Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Meghalt dédnagymamám, de...

Meghalt dédnagymamám, de kicsit sem tudom sajnálni azok után amiket az állataival tett. Joggal van rám kiakadva a rokonság?

Figyelt kérdés
Dédnagymamám szép kort élt, múlthéten halt meg. Én viszont kicsit sem gyászolom, mert nagyon rossz emlékeim vannak róla. Gyerekkoromban végignéztem, ahogy nagymamámmal együtt vízbefojtogatják az újszülött kismacskákat, egyszer azt, hogy párnapos kiskutyákat erőből a földhöz csaptak és ha éltek még, lapáttal verték őket, amíg el nem pusztultak. A legszörnyűbb, hogy dédnagymamám mindig szerzett utánpótlást, ha a macskái/kutyái elpusztultak, ami gyorsan bekövetkezett, mert mindig elütötte őket a kocsi, meglettek mérgezve, lebetegedtek, stb. És az utánpótlása,- ha nőstény volt, újabb kiscicák és kiskutyák születtek belőlük. Amiket persze ugyanúgy legyilkolt, csak néha 1-2 kölyköt hagyott meg, arra az esetre, ha meghalna valamelyik állata. Az egyetlen emlékem ami a nőből megmaradt, hogy gyerekként végig kellett néznem, hogy legyilkolja az újszülött állatokat. Pedig nagyszüleim, sőt a szüleim szerint is, engem nagyon szeretett dédnagymamám, szerintem meg egy pszichopata volt. A temetésén sem tudtam egy könnycseppet sem elejteni érte, a rokonaim meg teljesen kivannak rám akadva, ezzel zaklatnak, hála nagymamámnak, aki elterjesztette, hogy milyen "szívtelen" vagyok, amiért nem tudom sajnálni az anyját, aki engem "ANNYIRA" szeretett (pedig az utóbbi években, ahogy elkezdett leépülni, nem is találkoztam vele, csak nagyon ritkán, de még a nevemet sem tudta).
2018. okt. 11. 15:58
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
51%

Az ő idejében ez még elfogadott dolognak számított, e zert nem kellene utálni egy családtagot, pláne ha meghalt.

Az én nagyanyám esélyes vele egy korosztály volt, ők anno igy oldottak meg.

Az meg, hogy a nevedet elfelejti....A nagymama is felsorolta ah összes unoka nevet véletlenszerűen, hogy épp melyik jut eszébe. Ez se olyan dolog, hogy haragudni kellene rá. Bár gondolom max 14 vágy, ázok nem értik, mi az, hogy öregszik az ember....

2018. okt. 11. 16:04
 2/30 anonim ***** válasza:
61%
ez engem is borzalmasan megrázott volna (meg szerintem mindenkit) ha valaki ilyet tesz... Pláne ha ez az egyetlen emlék az illetőről, ez alapján csak megvetést lehet érezni.
2018. okt. 11. 16:04
 3/30 anonim ***** válasza:
79%

Sajnos főleg vidéken (kisebb településeken) bizony bevett szokás a nem kívánt szaporulat ilyenfajta "eltűntetése". Földhöz csapni az állatokat, lelövetni őket, ha baj van velük, kirakni az erdő szélére, vagy elég ha megnézed, sok helyen, bár tiltott, láncra kötve élnek a kutyák a házaknál egész életükben.

Aztán tipikusan ezek az emberek néznek hülyének, ha te ivartalanítod az állatot, mert minek, meg szegénynek az nem jó...

Ettől függetlenül tényleg szerethetett téged a dédimamád, mondjuk nem értem, miért nézette veled végig ezeket a dolgokat. Ne törődj a rokonokkal, a te érzéseidet meg lehet érteni, benned ez mély nyomot hagyott, ami teljesen érthető.

Én reménykedem benne, hogy amint a régi generációk kihalnak, az újabbak már mind felelősen fognak állatot tartani.

