Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan hívja a gyerekem...

Hogyan hívja a gyerekem apukámat? Azt mondta ő a papa megszólítástól rosszul van.

Figyelt kérdés

Szóval a lényeg az hogy nemsokára születik az első babánk, én 26 éves vagyok. Apukám 46 éves és valahogy még csak most kezdődik nála ez a kapuzárási pánik, bár mindig is laza volt, minden barátom, barátnőm tengezhette iskolában, a bulikba ha kellett éjfél után is értünk jött, csapatostul vitt minket haza, és együtt járunk nyaralni is, igazából nagyon fiatalos. Mostani barátnője is 28 éves, szóval mondhatni hogy nem igazán tudja elfogadni sajnos hogy telik az idő felette, mindig kapaszkodik valamibe, ami fiatalítja. Most hogy jön a baba nálunk, kikötötte hogy ő nem papa, őt ne hívjuk így, a mai mérce szerint még bőven lehetne apuka stb stb...

tudom hogy ez a részéről nem egészséges hozzáállás, de mivel egyébként imádjuk, rengeteget segít nekünk a párommal, anyagilag, lelkileg, barátilag mindenhogy, szeretném figyelembe venni ezt a lökött kérését. A keresztnevén nem szeretném ha szólítaná a gyerek, mivel van egy ugyanilyen nevű testvére a páromnak, így keveredés lenne, plusz azért jó lenne ha a gyerek majd tudná hogy van valami rokoni kapcsolat....

Valakinek van valami jó ötlete ami kedves/humoros és legfőképpen egy gyerek számára elfogadható a szokásos nagypapa/papa/nagyi helyett?

Köszönöm előre is!

2019. ápr. 9. 23:40
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos válaszokat. Ment a zöld pont egy kivétellel mindenkinek. Az éjszaka közepén pedig nem egetrengető SOS kérdés, hanem a terhesség ezen fokán már éjszaka nem nagyon alszol és ilyenkor van időd gyakorikérdésezni :)

Azért gondoltam hogy fontos lehet az elején is mert ha beszélek a gyerekhez hogy “nézd itt van a papa” “vagy megyünk a papahoz” akkor kicsinek is fogja hallani, de most meggyőztetek igazatok van hogy én akármit mondhatok neki, ő eleinte úgy is azt fogja mondani hogy dadududu körülbelül aztán meg papa stb..

És lehet tényleg hogy addigra apám is megszokja a szitut.

Szóval köszi a tanácsokat megegyszer! :)

2019. ápr. 10. 07:24
 12/31 anonim ***** válasza:
30%
Béla bá
2019. ápr. 10. 08:06
 13/31 anonim ***** válasza:
81%

Szetintem kérdezd meg apukádat, hogy mit szeretne, hogy szólítsa a gyerek. Ne te találj ki nevet, hanem mondja meg ő. És akkor úgy lesz, ahogy szeretné.

Én nem osztom az 1-es véleményét. Ezt én nem tapasztaltam a családban. Nővérem arra szoktatta a gyerekeit, hogy őt maminak szólítsák. Mi mindig mama-papa nevekkel a nagyszülőket neveztük meg, ezt szokta meg. A gyerek azt tanulja meg, amit a szülő tanít neki. Az asztalt sem nevezi békának, mert az jobban tettszik neki...

Ha adott személyt mindig máshogy nevezik, akkor lehet, hogy ő is random neveken hívja, de ha apukádat mindig pl Béla papának nevezed, akkor a gyereknek is Béla papa lesz. Nem fogja átkeresztelni.

2019. ápr. 10. 08:20
 14/31 anonim ***** válasza:
54%

első vagyok.

Mi rosszat írtam, hogy le kellett pontozni?

Nem írtam semmi bántót..Na mindegy.. úgy látszik ha itt valaki az igazat írja vagy azt amit nem akarnak hallani azt már le is pontozzák

2019. ápr. 10. 09:38
 15/31 anonim ***** válasza:
85%

"A keresztnevén nem szeretném ha szólítaná a gyerek, mivel van egy ugyanilyen nevű testvére a páromnak, így keveredés lenne"

Miért lenne keveredés? Nálunk a tág családban több hasonló is volt, a gyerekek nem retardáltak ám, simán fel tudják fogni, hogy két embert ugyanúgy hívnak.

