Alkoholista apa ès lelkiismeret-furdalàs?
Felnott no vagyok, 10 evig kulon eltem, de anya halala utan visszakoltoztem, mert apa nagyon rossz allapotba kerult.
Alapjaraton eleldegelunk egymas mellett, de van egy nagy problemank: valtakozo intenzitassal alkoholista.
Van, hogy hetekig tiszta, aztan napokig jon a pokol.
Lassan 80 eves,igy megvaltozni mar nem fog.
Nem agressziv, nem verekedos, egyszeruen lelkileg kikeszit, ha epp olyanja van ( pl. abba is belekot, hogy milyen iranyba keverem a levest vagy epp hany mp-ig fogom a gazcsapot... szo szerint mindenbe bele tud es akar kotni).
Elkoltozni nem fogok, eljott az az ido, hogy mar en tartozok erte felelosseggel, otthonba stb nem fog menni. ( Tiszta napjain is latszik neha, hogy minimalis idoskori demenciaja is van).
Viszont, 30X evesen az allando cs*szegetest ep esszel mar nem birom, ha nem akarok veszekedni,(sajnos a folyamatos stresszelese miatt egy ido utan en is kifordulok magambol) elvonulok (150nm a haz).
Ugyanakkor, ilyenkor nagy lelkifurdalasom van-ugyanis, neki is csak ez az egy elete van es a jelenlegi alkoholbajat foleg az okozza, hogy unatkozik.
Nincs tarsasaga, az elmult evekben az osszes baratja meghalt vagy elkoltozott o pedig sehova nem jar el. ( sehova-ertsd: kb 200 metert setalgat az utcan, messzebb honapok ota nem jart.) A 20 eves kutyaja szeptemberben elpusztult, szoval, ha dolgozok, akkor teljesen egyedul van.
Viszont, ha iszik es igy viselkedik, elvonulok..akkor is egyedul van.
Probaltam kimozditani, vettem neki nyaron horgasz jegyet, el akartam vinni magammal erre-arra, de nem.
Mit tehetnek szerintetek?
Amit lehet, szerintem megtetted. Otthonban legalább lenne társasága amúgy.
Józan pillanatában mondd el neki őszintén, hogy nem bírod, ha részeg, ezért vonulsz el. Szerintem fontos, hogy értse, ez nem a személye iránt van, hanem a tettei iránt. Aztán belátása szerint iszik vagy sem. Te sem fogsz már változni 50 évesen (vagy nem tudom, de gondolom nem 30 vagy, bár akkor se változik már az ember), és egy percig se legyen lelkiismeret furdalásod, amiért nem bírod a részegeket.
Ezt megvaltoztatni nem lehet, csak elfogadni.
Aki alkoholista, az csak a sajat maga akararabol tud leszokni.
Tudatositanod kell magadban, hogy te akar a fejed tetejere is allhatsz, akkor sem tudsz valtoztatni a tenyeken.
A piszkalodast meg kell tanulni kezelni, egyik fulon be a masikon ki. Amugy az ido segit, hidd el par ev, es az egesz mar le fog peregni rolad...
Ne hagyd, hogy tonkre tegye az eleted. O valasztotta ezt az utat.
Szivtelennek tunik a valaszom, de sajat tapasztalatbol beszelek, az en apam is alkoholista, o a rosszabb es agresszivabb fajtabol valo.
Koszonom a valaszokat, igazatok van.
Viszont, sajnos felelosseget erzek iranta
(anyukam rakban meghalt par eve, ot sem "tudtam megmenteni"-ez nyilvan nehany psziches problemat okozott nalam, pl. a sok sz*rsag, rossz gyerekkor mellett is kotodom apamhoz. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!