Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehet kezelni egy...

Hogyan lehet kezelni egy borderline anyát?

Figyelt kérdés

Egy nagyon súlyos személyiségzavarról van szó, nekem poszttraumás stressz szindrómam lett a nevelésétől, amit felnőttkoromban csak évek terápiájával tudtam feldolgozni. Sajnos arra nem kaptam “kiképzést”, hogy hogyan lehet viszonyulni hozzá. Amit tudok tenni, az az, hogy önmagam vagyok nagyon szoros határokkal. Nem hagyom magam manipulálni, és átlátok a játszmáin. Klasszikus félelme, hogy egyedül van, és nehezen fogadja el, hogy én külön életet élek vagy egyedül vezetek háztartást, ráadásul az is zavarja, hogy olyan kapcsolatokat építek, amikhez nincs sok köze. Igen, ha normális anya lenne, sokkal intimebb is lehetne a kapcsolatunk, de nem ez van. Mindent kritizál, irányítani akarna, én pedig ezt nem hagyhatom.

Amit észrevettem, az az, hogy rendesen igyekszik kontrollálni magát meg a dühét, mert tudja, ha túl indulatos, akkor kockáztatja a kapcsolatunkat. Én is emberből vagyok, nem vagyok kötelesen elviselni őt ilyen szinteken.

Ami viszont igen nehéz: néha felhívom, és beszélünk az alapvető újságokról, hogy mik történtek a héten, meg persze ahogyan az időm engedi, én is dolgozok, nem vele fogok beszélgetni 24/7, de őt ez akkor is zavarja, mert szerinte akkor is beszélhetnénk többet! Képtelen felfogni, hogy sajnos nem lehet mindig az amit akar, és kész. Ez egy elég súlyos és jellemző tünete a bordernek.

Előfordul, hogy nehezen tudja kezelni az érzelmi kitöréseit, túlreagál minden apró eseményt. Ezért alig osztok meg vele dolgokat, képes egy egyszerű hüvelygombát is felfújni.

Lassan családot szeretnék tervezni, már most tudom, hogy a gyerekekkel csak korlátozott ideig lehet együtt. És a család, tehát a férjem is tudni fogja, hogy borderline, ezért nem szabad átlagosnak látni, sem meglepődni a bizarr reakcióin.

De ez hatalmas teher, sajnos, mert erős idegeket és felkészültséget igényel, főleg amikor rájön a kötekedés roham, és mindenkit sérteget. örülnék, ha bárki, akinek ilyen anyja van, bármilyen tanácsot adna.

Nem szeretném elizolálni őt majd a családomtól, természetesen ünnepnapokon együtt leszünk, segíthet is, ha “jól fog viselkedni”, de abszolút megterhelő. Ez van, emiatt nem dobhatom ki, csak végső esetben.

Köszönök előre minden véleményt, hasznos tanácsot!

2019. júl. 29. 23:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
75%

hú te szegény... én csak munka miatt akadtam össze borderessel, de még most is a hatása alatt vagyok, annyira kikészültem.

hihetetlen, amiken keresztülmentem, tönkretett csomó mindent, rettenetes emberek, én ezt ki merem mondani.

te tudod, h. anyád miért lett borderes? mindig van valami ok, trauma, ami miatt ez van... de sajna ettől nem lesznek elviselhetőbbek, még a dokik is utálják őket.

én annyit tudok tanácsolni, h. lássa szakember, járjon terápiára... te meg éld a saját életedet, és ne menj tönkre nagyon.

2019. júl. 30. 00:00
 2/13 A kérdező kommentje:
Á, az esélytelen. Nincs betegségtudata, és te vagy a legnagyobb szönyeteg, ha azt feltételezed, hogy neki terápiára van szüksége! Marad a klasszikus eljárás, normális vagyok vele, ha pedig túlságosan elviselhetetlen, akkor csak egyre jobban elveszít.
2019. júl. 30. 00:25
 3/13 anonim ***** válasza:
68%

Ezek szerint TE DIAGNOSZTIZÁLTAD anyádat????

Mert, ha csak enm vagy szakképzett pszichológus, akkor ez még véletlen sem biztos, ahhoz igazi szakvélemény kellene!

2019. júl. 30. 08:15
 4/13 anonim ***** válasza:
65%

kérdező, akkor nincs is arról papírja, hogy borderline?

csak te gondolod, hogy az?

2019. júl. 30. 08:25
 5/13 A kérdező kommentje:
Van papírja, de nem jár terápiára.
2019. júl. 30. 11:36
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is terápiára volt szükségem, de én minden kapcsolatot megszakítottam vele felnőttként és már 10+ éve nem tudok róla semmit. Őszintén szólva nem is érdekel és nincs bűntudatom sem, miután egész gyerekkoromban bántalmazott. Sajnos nem tudok mit tanácsolni, ha nem akarod magad erre a lépésre rászánni, így csak sok kitartást kívánok.
2019. júl. 30. 12:24
 7/13 A kérdező kommentje:
Csak akkor, ha nem fog tudni viselkedni.
2019. júl. 30. 12:41
 8/13 A kérdező kommentje:

Biztosan meg fog haragudni, hogy a gyerekekkel nem tölthet együtt időt, de vagy elfogadja ezt az ajánlatot, hogy láthatja őket, foglalkozhat velük picit, vagy egyáltalán nem engedem a közelükbe.

Nekik még biztonság kell, és ő azt nem tudná biztosítani, főleg hogy a saját érzelmi állapotait sem képes ellátni.

2019. júl. 30. 12:44
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon kemény és szívből kívánom tudj egy olyan kapcsolatot fenntartani ami nem folyamatos feszültségben tart. :(

Én is ismerek ilyent csak ő most lesz 18. Utána viszik kivizsgálni de teljesen ráillik minden tulajdonsága a betegségnek.

Sajnos ez a gyerek buta és már évek óta prostituálja magát ha az érdeke úgy hozza, tartós emberi kapcsolatokat kialakítani képtelen, 2havonta vagdossa magát, dühkitörések, semmi realitás.

Sajnos közel tényleg nem lehet őket érzelmileg engedni magadhoz mert sokszor még szándékosan is bántanak. Az 5 lépés távolság, de a kapcsolatotokban az állandóság talán segít ne más extrém rossz módon akarjon kicsikarni figyelmet.

Vannak terápiák talán ott ha ő nem is megy el de tudnak támpontokat adni legalább te ne sérülj tovább miatta.

2019. aug. 4. 08:47
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Neked kell pszichiáterhez menned - egy igen jó pszichiáterhez! - és magadat kezeltetni, anyád miatt. Ne vele törődj, mert menthetetlen, magadat mentsd. De gyorsan!
2019. aug. 4. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!