2018. okt. 11. 16:05
 4/30 A kérdező kommentje:
Fiatal vagyok, de tudom mivel jár a leépülés,kor, azt azért írtam, hogy érthetőbb legyen, hogy már mennyire lapos volt közöttünk a kapcsolat, de már a leépülése előtt is.
2018. okt. 11. 16:09
 5/30 anonim ***** válasza:
77%
Ez sajnos elfogadott volt az ő idejében, nem azért csinálta, mert élvezte, hanem mert azt tanulta, hogy így kell. Ettől még érthető, hogy megrázott. Nekem is volt hasonló esetem, mikor a nagyapám előttem vágta le a tyúkokat, vagy a sérült kiscsibét földhöz vágta. Mondjuk ő mindig elmagyarázta, miért kell ezt csinálni, ezért nem kifejezetten érintett rosszul, és eszembe nem jutna emiatt neheztelni rá. Nyilván a te eseted más, érzel, ahogy érzel, ebbe senkinek semmi beleszólása, de talán az túlzás, hogy pszichopatának titulálod...
2018. okt. 11. 16:12
 6/30 anonim ***** válasza:
22%
Faluhelyen mai napig szokás ilyen módon legyilkolni szerencsétlen kis jószágokat,ahelyett hogy nevelnék őket 2-3 hónapos korukig,utána odaadnák valakinek,inkább agyoncsapják...mert ugye addig is etetni kell,az meg pénzbe kerül,így inkább agyonütik és van aki minden sajnálat nélkül teszi..nekem is vannak hasonló emlékeim.
2018. okt. 11. 16:12
 7/30 anonim ***** válasza:
18%
A vidék visszamaradott volt akkor is és most is.. Ma is ez megy ott..
2018. okt. 11. 16:15
 8/30 anonim ***** válasza:
43%
Menyivel jobb, ha az állat évekig menhelyen egy ketrecben sínylődik, mert nem kell senkinek?
2018. okt. 11. 16:22
 9/30 anonim ***** válasza:
80%
Gondolod minden elhunytat minden rokona szeretett? Nem. A legtobben szepen elmennek a temetesre, elmondjak a par kotelezo mondatot aztan jol van. Nem a dedi miatt mert neki mar rohadt mindegy, de a nagymamad miatt megtehetted volna hogy nem reszletezed nekik ezeket (tudod, halottrol vagy jot vagy semmit), annyit mondasz hogy reszvetem, szegeny dedi, oszt jonapot, onnantol a kutya nem fog torodni a velemenyeddel.
2018. okt. 11. 16:25
 10/30 anonim ***** válasza:
64%

Az érzéseinkről nem tehetünk. Hiába érvelne neked száz ember arról, hogy ez volt a normális, ma is csinálnak ilyet faluhelyen, ebben nőtt fel ő is, stb., ha számodra ez megrendítő volt, mély nyomott hagyott (ami teljesen érthető), taszított, akkor sem fogsz másként érezni. Az eszeddel lehet, hogy némiképpen elfogadnád, részben, de attól még ugyanúgy nem hullatnál érte egy könnycseppet sem.

Szerintem ehhez egyébként még nagyban hozzájárul, hogy alapból sem volt olyan kapcsolatotok egymással, ami kicsit szépített volna az emlékeken, a hozzá fűzött érzelmeken. Hiába szeretett téged, ahogy állítják a rokonaid, ennek miért kellene kölcsönösnek lennie?

Illetve nagyanyád megjegyzése is nevetséges. Ahogy írtam, senki sem tehet az érzéseiről, főleg, ha nem volt egy bensőséges kapcsolata az illetővel, ami valljuk be, egy dédmama-dédunoka esetében totál érthető. Meg tudja adni a tiszteletet, hogy elmegy a temetésére, szépen felöltözik, de azt firtatni, hogy sír-e a koporsója felett vagy nem, pofátlanság. Az én rokonaim is néztek nagyokat, amikor az unokatesóm nem siratta az anyját a temetésen, mindenki elhűlt rajta, aztán persze nekem elmondta, hogy a tagadás szakaszában volt a gyászoláskor. Rá pár hétre döbbent rá, hogy többet nem érintheti meg őt, napokig sírt, de kellett utána is jó pár hónap, hogy nevetni tudjon és ne érezzen lelkiismeret-furdalást. Jó lenne, ha mindenki a saját gyászával/nem gyászával törődne.

Tehát ne foglalkozz mással. Neked ilyen érzések társultak a dédnagyanyádhoz, nem tehetsz róla. Mások szegénységi bizonyítványa az, ahogy viselkednek, veled semmi baj.

2018. okt. 11. 16:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!