Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Meghalt dédnagymamám, de...

Meghalt dédnagymamám, de kicsit sem tudom sajnálni azok után amiket az állataival tett. Joggal van rám kiakadva a rokonság?

Figyelt kérdés
Dédnagymamám szép kort élt, múlthéten halt meg. Én viszont kicsit sem gyászolom, mert nagyon rossz emlékeim vannak róla. Gyerekkoromban végignéztem, ahogy nagymamámmal együtt vízbefojtogatják az újszülött kismacskákat, egyszer azt, hogy párnapos kiskutyákat erőből a földhöz csaptak és ha éltek még, lapáttal verték őket, amíg el nem pusztultak. A legszörnyűbb, hogy dédnagymamám mindig szerzett utánpótlást, ha a macskái/kutyái elpusztultak, ami gyorsan bekövetkezett, mert mindig elütötte őket a kocsi, meglettek mérgezve, lebetegedtek, stb. És az utánpótlása,- ha nőstény volt, újabb kiscicák és kiskutyák születtek belőlük. Amiket persze ugyanúgy legyilkolt, csak néha 1-2 kölyköt hagyott meg, arra az esetre, ha meghalna valamelyik állata. Az egyetlen emlékem ami a nőből megmaradt, hogy gyerekként végig kellett néznem, hogy legyilkolja az újszülött állatokat. Pedig nagyszüleim, sőt a szüleim szerint is, engem nagyon szeretett dédnagymamám, szerintem meg egy pszichopata volt. A temetésén sem tudtam egy könnycseppet sem elejteni érte, a rokonaim meg teljesen kivannak rám akadva, ezzel zaklatnak, hála nagymamámnak, aki elterjesztette, hogy milyen "szívtelen" vagyok, amiért nem tudom sajnálni az anyját, aki engem "ANNYIRA" szeretett (pedig az utóbbi években, ahogy elkezdett leépülni, nem is találkoztam vele, csak nagyon ritkán, de még a nevemet sem tudta).
2018. okt. 11. 15:58
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
27%
Ez akkoriban teljesen bevett gyakorlat volt. Az én nagymamám is csinált ilyet, mégis nagyon szerettük. Nekik az állat más volt, mint a mai városi népeknek.
2018. okt. 11. 16:46
 12/30 anonim ***** válasza:
28%

Ez volt a bevett szokás. Nem nagyon rakták menhelybe anno, mert nem is nagyon volt, meg úgyis csak sinylődik.. Én sem értek egyet vele, de ez van, így tanulták.

Egyébként gondolj bele, hasonlót csinálnak sokan a saját gyermekükkel (!) is, lásd abortusz. Megsincs senki kiakadva rájuk, pedig nem "csak" állatról van szó.

A hibája az volt, hogy ezt nem gyerek előtt kellett volna csinálni.

Anno 1x láttam, hogy anyám vágja lefelé a tyúkot, nem is ettem tyukhust 18 éves koromig emiatt. Ez 9 éves korom körül lehetett, nagyon sajnáltam az állatokat. Anyámat attól még szerettem, hiszen megértettem, hogy ez az élet rendje.

Az érzéseiddel nem tudsz olyan sok mindent csinálni, de ha csak ennyi bűne volt, amúgy meg szeretett, törődött veled, akkor meg lehet érteni a rokonságot is.

2018. okt. 11. 16:49
 13/30 anonim ***** válasza:
46%

Joggal van rád kiakadva.

Alapvető intelligencia, hogy gyászoló embert nem bántunk így meg.

Régen pedig nem volt ivartalanítás, főleg vidéken, máshogy nem tudtak gondoskodni a nem kívánt szaporulatról. Szerinted mitől humánusabb kirakni egy dobozba meghalni a kölyköket, ha már nem tud X álkatot etetni?

Az emberek a saját "szaporulatukkal" is így bántak régen (lásd angyalcsinálók), mivel nem volt fogamzásgátlás, a nő neve pedig kuss volt, a férje annyiszor mászta meg ahányszor akarta. Férjhez menni pedig muszáj volt, mert női munka nem volt.

