzzel" - címszó alatt nem segítik semmivel a gyereküket az életben, sokszor még az örökösödésből is kivonják, és valami alapítványra hagyják a pénzt. Mondván, hogy a gyerek dolgozzon meg ugyanúgy a pénzért, ahogy ők. Például ha egy ilyen családban a gyerek keres mondjuk havi 750 eurót a képzésen, és a család elmenne nyaralni mondjuk Thaiföldre, akkor kiszámolják a szülők, hogy mennyibe kerül, ha velük jön a gyerek, és természetesen ha velük jön, akkor ki is kell fizetnie az utazás rá eső részét. Ternészetesen lakásvásárlásban sem támogatják, olyanról is tudok, hogy a szülőknek több kiadó lakásuk is van, de a gyerekük mégsem költözhet be az egyikbe, csak akkor ha fizet, úgy, mint a többi albérlő. Olvastam erről külföldi fórumokat is, és ott sem találtak a kommentelők semmi kivetnivalót az ilyen szülőkben. Ti mit gondoltok erről? Én valahogy nem tudom szülőnek tekinteni az ilyen embereket.
22!
Ha az én gyerekemet eleve így nevelem és a környezetében is ezt latja, akkor nagyon nem hiszem,hogy rosszul esne neki. Nekem se esett rosszul, hogy nem kaptam lakást. Az én szüleim, ahogyan én is a lehetőségeket mutatták meg. Tudod, olyan ez, mint amikor választasz, hogy megtanítod a gyereket írni, olvasni, főzni, akármi, vagy megcsinálod helyette.
A gyerekem még nem nagykorú, de ha az lesz se tervezem kidobni, vagy kiutálni itthonról. De valóban szeretnem, hogy egyszer majd önállóan éljen. Ehhez nem kap lakást -ném fér bele anyagilag és itt nem is akkora presztízs a saját lakás, kb mindenki bérelt lakásban él --de kap bármi más segítséget, amire szüksége lehet és még tudjuk oldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!