Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Felétek mennyire van hagyomány...

Felétek mennyire van hagyománya az ilyen "kalákában végzett" munkáknak?

Figyelt kérdés
Tágabb rokoni körre gondoltam, tehát mondjuk unokatestvéredéknél tetőt cserepelni, sógoréknál melléképületet felhúzni vagy kimenni a gyümölcsösbe segíteni stb. Mennyire természetes ez általában? Itt nálunk vidéken eléggé gyakori, hogy a sokadik unokasógorral is szorosan tartják a kapcsolatot, elmennek dolgozni majd utána a házigazdák a vendégeikkel egy jó vacsorázás keretében "megünneplik" az elvégzett munkát. Ez felénk nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztályra is jellemző.
2019. jún. 19. 07:08
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
79%
Rokonék nem, inkább a haverok jönnek el segíteni, ha valami van, én meg hozzájuk. Nem túl gyakori, mert pénzt ugye nem fogadnának el, ha meg cserébe megvendégelem őket az többe van, mintha felfogadtam volna valakit a munkára.
2019. jún. 19. 09:08
 12/16 anonim ***** válasza:
82%
Nálunk addig volt ez "divat" ameddig a nagybacsikám épitkezett, utana amikor nekünk kellett volna a segitseg addigra kiment a divatbol es idézem: oldjatok meg magatoknak. Ugyh. azota nem megyek senkinek se segiteni max ha kifizeti a munkadijat de máskepp nem. Voltam azelőtt, hogy majd ha kell viszonozza. Leshettem. Ugyh mindenki oldja meg a problemajat rokon nem rokon leszrom.
2019. jún. 19. 09:26
 13/16 anonim ***** válasza:
35%
Nálunk nincs ilyen, pont, mert valaki írta: sértődés a vége. Nem tud mindenki mindig mindenkinek segíteni. Nálunk mindenki megfizeti a munkaerőt, és aztán persze az eredményt a családdal ünnepeljük :)
2019. jún. 19. 11:32
 14/16 anonim ***** válasza:
58%
Én budapesti vagyok, anyukám Bp-n született (a szülei vidékről jöttek fel), apukám vidékről jött fel Budapestre. Nálunk annyira nincs hagyománya ennek, mert eléggé szét van szóródva a család... ill. amíg az apai nagyanyám élt, akkor... hát elég egyoldalúan élt (apámat ugráltatta nagyanyám mindenért, aztán a nagybátyámnál puncsolt meg őt segítette... erősen kihasználták). Rokonok közül kevéssel tartjuk igazán a kapcsolatot - akikkel igen, ők is pestiek, és kevés ilyen jellegű munka van, meg nem is értünk annyira hozzá. Ilyenkor inkább hívunk szerelőt. A szák családon belül (szüleim és öcsém) segítünk egymásnak pl. költözéskor.
2019. jún. 19. 12:12
 15/16 Metionin ***** válasza:
58%
Anyáméknál volt amíg bele nem untak hogy nekik mindig segíteni kellett de ha nekünk kellett volna valami, akkor a rokonok épp nem értek rá. Eleve aránytalan is volt a dolog, mert nekünk 1 kertünk volt, meggyes, míg volt rokon akiknek több is (meggyes, almás, szilvás) és a több kert nyilván több meló és nem évente egyszer hanem nyáron és ősszel menni kellett külön. Szóval anyámék mindig többet tettek bele ebbe a közös munkába mint akármelyik rokon aki eljött évente egyszer egy napra meggyet szedni. Aztán jött egy időszak amikor betelt a pohár, anyám betegen feküdt és a rokonok szóvá tették hogy miért nem ment almát szedni, később pedig beszakadt a tetőnk és éppenpont senki nem ért rá segíteni pedig vagy 60 unokatesóm van, apám egyedül csinálta meg az egészet. Na onnantól kezdve megszüntették a hagyományt.
2019. jún. 19. 13:57
 16/16 anonim ***** válasza:

Nálunk is így van, már egészen kicsi korunktól mindig kivittek minket meggyet szedni. Volt, hogy 1,5, volt h cska 1 hétig tartott, de apukámtól kezdve mindenki utálta az egészet! Apa még azóta is csak panaszkodik, meg h cska egyszer kerüljenek le a lábukról a szülei (nem bírnak majd járni), és minden másképp lesz. Mi nem ünnepeltünk utána, volt, hogy nem is kaptunk érte pénzt. A nagynénémékhez is kellett menni ,,segíteni", na onnan meg sose kaptunk semmit, persze ők nem segítenek semmiben, mert ők a gazdagabbak. Szerencsére idén rossz volt a termés, mert csak 1,5 napig kellett szedni, hál'Isten.

És ez az ördögi kör velem bezárul, mert se én se a párom nem csináljuk ezt a jövőben. Idén a párom nem tudott eljönni, mert a rokonaik ott voltak náluk, akik csak évente egyszer jönnek, de már sértődés volt belőle, hogy mi az, hogy ők fontosabbak XDD

2019. júl. 13. 13:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!