2018. okt. 11. 16:49
 14/30 anonim ***** válasza:
89%

Off:

Egy 3000 fős községben élek, de itt nem csapkodjàk agyon az àllatokat, a lakossàg 80%-a igyekszik az ivartalanítàst megoldani. A mi cicànk is ivartalanítva van, pàrom is, én is ragaszkodtunk ehhez.

Mindezt csak azért írom le, nehogy azt higyje mindenki, hogy mi vidékiek barlanglakó szadistàk vagyunk.

Kérdező, az érzéseiden nem tudsz vàltoztatni, próbàlj túllépni.

Belegondolnom is sokk, mi lenne ha a 9 éves lànyomnak ilyet kéne làtnia, ràadàsul nagy àllatbaràt.

2018. okt. 11. 16:52
 15/30 anonim ***** válasza:
66%
Amit leírsz, az az "emberi szellemtörténet" alakulásának egy szelete. Visszamenőlegesen nem helyes elítélni valamit azért, mert a történeti fejlődésnek most más szintjén vagyunk. Mindebből meg családi érzelmi kérdést csinálni hülyeség. Tudomásul kell venni, hogy az emberek, emberi közösségek mindig kialakítottak valamiféle szokásrendszert még a saját fajtársaikkal, sőt saját utódaikkal szemben is és ez is része volt az emberi evoluciónak. Talán ez is vezetett oda, hogy a fehér ember a leginkább agresszív az emberi rasszok között. Ha Spártában ledobták a Taigetoszról az életképtelennek ítélt újszülötteket, az mai szemmel nézve lehetett kegyetlenség, akkor meg ez volt a megoldás. Hogy a harcban legyőzötteket megkínozták, rabszolgává tették, állatnak, sőt vagyontárgynak tekintették, az akkori szemszögből normális, sőt elfogadott és bevett viselkedés volt, utólag kifejezetten ezt nevezhetjük barbárságnak, de a kultúra egésze mégis csak fejlődött. Dédnagyanyád is csak úgy viselkedett, ahogyan ő tanulta és neki nemigen lehetett módja sem, hogy filozófiai tanulmányokat folytasson az állati jogok tekintetében.
2018. okt. 11. 16:52
 16/30 anonim ***** válasza:
80%

Kedves 6-os! Majd persze, pont te fogod megmondani a tizedik emeleti pesti albérletedből, hogy milyen itt vidéken.

Ha azt mondod, hogy a falukban mindenki megöli az állatát, akkor ennyi erővel a városban meg az utcára teszik.

Nem értem, miért kell általánosítani, ab*rráltak mindenhol vannak.

De manapság az a jellemző, hogy elvisszük ivartalanítani az állatot, ha tudni szeretnéd.

2018. okt. 11. 17:15
 17/30 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy régen az volt a szokás, hogy így ölték meg a nem kívánt szaporulatokat, de dédnagymamám ugyanúgy folytatta ezt a tevékénysegét, és még folytatta is volna a mai napig, ha nem épül le. Ma már ott van az ivartalanitás lehetìsége.
2018. okt. 11. 17:55
 18/30 anonim ***** válasza:
56%

Sajnos nem olyan elfeledett szokás ez. Én 24 vagyok, de a gyerekkoromból, iskoláskoromból vannak emlékeim, mikor emlegették, hogy ezt csinálják.

Ha ez az egy maradt meg, az elég szörnyű, de halottnak már nem kell felhánytorgatni.

Mindenesetre a család nem jogosan szekál, mindenkinek szíve joga úgy gyászolni - vagy épp nem gyászolni - ahogy akar. Erőltetni nem lehet, főleg, hogy már elment, és új emlék nem is lesz.

2018. okt. 11. 17:59
 19/30 anonim ***** válasza:
58%

Uristen énis ugyanígy éreznék!

Borzalmas dolgott tett szerintem a nagymamád..

2018. okt. 11. 20:16
 20/30 anonim ***** válasza:
57%
Na most gondolj bele hányan teszik ugyanezt a saját gyerekükkel a felvilágosult jelenben... undorító mi?
2018. okt. 11. 21:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!