A 12 eves lanyom nem akar tanulni, ha parancsolok neki, ha szepen kerem, semmi de semmi nem hatasos. Mit csinaljak?
Kotelezo szakkorre o ugy gondolja, hogy nem akar menni, akkor o nem is megy!Hiaba parancsolom, szepen kerem, letojja.Ugyanez a tanulas!Ha igy folytatja megbukik!Neki most szerelmi banata van, holott 1x ha beszelgetett azzal a kisfiuval, es bekavartak neki, azota megjobban behulyult, mint elotte!Semmivel se tudok ra hatni.Mikor szepen elbeszelgettem vele, 2 napos csoda volt, nem flegmazott, persze tanulni tovabbra se.Ma angolozni akartam vele, hozzam vagta a fuzetet, es mondta "na haladjunk"!
Sajnos vagy nem sajnos, ahhoz nincs szivem, hogy lekeverjek neki egy oriasi taslit, de sztem. nem ernek el vele semmit..Segitseg
Mutass neki képeket hajléktalanokrol, kozmunkasokrol, minimálbérrol és az alberlet/lakás árakról.
Es ha nem tesz most! valamit a jövőjért, akkor ő is rajta lesz a képeken. Tini szerelem jön-megy, de a tudás megmarad.
A pszichologust emlitettem neki, a reakcioja az volt, mint minden masra..Vall rangatas 😒
En felnott fejjel mutattam neki peldat, hogy leerettsegiztem, mivel szakma utan mentem szulni.Aztan erettsegi utan tettem le meg egy szakmat, azt remeltem jo pelda lesz ez neki 😞 amugy en is kozmunkas vagyok, takaritok, es epp ezt magyarazom neki, hogy tanuljon amig gyerek, mert en hiaba tettem felnottkent, ezert jutottam ilyen sorsra.Jobb eletet akarok neki.Apuka sajnos letojja, a nagyszulokkel elunk egyutt, akik mindenben segitenek neki is
Az ilyen "együtt tanuljunk" mint szombati ötleteit én is gyorsan megtorpedóztam az apámnak:D (Mondjuk én mindenből 4-5 voltam akkor is, ha otthon azt sem tudták, mi a tananyag.)
Én elbeszélgetnék vele arról, hogy
- vagy hozza a 4-5 jegyeket magától, és akkor békén hagyom
- vagy ha úgy érzi, nem megy, akkor szóljon, és majd segítek
Ha viszont nincs "eredmény", akkor bizony büntetés van. (Nem azért, engem sem büntettek 1-1 rosszabb jegyért, de én tanultam. Ha ő azért hozza a rossz jegyeket, mert tesz az egészre, akkor sz*vasd csak meg nyugodtan!)
Mondd meg neki, hogy sz*r középiskolába kerül, és nem fog tudni kitörni onnan.
Nem nagyon akartam írni mert annyira közhelyes kérdés, de mikor ilyen hülyeségeket olvasok mint amiket a #7-es ír, na inkább válaszolok én is.
Nincs két egyforma gyerek, így nincs olyan megoldás sem ami mindenkinél működik ezt mindenképp fontos hangsúlyozni.
Fölösleges érvekkel dobálózni, mert a gyerek a pillanatnak él, és totál nem érdekli mi lesz egy hét múlva stb...
Persze azt lehet kommunikálni vele, mit miért teszel, vagy gondolsz a helyzetről.
Szerintem két pont van nagyon, ahol ezt a helyzetet megfoghatod.
1.-Következetes nevelés, nem túlbonyolítani, de lefektetni pár szabályt és azt betartani és betartatni. Amilyen egyszerűen hangzik, olyan nehéz, de bizony ez a nyitja.
2.-Ez egy bővebb téma, saját példámból tudom, engem akkor nem érdekelt a tanulás semennyire ilyen minden mindegy alapon, mikor elromlottak fokozatosan a dolgok az életemben. Lehet hogy az iskolai közeg, lehet, hogy a nevelés, vagy valami oknál fogva nem érzi jól magát a bőrében, de mindenképp arra szavazok hogy valami lelki szinten nem stimmel.
Az persze természetes, hogy nem szereti a sulit, de oka van ennek a szélsőségesebb viselkedésnek, kérdés az, hogy ezt észre tudod-e venni és túl tudsz e látni ezen a "nem szeretem" hozzáálláson.
A fiú iránti túlzott ragaszkodása is arra emlékeztet, hogy valami lelki síkon billeg, akár alacsony önértkelés, akár más.
Mindenképp jó lenne egy pszichológus, nem azért mert olyan bonyolult a téma, hanem mert mégis csak egy külső szemlélő aki ráadásul jobban érti ezeket a lelki folyamatokat amik a gyerekben lejátszódhatnak és tudna is segíteni visszaterelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!