Miértnem engedi anyám hogy kávét igyak?
"Miért nem engedi anyám hogy kávét igyak?"
Mert megkérdezed töle!
A nevelőapám meg pár hónapja, 73 éves fejjel szokott rá. A sztori annyi, hogy anyuval szoktunk kávézni, anyu élettársa pedig egyszer csak "megirigyelte"a mi kis kávézási rituálénkat, és hosszas agyalás után egyszer csak úgy döntött, ő is kér. Azóta napi 2 kávézás van nálunk. 1 kora reggel, 6-7 között, egy meg valamikor délután, ebéd után. A reggeli kávé erősen tejezett, a délutáni meg amolyan capuccino féle.
18 évesen azt iszol, amit akarsz. Persze a 5-6 kávét már én se engednék, de napi 2-től (pláne, ha egyik se méregerősre főzött) tuti nem lesz semmi bajod.
Én 48 éves anya vagyok, soha nem iszom kávét. A fiamnak nem tiltom, hiszen felnőtt ember, és nincs olyan, hogy 2 ember ugyanazt szereti.
Én a mustárt sem szeretem, vagy 40 éve nem ettem mustárt, mégsem tiltom a fiamtól. Kávét gyerekként ne igyon , de felnőttként ha nem viszi túlzásba nem okoz gondot napi 2-3 kávé.
"Lehet csak azért védi mert az övé és inkább csak kisajátítja."
Kisajátítja? 😂 Nem vagy tisztában a szavak jelentésével.
Nem kisajátítja, hanem az övé. Igazán morcos lennék, ha karantén idején valaki rájárna a kávémra "menőzésből", amikor pont úgy van kiszámolva, hogy a következő boltba menetelig (2 hetente járunk) elég legyen ;)
Akkor en valaszolok is.
Anyukakent es ugy hogy az igazi fozott kavera munkahelyen 27 evesen szoktam ra.
Tehat:
1. A koffein serkento hatasu, es igen ra lehet szokni. Tehat amig lehet jobb nem raszokni.
2. A kaveban nem csak koffein van, hanem "sok szaz" egyeb anyag, aminek egy reszet nem is ismerik. Vegul is egy novenybol keszul, nem mestersegesen minden alkotoelemet ismerve gyartjak le. Egy kiserletben kiprobaltak, hogy annyi kavet igyanak a resztvevok amennyit csak akarnak, es hat a mellekhatas igazabol kb napi 8-10 kavenal kezdett elojonni meghozza halucinaciok formajaban. Mondjuk nem hiszem, hogy emiatt nem engedne anyukad, de azert elgondolkodtato. A lenyeg nem mindenkire hat ugyanugy egy sima kave a sokfele hatoanyaga miatt.
3. Rettento mod sargitja a fogakat es a fogkovesedest is elosegiti. Ahogy elkezdtem rendszeresen kavezni ket honap mulva mar sargabbak voltak a fogaim. Ugyebar minden kave utan meg pont hogy nem mosunk azonnal fogat, hiszen elvezeti cikk es elvezni akarjuk az izet, aromajat. A fogfeherites draga es maceras. Nokent mondom, amig lehet vigyazz a fogaidra beleertve a szepsegukre is. Ferfiaknak jobban bejonnek a szep apopt fogu nok, mint a sarga foguak.
4.elvezeti cikk, nalunk nem terem, igy draga, messzriol jon, nagy kavemaffiak is vannak kizsigerelik a kaveultetvenyen dolgozokat stb. Nem veletlenul terjedt el mostanra a fair trade kereskedelem pont kavebol oly nagyon. De amik.ilyen logoval rendelkeznek azok mar meregdragak. Amugy is draga a kave. Ha napi 2-3 -at es nem ocska kavet iszik valaki, akkor bizony mar jelentos osszegeket ra lehet kolteni.
5. 18 eves korod utan, isboven raersz raszokni akar az alkoholra, akar a cigire, akar a kavera. Ha alapbol ezeket "karos" vagy rossz szokasnak gondolja valaki szulokent, akkor ha mar o maga nem is tud jo peldaval eloljarva leszokni, amig pehet peldaul amig otthon lakik a gyereke es pl kozepsulis addig sokszor "tiltja", nem engedi.
Osszefoglalva: Anyukad lehet attol fel, hogy raszoksz, besargulnak a fogaid, sok penzt el fogsz ra kolteni es raadasul jelenoeg az o kaveja lesz igy kevesebb.
Sajnos a kaverol is nehez leszokni, es nagyon konnyu raszokni. Ez utobbi nem csak a kialakulo koffeinfuggoseg, hanem ahogy mas is irta a tarsasagi kavezas, mint "osszekovacsolo" ero is benne van. En eloszor csak kaves cukrot kaptam a nagyszuleimtol, aztan az egyetemen neha ittam nescafet, amit amugy edessegkent tartok mai napig szamon (sose hatott, ugy elaludtam tole 10 perc mupva hogy ihaj:-)), es utana munkahelyen 27 evesen mivel mindenki mas is leuot ebed utan kavezni, reggel kavezni es akkor nem csak pletykak, de fontos munkahelyi teendok es hirek is elhangzottak egyre gyakrabban reszt vettem rajtuk es vegul a kaveval valo kinaoasnak se alltam ellen. M meg mar iszonyt csunyk fogaim es napi 3 kave nelkul ugy erzem felmosoronyg vagyok es raadasul sok penz elmegy ra, mert minosegi kavet vagyok hajlando csak meginni.
Szerintem beszeld meg anyukaddal, hogy te szereted a kavet, es venel magadnak a sajat penzedbol es maxi.um napi egyet innal vagy heti 2-ot. Hatha akkor engedekenyebb lesz. Meg meg is kerdezhezned, hogy mik az o ervei azon kivul, hogy o 33 evesen szokott ra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!