Hogyan tegyem túl magam anya halálán?
Lehet hogy hosszú lesz, de remélem valaki tud segíteni.
25 éves vagyok, anya volt a legjobb barátnőm, mindent megosztottunk egymással, nála tökéletesebb anyát el se tudtam volna képzelni.
Egy éve derült ki hogy tüdőrákja van, agyi máji áttétel. Bizakodtunk, reménykedtünk, de tudtam abban a percben ahogy kiderult, hogy sajnos nem tud majd mellettem lenni az életem nagyobb eseményein. Tudatosan szoktattam magam a gondolathoz, hogy elfog következni a nap amikor elmegy.
Február végén megtörtént. Borzalmasan fáj, főleg hogy december után sokat romlott az allapota. Lefogyott 45 kgra, pelenkázni kellett, memória gondjai voltak, össze vissza beszélt. Láttam rajta hogy szenved, sose akarta így végezni.
Apában tartom az erőt, így magamban is, de ha eszembejut ez a két hónap.. Teljesen összetörök. Nem így akarok rá emlékezni. El akarom felejteni.. Szenvedek attól hogy ő szenvedett..
Mit tudnék tenni?
Előre is köszönöm ha valaki válaszol.
Teljesen átérzem a helyzeted, nagyon sajnálom és részvétem.
Anyukám és köztem is dettó ugyanez a helyzet volt. Anyukám 12 évig volt daganatos beteg. Jó pár évig minden páratlan évben voltak csak rosszak az eredményei, aztán az utolsó 4 évben már minden évben problémái voltak. Az utolsó félévben sokat fogyott, besárgult, akkora volt a hasa mintha terhes lenne, azt hittük, hogy csak a felgyülemlett hasvíz miatt, de utólag kiderült, hogy a megnagyobbodott máj miatt.
Anyukám 3 éve, majdnem 56 évesen halt meg, én ekkor voltam 26 éves. Az első félév katasztrófa volt.
Olvasd el a következő cikket. Gyászfolyamatról szól, ez segít megérteni a mostani lelkifolyamatokat, amiken átmész:
Félévembe telt, míg meg tudtam nézni anya fényképét. Anya 10 napot töltött bent a kórházban, 9-en én is bent voltam és az ott töltött időt telefonommal felvettem, a hangokat. Ezt is csak félév után mertem belehallgatni.
Sokat sírtam. Ez az időszak rettenetesen tömény volt.
Most így 3 év után azt tudom mondani, hogy az az erős gyász, ami abban a fél évben volt, elmúlt, viszont az üresség, a fájdalom az még mindig itt van, és az soha nem fog elmúlni az mindig ott lesz.
Elkezdtem naplót írni, kiírom magamból a fájdalmaimat. A naplóírásomat mindig úgy kezdem, hogy Kedves Naplóm és Anya! Vagy fordítva, mikor hogy.
Anya halála után 2 évvel elkezdtem digitalizálni a családi videós kazettákat dvd-re, így ez is jó volt, de nagyon, de nagyon sokat sírtam közben. A telefonomon máig vannak anyáról képek, sokszor szoktam azokat nézegetni.
Az életem üres, megtört. Az addigi életvidám mindig mosolygós lány eltűnt. Depressziós nem lettem.
Anya kitartott addig, míg engem felnevelt. Hálás vagyok érte neki. Ő előttem egy hős, egy követendő példa, ahogy küzdött, akart, kitartott a végsőkig.
Légy erős. Apukáddal támogassátok egymást. Mi is ezt csináljuk apával.
Köszönöm szépen a válaszokat. Tudom hogy az idő gyógyít, remélem elfogom felejteni ezeket a rossz emlékeket, érzelmeket amiket abban a két három hónapban átéltem apával.
Énis elkezdtem naplót írni, bár én egyértelműen anyának címezve. Nehéz, mert tényleg vele osztottam meg mindent, legyen szó magánéletről, munkáról, vagy bármi. Viszont mostanában a napló írás se megy, mert sírni kezdek ahogy megfogom a tollat.
A másik félelmem az apa. Egy borzasztóan nyugodt, humoros életvidám ember volt. Aztán meghalt papa, meghalt a kutyánk akit csaladtagkent szeretett, szerettünk. Majd most anya. Már árnyéka önmagának, és mintha 10 évet öregedett volna.
Batyammal kitalatuk hogy veszünk neki kutyát, ugyanolyat, amilyen volt. 2 napja van itt a kicsi, és azóta őszinte a mosolya, a boldogsága. Remélem helyre rázza majd kicsit.
Sajnálom hogy nektek is átkellett élnetek ezeket a fájdalmakat. Jobb lett a lelkemnek hogy megosztottátok velem, nem érzem magam annyira "egyedül".
Nekem is voltak olyan gondolataim, hogy egyedül maradtam, olyankor nem motivál semmi a jövőmmel kapcsolatban. De apa miatt kitartok. Azt akarom hogy Ő ne adja fel.
Köszönöm mégegyszer Nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!