Ugy érzem nem szeret az anyukám? Mit tegyek?
Sziasztok! 19 éves lány vagyok májusban érettségiztem és majd most megyek egyetemre. Van egy barátom akivel 5 éve vagyunk együtt. Komoly kapcsolat. Mivel most nyári szünet van és nem dolgozom (eddig minden nyáron voltam diák munkán) estenként a barátomnál alszok, de nem minden nap. A szombatot mindig nála töltjük a vasárnapot pedig nálam. Változó hogy mikor hol alszunk mivel munka után még otthon is szokott maszek munkát vállalni a barátom és neki is szoktam segíteni ha tudok. Reggelente jövök haza és mindent elvégzek. Szó szerint minden nap felmosok és porszívózok. Kiszoktam mosni a ruhákat illetve ha úgy van főzök is, bár anyum ezt nem engedi mert úgyis elrontom.(több éve főzök és eddig senki nem panaszkodott. 2-2,5 hetente besegítek a fűnyírásba is, mivel hatalmas udvarunk van. Segitek a locsolásban is. Egyedul a kerteszkedesben nem szoktam csak ha megkernek mert nem ertek hozzá. Őszintén úgy érzem sokkal több mindent megcsinálok amit velem egy korúak nem. Persze ne értsétek félre ezt örömmel teszem. Minden egyes részét szeretem a házi munkának.
A problémám az, hogy ezt a szüleim nem értékelik. Amikor este látják hogy készülődök akkor mindenki nekem esik, hogy mit képzelek magamról, már megint elmegyek, többet vagyok a barátomnál mint itthon. Pedig en egesz nap itthon vagyok csak este 7ora korul megyek el itthonról. Akkor meg mar ugyis mindenki keszul pihenni mert koran mennek dolgozni a szüleim. Anyukám tegnap úgy nekem esett, hogy közölte velem, hogy ez nem átjáróház és hogy haza ne merjek reggel jönni. Ma mikor haza ért munkából mentem elé, hogy köszönjék neki és olyanokat mondott, hogy mit keresek itthon és hogy mi a f***nak jöttem haza takarodjak el itthonról. Éppen pörköltet csináltam és majdnem ram borította. Na most szerintem így nem beszélünk senkivel. Legalábbis én nem.
Úgy érzem tisztelem a szüleimet, cserébe nekik is tisztelniük kellene nem? Lehet hogy bennem van a hiba ezert is írtam ide, mert szeretnek tanácsot kérni, hogy micsinaljak? Min változtassak. Kérlek szépen titeket segítsetek , mert minden nap sírok. :'(
A leírásod alapján egyáltalán nem veled van a baj.
Javaslom én is, hogy költözzetek össze a barátoddal, barátnőméknél is hasonló a helyzet otthon és ő is össze fog költözni a barátjával. :)
Kitartást és sok szerencsét!
19/L
Hidd el, csak addig bánnak Veled ilyen minősíthetetlen hangnemben, amíg úgy érzik, hogy minden következmény nélkül megtehetik, és te nem fogsz elfordulni tőlük. Most azt látják, hogy te nem csinálsz semmit, amikor ők is otthon vannak, csak mész át a barátodhoz, holott ha nem lenne kitakarítva, kimosva, megfőzve, akkor bizony hamar rájönnének, hogy milyen jó dolguk volt korábban. Pár napig tényleg ne menj haza, csak a legszükségesebb dolgaidért, ne is végezd el otthon a házimunkát, aztán majd meglátod, azonnal változtatni fog anyád is a modorán. Vagy még jobban elkezd piszkálni, de akkor már te is mondhatod neki, hogy eddig mindent megcsináltál nekik, amíg dolgoztak, aztán most azt találják otthon, amit reggel otthagytak, vagy pedig meg fog változni, teperni fog a kegyeidért, hogy újra hazamenj, mert fél, hogy elveszít teljesen.
Ezt a lépést meg kell tenned, hogy változzon a helyzet valamilyen irányba. Egyetem alatt úgysem fogsz tudni mindig ott lenni, ha ők úgy óhajtják, sőt, takarítani és füvet nyírni sem fogsz tudni, annyira fáradt leszel. Már előtte éreztetned kell velük, hogy ha érzelmileg zsarolnak és bántanak állandóan, akkor egyetem alatt még kevesebbet fogsz hazajárni.
