Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Köteles rész, hogy is van ez?...

Köteles rész, hogy is van ez? Kell a szülőnek a gyerekét kifizetni, ha elad egy ingatlant?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az érdekelne engem, hogy nálunk a család eléggé darabjaira hullott. Nagypapám meghalt, mamám még él, apám meg úgy látom tesz rá a családi házra, úgy látom nincs vele célja. Márcsak azért mondom ezt, mert a jelenlegi "élettársának" nem régiben húzott egy házat a feje fölé, most meg több millióért telket vettek. Közel 60 éves apám, mamám már 80 elmúlt. Sajnos nekem ilyen helyzetek mellett nem kellene a családi ház semmilyen esetben sem, mert két szintes, öcsém még gyerek, én pedig nem tudnám fenntartani párommal együtt és egy kis gyerekkel. Abban az esetben, ha apám eladja házat ki kell rendeznie gondolom a nővérét, és minket gyerekeket? Már csak azért kérdezem, mert kissé zavar, hogy nekem alig-alig segített az életben, helyette sokszor mindent megcsináltunk nagyapámmal, a nőjének mindent megad, engem meg kb le sem sz.@r. Én nem akarok családi feszültséget senkivel így, hogy ennek a résznek a dolgaival nem vagyok tisztában. Azért sajnálom, hogy apám 60 évesen kezdett bele egy ilyen hitelbe, hiszen nem hiszem, hogy olyan hosszúéletű lesz, én meg a jelenlegi kényelmét, hogy a hölgyikéjével egy nyaralós telken melengessék magukat nem fogom finanszírozni, hogy majd én a megörökölt hitelét fizessem.
2020. ápr. 19. 11:46
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
83%

Kötelesrész akkor van, ha apád végrendeletet ír, és nem a törvényes örökösöket jelöli meg. A kötelesrész akkor is a halála utána vagyonra vonatkozik.

Ha elad egy ingatlant, mégis miért fizetne a gyereknek? Vicces vagy kérdező.

Ha nagyobb a hitel, mint az örökség, akkor az egész örökséget vissza kell utasítani. Így nem kell neked a hitelt fizetni.

2020. ápr. 19. 12:36
 12/23 anonim ***** válasza:
67%

Kérdező, azért elég disszonáns az, hogy ötvenszer leírod, hogy téged amúgy nem érdekel az örökség, nem is kell semmi, stb.

De egyébként meg az egész írásod arról szól, hogy neked mi JÁR, és azt meg AKAROD kapni most.

Hát, nem jár semmi. Ez van. Amíg édesapád él, addig nincs örökség, ha meg meghal, akkor vagy van, vagy nincs. Az majd kiderül.

2020. ápr. 19. 12:37
 13/23 anonim ***** válasza:
79%
A lényeg az, hogy csak akkor van öröklés, köteles rész, ha meghal. Ha most eladná mindenét, akkor szabadon megtehetné, neked semmi nem járna abból.
2020. ápr. 19. 12:38
 14/23 A kérdező kommentje:
Engem ebben a dologban csak az zavar, hogy van aki odament széttette a lábát, én meg nagyapám sokszor helyette is dolgoztunk csináltuk a dolgokat, és így kárbavész minden.
2020. ápr. 19. 13:19
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Az nem jogi kategória, hogy apádnak nője van, és közösen vettek egy telket és építkeztek.
2020. ápr. 19. 13:31
 16/23 A kérdező kommentje:
Az nem, de ha mamám elhalálozik, akkor az örökölt részből kifizeti a telket, és mi gyerekek már semmit nem is láttunk, azaz, ahogy apám is örökölt sok jót, mi abból már semmit nem fogunk látni, egy nő miatt
2020. ápr. 19. 13:44
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

NE apád halálára várj, hanem dolgozz és keresd meg magadnaka megélhetésedet.

Az meg, hogy apádnak van-e barátnöje, végképp nem tartozik rád, és csak azért, mert irigy vagy, nem kellene úyg beszélni róla, hogy csak "széttette a lábát", egy párkapcsolat ennél több, mégha szemmel láthatóan nem is fogod fel.

2020. ápr. 19. 13:51
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem a nő miatt, hanem apád miatt. A nő csak élvezi, amit az apád ad neki. Ebben apád a balek. Ez van.

2020. ápr. 19. 13:52
 19/23 anonim ***** válasza:
87%

Apad örökölt nem te, hacsak nem jelölt meg a nagyszülőd örökösnek akkor nem vagy az. A te örökségédet így is nem tudja elherdalni sem megtöbbszörözni mert az meg nem létezik csak a saját vagyonát, ha örökös lennel már nalad lenne a pénz nem apadnal.

Ami neked örökségként felmerülhet az az apad hallanak pillanatában a vagyona és semmi több.

2020. ápr. 19. 14:03
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

"ha mamám elhalálozik, akkor az örökölt részből kifizeti a telket, és mi gyerekek már semmit nem is láttunk, azaz, ahogy apám is örökölt sok jót, mi abból már semmit nem fogunk látni"

Ez így helyes. Az, hogy apád mit örököl a szüleitől, és hogy te mit örökölsz a te szüleidtől, két külön dolog. Máskülönben az örökség ugorjon a gyerekedre, mert úgyis az övé lesz, ha elpatkolsz.

Tehát neked nem kell abból kapnod, amit az apád kap. Tegyük fel 30 éves vagyok, nincsenek nagyszüleim, se gyerekeim, és meghalnak a szüleim. Örökölök x dolgot. Amit arra költök, amire akarok, ez lényegtelen. Majd születik egy gyerekem, aki felnőve elkezd pampogni, hogy hol van, amit örököltem, így ő nem kap semmit. Eléggé vicces.

2020. ápr. 19. 16:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!