Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Köteles rész, hogy is van ez?...

Köteles rész, hogy is van ez? Kell a szülőnek a gyerekét kifizetni, ha elad egy ingatlant?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az érdekelne engem, hogy nálunk a család eléggé darabjaira hullott. Nagypapám meghalt, mamám még él, apám meg úgy látom tesz rá a családi házra, úgy látom nincs vele célja. Márcsak azért mondom ezt, mert a jelenlegi "élettársának" nem régiben húzott egy házat a feje fölé, most meg több millióért telket vettek. Közel 60 éves apám, mamám már 80 elmúlt. Sajnos nekem ilyen helyzetek mellett nem kellene a családi ház semmilyen esetben sem, mert két szintes, öcsém még gyerek, én pedig nem tudnám fenntartani párommal együtt és egy kis gyerekkel. Abban az esetben, ha apám eladja házat ki kell rendeznie gondolom a nővérét, és minket gyerekeket? Már csak azért kérdezem, mert kissé zavar, hogy nekem alig-alig segített az életben, helyette sokszor mindent megcsináltunk nagyapámmal, a nőjének mindent megad, engem meg kb le sem sz.@r. Én nem akarok családi feszültséget senkivel így, hogy ennek a résznek a dolgaival nem vagyok tisztában. Azért sajnálom, hogy apám 60 évesen kezdett bele egy ilyen hitelbe, hiszen nem hiszem, hogy olyan hosszúéletű lesz, én meg a jelenlegi kényelmét, hogy a hölgyikéjével egy nyaralós telken melengessék magukat nem fogom finanszírozni, hogy majd én a megörökölt hitelét fizessem.
2020. ápr. 19. 11:46
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

Köteles részről csak halál után beszélhetünk. Tehát amíg apukád él nincs olyan hogy köteles rész.

Remelem jól értelmeztem a kérdést.

2020. ápr. 19. 11:50
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
Amíg apád él semmilyen ház eladásából nem kell a gyerekeit kifizetni, se senki mást, ha az ingatlan az ő nevén van. Az nem tiszta, hogy nagymamád kivel él, de ha saját háza van a halála után apád lesz az örökös (és a testvérei, ha vannak), abból sem kell a gyerekeit kifizetnie. Ha apád meghal a gyerekei örökölnek utána, de ha az adósság nagyobb, mint az örökség vissza lehet utasítani és akkor se ház, se adósság.
2020. ápr. 19. 11:53
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

A gyerekeknek semmi köze a MÉG ÉLŐ szüleik vagyonához, a szülők a vagyonukat szabadon eladhatják, felélhetik és el is ajándékozhatják. Köteles rész akkor keletkezne ajándékozás után, ha apukád 10 éven belül meghalna és Te megtámadnád az ajándékozási szerződést.

Köteles rész annak jár(hat), akit esetleg kitagadnak/kihagynak az örökségből, pl ha egy szülő a vagyonát az új párjának ajándékozná, akkor ha 10 éven belül meghalna, az örökösei kérhetik a köteles részt, de itt még apukád "eléggé" él. A nagyszülők házához neked semmi közöd azt apukád fogja egyedül örökölni, ha nincsenek testvérei. Nem teljesen értem, Te mit szeretnél itt rendezni?

2020. ápr. 19. 12:04
 4/23 A kérdező kommentje:
Apám mamámmal él, meg öcsém közös neveléssel van az apámnál is meg az anyjánál is. Hmm szóval mi gyerekek semmit nem fogunk belőle látni, végülis nekem igazából mindegy. Engem csak az zavar, hogy apámnak ez már nem az első kapcsolata, túl van több házasságon is. De, ha minket gyerekeket így lesz.@r tőlem is ezt fogja kapni abban biztos lehet. Elherdálja a pénzt a nővel. A nőnek meg gyakorlatilag soha semmi köze nem volt a házhoz, max kajálni járt oda, meg időnként itt itt volt. Nem baj majd, ha öreg lesz az apám szépen irányítom a nőjéhez. Akkor majd istápolja ő öregkorában.
2020. ápr. 19. 12:07
 5/23 A kérdező kommentje:
Oké de apám után én jövök a sorban meg öcsém. És ahogy mondtam apam sem fiatal. Bár éljen csak hosszú ideig, rendezze csak szépen a hitelét, ha volt esze felvenni.
2020. ápr. 19. 12:09
 6/23 anonim ***** válasza:
87%
Ha apád meghal, akkor utána örökölsz.
2020. ápr. 19. 12:13
 7/23 anonim ***** válasza:
88%
A köteles rész öröklési jogi kategória. Életében mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar.
2020. ápr. 19. 12:21
 8/23 anonim ***** válasza:
82%

ha apád meghal, a hiteleit is öröklöd, mert nem biztos, hogy rendezni tudja, ha annyi van.

És akkor vagy mindent örökölsz, vagy lemondasz mindenről.

9/23 anonim ***** válasza:
38%
Apád nagy kujon a jelek szerint. A jelenlegi nővel sem biztos, hogy sokáig lesz együtt. Ez majd kiderül idővel. Semmit sem tehetsz a Casanova életmódja ellen. Felnőtt ember, döntőképes még. A vagyonához viszont míg él(és ezt sem lehet biztosan meg jósolni, hogy meddig él), nincs közöd. Halála után viszont lemondhatsz az örökségedről, ahogyan itt is írták. Aztán a nője majd azt csinál, amit akar, ha még akkor is képben lesz. Ez már ne legyen a te problémád. Engedd el apâdat, ha ilyen nemtörődöm volt veled.
 10/23 anonim ***** válasza:
62%

Ha a nagyszüleid meghalnak, akkor apád meg a testvére öröklik a vagyont. Ebben az esetben nekik kell egymás közt rendezni, hogy ki kapja a házat és ki kapja a fele árát, vagy hogy eladják a házat és az árát felezik.

NEKED semmi közöd ehhez, mert te CSAK akkor örökölnél, ha apád meghalna és neki lenne saját vagyona.

Emellett ha apád hitelt vett fel, akkor azt is örökölnéd a pozitív vagyon mértékéig, azaz vagy nem kapsz semmit, vagy esetleg a vagyon meg a kölcsön közti különbséget.

De amíg apár ÉL, addig neked nem jár semmi.

A köteles rész meg akkor jöhetne szóba, ha apád a vagyonál végrendelettel másra hagyja, akkor neke járna a törvényes örökség értékenek a fele.

De ahogy írtam, amíg apád él, addig neked semmiféle örökséged nincs és nem jár semmi.

2020. ápr. 19. 12:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!