Nagypapám megemlékező miséjére ha nem megyek el az gerinctelen dolog?
Az lenne gerinctelen, ha elmennél.
Az exem családjában volt ez nagy divat, hogy évente egyszer menni kellett a templomba, mert a Mamáért tartanak misét. Annyi volt a Mama dolog, hogy felsorolták a nevét másik 15 mellett. A temetőbe egyszer se mentek ki, hogy egy szál virágot vigyenek, de ott pöffeszkedtek a templomban évente egyszer, és ha nem mentem, akkor megjegyezték, hogy ezek szerint a saját rokonaimról se szoktam megemlékezni. Dehogynem, csak nekem ehhez nem kell templomba menni.
Én sem járok, mert nem vagyok hívő. Az szerintem képmutatás lenne, ha beülnék a templomba. Ettől függetlenül, kijárok a temetőbe és magam módján megemlékezek az elhunyt rokonaimról.
Egyet értek veled, ha nem akarsz menni. Az csak színjáték lenne.
Már miért lenne gerinctelen dolog? Ilyenre ne is gondolj.
Én sem szoktam elmenni erre a képmutatásos misére. Egyszer meg is jegyeztem anyámnak,hogy a mama életében összesen nem volt ennyiszer templomban,mint amióta papa meghalt. /16 éve/ Azt mondta rá az édesanyám,hogy igazam van,csak a mamának ne hangoztassam.
Most már talán 4. éve is van,hogy nem megyek,de a szívemben hálás szívvel emlékezek rá.
az említett nagymamával, de még apámmal sem vagyunk beszélő viszonyban, és nem szeretnénk velük találkozni
Mi is a kérdés? ha még apáddal sem akarsz találkozni...
"Kérdezd meg a nagypapádat", azaz olyannak ismerted, aki éltében ezt zokon vette volna? Ha nem, akkor felesleges a mesére beülni, aztán mint a kutya, ül/áll, ahogy a forgatókönyv kívánja.
Ez tipikusan az emberi képmutatás, fizessünk a látszatért, meg költsünk (témánál maradva) síremlékre sokat, miközben éltében sajnáltunk volna bármilyen kedvtelésére a tizedét is...
Úgyhogy nem, nincs köze a gerinctelenséghez, ez a mama játéka.
A megemlékező mise rendszerint abból áll, hogy elmondják, kiért ajánlják fel a misét. Minden más a megszokott miserend szerint zajlik. Bár én sem vagyok egy templomba járó, ha módom van a közeli ismerősök, barátok megemlékezésére elszoktam menni.
Ha te nem szeretnél ilyesmin részt venni, akkor tedd ezt meg otthon, egy csendes emlékezéssel, egy imával. De ne haraggal a szívedben nagyanyádra gondolva, hisz nem rá kell emlékezned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!