Valami más baja van (lehet, hogy rossz a házasságuk vagy munkahelyi), és te vagy kéznél (lábnál), akibe rúghat. Éppenséggel erre rá is kérdezhetsz, nagyon határozottan, de nyugodtan. "Anyu, mivel van bajod, mert velem nem lehet, csak büszke lehetsz rám. Ilyen hangon szülő a gyerekével nem beszélhet, én erre okot nem adtam." Persze ehhez az kell, hogy te magad is elhidd. Ha sírsz, az azt jelenti, hogy magadat hibáztatod. Ha őt hibáztatnád, akkor dühös lennél rá, nem félnél tőle. Felnőttél, úgy élsz, ahogyan egy normális 19 éves. Ha te határozottabb leszel, hiszel önmagadban, akkor az ő tiszteletük is meg fog nőni irányodban, meg fogják érezni a tartásodat.
Érdeklődj utána, hogy nem tudsz-e kollégiumba költözni. A barátoddal való összeköltözést is meg lehet fontolni, noha nem egyértelmű, hogy mennyire stabil a kapcsolatotok, ő ezt akarja-e, és persze sokat kéne keresned az önfenntartáshoz. Azt is vizsgáld meg, hogy az ő szüleit mennyire zavarja vagy nem zavarja a te gyakori jelenléted, és vásárlásokkal járulj hozzá a miattad való kiadásaikhoz.
Ha anyagiak miatt sehogy nem sikerül elköltöznöd az egyetem vége előtt, akkor emelt fővel, szülői érzelmi támaszt nem szomjazva viseld el az ideiglenes helyzetet, érzelmileg távolodj el tőlük, és végzés után megfelelő bevétellel már elköltözhetsz.
Igen, vannak munkahelyi problémai. És sokszor haza hozza azokat. Állandóan azt kell hallgatni, hogy mi volt bent egész nap. Évekig türelmesen végig hallgattam, de mostanra fáradtam el. Nagyon sokszor kaptam meg a barátomtól, hogy vágyam abba amit csinálok mert bele fogok rokkanni. Mára már annyira sikerült kizárni a mindennapos panaszkodását, hogy ha beszél hozzám egyszerűen annyira nem figyelek ezekre a témákra, hogy fogalmam sincs mirol beszél. Persze értem én őt és tényleg sok olyan kollégája van aki rosszindulatú, de mindig csak azt mondom neki, hogy azért mert más gonosz te ne legyél az. Erre az szokott lenni, hogy őt ez nem érdekli. Na ezért nem figyelek már rá.
Igen sírok minden nap, de mellette dühös vagyok rá. Én vagyok arra, hogy jobb legyen a kapcsolatunk, hogy ha bajom van merjék neki szólni, de ez nem sikerül soha. Ha úgy van és sikerül -beszélgetni és elmondom neki, hogy mi történt velem akkor előfordul, hogy -tökre megértő meg segíteni akar, az összeköltözésben is segítené, mivel van egy kihasználatlan lakásunk, azonban én nem akarok oda költözni, mert általában ezeket a dolgokat a későbbiekben ellenem fordítja, ram kiabálja.
Hát, hajrá! El kell szakadnod a szülőktől! Azért azt az egyedüli albérletet meggondolnám, mert nem valószínű, hogy egy gyárban annyit keresnél, amiből kijön az 50 ezer plusz a teljes ellátásod. Ha elköltözöl, ne számíts a szüleid anyagi támogatására. A barátod szülei viszont ezek szerint szívesen látnak, ezt nyugodtan igénybe veheted. Ott élj, ahol te jól érzed magad. Ez pedig egyértelmű. A rosszakaróidra nem kell, hogy tekintettel légy, ők sincsenek rád, sőt!
Tanulj meg érzelmileg eltávolodni attól, aki téged nem szeret. Hidegen. Ne várj szeretetet attól, aki nem akar adni. Nem a te hibád, önvádlóvá neveltek. Neked kell ehelyett érett felnőtté válnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!