Ha apám nevelőszülőkhöz ad mire számítsak?
16 éves vagyok. Nem vagyok buta. Magatartásom nem rossz, inkább magamra vagyok veszéllyel, másra nem.
Apámmal sokszor veszekedünk. Iskolába bukásra állok. Pánikbeteg és depressziós vagyok már 3 éve. Gyógyszereket szedek.
Pár napja apám elkezdte mondogatni hogy bevisz és lemond a gyámságáról. Nem viccel és nem fenyegetőzik, már nagyszülők előtt is mondogatta. Ha ez esetleg megtörténne mire számítsak? Milyen környezetben fogok élni és egyáltalán nekem van beleszólásom melyik városban menjek nevelőotthonba vagy nem én döntöm el? Emellett jómódú családból származom csak én vagyok ilyen egyedül. Igazából higyjétek el tudom képzelni mennyire rossz... Voltam pszichiátrián már 2 hetet és gondolom hasonló lenne.
Akik azt írják, hogy a szülő nem sétálhat be a gyámügyhöz, hogy elhelyezzék akár a fent említett okokból a gyereket, az téved. Tapasztalatból tudom, hogy DE. Annyi, hogy havonta kell fizetnie a szülőnek egy meghatározott összeget a gyerek után! Igenis kérheti a szülő a gyermek családból való kiemelését, persze ez nem egyik napról a másikra megy! Ami szinte biztos, hogy egy 16 éves, problémás gyereket nem nevelőszülőkhöz, hanem gyermekotthonba fogja elhelyezni a területileg illetékes tegyesz, a gyereknek nincs beleszólása melyik városba kerüljön. Annyi, hogy a gyerek abban a megyében kerül elhelyezésre, amelyikben a szülője él. A 16 évesen a rendszerbe kerülő gyerek nem kap életkezdésit mivel minimum 3 évet kell a rendszerben lennie 18 éves koráig valakinek ahhoz, hogy egy minimális járjon (kb másfél millió forint, amit csak lakhatásra lehet felhasználni), annyi, hogyha intézetbe, gyermekotthonba kerül, akkor nyitnak egy számlát az otthonvezető és a gyerek nevére közösen és arra megy a havi családipótlék, amit 18 évesen megkap, de ha nevelőszülőknél lenne elhelyezve pl, akkor az sincs, mert abban az esetben nevelőszülő kapja meg! Viszont 18 évesen még mindig mehet utógondozóotthonba, bár azt most nem tudom mennyi ideig lehet igénybevenni, mert mióta én kikerültem csökkentették az időt és más vonatkozik pl arra, aki dolgozik és más arra, aki tanul még! Szóval igenis érdemes komolyan venni a fenyegetést. Ha drog, vagy bármilyen függőség áll fent érdemes lenne az apáddal megbeszélni, hogy elvonóra mész, ha tényleg jó módban éltek, akkor érdemes minél jobb elvonót keresni, de arra neked is hajlanod kell, nem elég a segítség, ha te nem akarod, hogy segítsenek rajtad, akkor legjobb helyen sem fognak tudni segíteni! Ha rendbe akarod hozni az életed, akkor kérj segítséget. Nyilván a jelenlegi helyzetedhez hozzájárul anyukád elvesztése is, ami nem csak neked fájhat, hanem apukádnak is!
Ja és bizony abba is beleszólhat apukád, hogy a családon belül ne helyezhessenek el! Nálam sem engedték a szüleim, hogy a családon belül maradhassak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!