Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljunk a húgommal?

Mit csináljunk a húgommal?

Figyelt kérdés

A húgom 14 éves, ma derült ki, hogy tele van egyesekkel meg kettesekkel. Délutánonként soha, hétvégén is alig tanul, pedig egy elég jó nyolcosztályos gimnáziumba jár.

Amikor anya meglátta a naplóban a rossz jegyeket, eléggé kiakadt, de nem kezdett el kiabálni vagy ilyesmi, hanem teljesen higgadtan megérdezte, hogy ezek mik és miért nem mondta el őket. Erre a húgom bevágta a hisztit, fel alá rohangált a lakásban, mezítláb elbújt az udvaron a bokor mögé. Szüleim elmentek fogadóestre, erre fogta magát és kiment a vasútállomásra, még szerencse, hogy nem jött vonat és haza hoztuk.

Elég nagyot csalódtak a húgomban, de ő szemmel láthatólag nem érti meg, ő akadt ki, hogy miért szólunk bele az életébe. Az is igaz amúgy, hogy elég nagy elvárások vannak otthon, a négyesre már megy a veszekedés. Tudom, hogy a szüleim is benne vannak ebben, de akkor sem hiszem, hogy így kellett volna reagálnia a húgomnak, akkor sem, ha éppen kamaszodik.

Szerintetek hogyan lehetne változtatni ezen? Anya nagyon fél, mi lesz, hogyha mégegyszer ilyet csinál és nem jön haza, bocsánatot is kért a húgomtól sokszor. Nem hiszem, hogy én tudnék vele beszélni, nem vagyunk rosszban, de ha valami "komolyabb" téma szóba kerül, csak elhajt.

ELőre is köszi a válaszokat. 19/L

2019. nov. 11. 20:47
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem ártana a helyzetet megbeszélni az iskola pszichológusával.
2019. nov. 13. 09:51
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Jó lenne kideríteni, mitől romlottak el ilyen hirtelen a jegyei. Oké, otthon nem tanult eleget, de mit csinált az órákon? Gond van a figyelmével, túl nehéz a suli, új tanár van, esetleg szerelmes és ábrándozik? Leckéit meg szokta írni? Próbáld finoman kérdezgetni, beszélgess vele néha.

Ha az én gyerekem lenne, megkérdezném tőle, hogyan segíthetnék, hogy jobbak legyenek a jegyei. Elmagyarázzak valamit? Kikérdezzem a tanulnivalót? Keressünk másik iskolát, vagy magántanárt? Vagy ha úgy gondolja, egyedül is ki tudja javítani, azt is elfogadnám, és biztatnám, hogy meg tudja csinálni, mindent bele. A lényeg, hogy érezze, törődök vele, és örülök, ha rendesen tanul, jó eredményekkel.

Én nem veszekszem a gyerekeimmel a jegyeik miatt, egyébként a naplóból néha hamarabb tudom az osztályzatokat, mint ők. A kisfiamnak tavaly volt egy kettese, megkérdeztem, mi történt, miért nem sikerült ez a dolgozat. Nyilván nem voltam boldog, de nem szidtam le. Év végére négyes lett abból a tantárgyból, nagyon örültem neki, meg is mondtam neki.

2019. nov. 13. 16:13
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

"Jó lenne kideríteni, mitől romlottak el ilyen hirtelen a jegyei."

Nem biztos, hogy hirtelen változásról van szó. El tudom képzelni, hogy az ilyen szülők már rég 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumba járatják, és volt ebben némi fokozatosság - csak talán nem tudatosult a szülőkben, mert olyanok ők, hogy el tud telni másfél hónap anélkül, hogy ránéznének az e-naplóra...

Ha viszont új suli, kérdező, akkor az is nagyon benne van, hogy minden de minden új, és akkor az csak még egy (ezer) ok arra, hogy gyengék legyenek a jegyei. Bár persze azért a csupa egyes meg kettes eléggé mutatja, hogy talán nem is neki való az az iskola, ahova jár. Protekcióval nyomták be?

2019. nov. 13. 16:44
 14/14 A kérdező kommentje:

Mindhárman nyolcosztályosba jártunk/járunk és érdekes, de a hetedik nyolcadik osztály a nagy lejtmenet. Mondtam anyának, hogy én is tele voltam rossz jegyekkel ennyi idősen, aztán kilencedikre valami átkattant és hirtelen elkezdtem ötösöket kapni, öcsém ugyanez.

Szüleim mindig felalánlják a segítségüket, én is tudnék neki segíteni, de nem akarja. Viszont az is igaz, hogy anyumékat nem érdekli nagyon, mi van a háttérben, annak tudják be, hogy lusta és lógós, beszélgetni sem szoktunk nagyon ilyen dolgokról, szóval amint kicsit elül a dolog, megpróbálok kicsit közelíteni hozzá.

2019. nov. 13. 22:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!