"plusz azért jó lenne ha a gyerek majd tudná hogy van valami rokoni kapcsolat...."

Ezt nem is értem. Máskülönben nem tudja, vagy mi? A nagynénémet mindig is szimplán a keresztnevén szólítottam, és születésemtől kezdve tisztában voltam vele, hogy van rokoni kapcsolat...

Nagyszülőnek lenni meg nem öreges dolog, egyszerűen egy "családi állapot".

Furák vagytok. :D

Egyébként én ilyen esetben a keresztnevén szólítanám, esetleg 'bá-val, vagy hasonló. Bár attól lehet, hogy még jobban kiborulna. :))

A lényeg egyébként, hogy tulajdonképpen apud mit szeretne, hogy hívja a gyerek majd? Valami ötlete csak van, ha a papát nem akarja.

2019. ápr. 10. 10:03
 16/31 Mansour ***** válasza:
35%
Mit szólna a "Nagyó"-hoz?
2019. ápr. 10. 10:05
 17/31 anonim ***** válasza:
69%

""A keresztnevén nem szeretném ha szólítaná a gyerek, mivel van egy ugyanilyen nevű testvére a páromnak, így keveredés lenne"

Miért lenne keveredés? Nálunk a tág családban több hasonló is volt, a gyerekek nem retardáltak ám, simán fel tudják fogni, hogy két embert ugyanúgy hívnak."

Én megértem a kérdezőt: apósomnak és a férjemek ugyanaz a keresztneve. AMikor anyósommal kettesben beszélgetünk, akkor úgy emlegetjük, hogy "te Lacid- én Lacim". Vagyis csak én, mert ő Lackónak hívja a fiát, de nekem ez nem jön a számra.

Szóval nem a gyerek keveredne meg, hanem nehéz néha követni, kiről beszél. Gondolom. Bár most is megkülönböztetitek őket valahogy, nem???

Ja, és az "öregedés". Anyósom már 46 évesen unokázni akart. Fiatalon szült, mindkét gyereke megállapodott addigra. És viccelődött, hogy lesz unoka, vagy szüljön, ha babázni akar? (végül 48-51-53 évesen lett nagymama)

SZóval a nagyszülőség nem feltétlenül jár együtt az öregedéssel. Ha fiatalon lett szülő, akkor fiatalon lesz nagyszülő is. De attól még fiatal marad.

Örüljön neki, hogy tud majd futkározni, bringázi , trambulinozni az unokával.

2019. ápr. 10. 10:13
 18/31 anonim ***** válasza:
75%

Egyébkent én nagyapámat, mindig "nagyfaternak" hívtam. Ha majd nagyobb lesz a gyerek át lehet szoktatni erre, az sokkal menőbb, mint a papa meg a tata.

A tatáról egy 80 éves öregember jut eszembe, a nagyfaterról meg egy menő, motoros, bőrkabátos idősebb csávó :D

2019. ápr. 10. 10:15
 19/31 anonim ***** válasza:
55%

Én is a nagyfaterre szavazok :) Vagy (nagy)papi :) Apukád meg majd beletörődik, vagy végül mégiscsak a papát választja :)

A nővérem férje nem magyar (bár beszél magyarul), ezért a férje kívánságára a gyerekeknek kezdetektől azt tanították, hogy az anyjukat mamának, az apjukat papának hívják. Emiatt a mamákat - hogy ne legyen keveredés - nagymamának hívták. Ez így is volt pár évig, de mire iskolások lettek, a gyerekek átálltak a másoknál is megszokottabb anyu, apu megszólításokra, gondolom azért, mert a barátaik nem értették, miért mamázzák az anyukájukat.

Szerintem fura lenne, ha a keresztnevén szólítaná apukádat. Akkor tudnám elképzelni, ha nem lenne rokoni kapcsolat, pl. a nagymama férje lehet Józsi (bácsi).

2019. ápr. 10. 10:16
 20/31 anonim ***** válasza:
70%

Ez nálunk is megvolt, szintén Lászlóval, csak nálunk a Laci & Lacus megoldás vált be. :D

Nagyon gyakori, hogy a fiúgyerek az apja keresztnevét kapja, vagy a lánygyerek az anyjáét, mégis megoldják valahogy ezekben a családokban is.

2019. ápr. 10. 10:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!