A keresztszüleim miért akadtak ki így?
Kérdezd meg, hogy hogy szólítsd őket.
Én is tegezem a keresztszüleimet, de gyerekkorom óta keresztanyunak és keresztapunak szólítom őket a mai napig. Már 70+ évesek, és én is elmúltam már 40. Sose jutott eszembe a keresztnevükön szólítani őket.
Kinek mi van megszokva.
Ha nálad ez nem egy új szokás, akkor nem igazán értem a felháborodásukat. Ha viszont új szokás, és így akarsz felnőttebbnek tűnni, akkor megértem őket.
Nem lehet, hogy anyukad valamit felreertett? Hiszen, ha kisgyerekkorod ota keresztnevukon hivod oket es kisgyerekkorod ota a keresztszuleid, akkor erthetetlen miert most szolnak es miert nem neked?
Persze lehet veluk tortent valami (valaki beszolt nekik a felekezetben, hitgyumiben akarhol) es elgondolkodtak oh miert is nem keresztapu/anyu a megszolitasunk?
Legjobb, ha rakerdezel toluk szeelyesen, hogy anya mondta nem orultok, hogy keresztneveteken szolitalak benneteket es nem ertettem most mit tegyek, hiszen gyerekkorom ota igy szolitalak benneteket, legyszi segitsetek mi legyen?
Nekem ez olyan fura... Ha eddig is így szólítottad el őket, miért most sértődnek meg rajta? Miért nem tanítottak kicsi korodtól fogva arra, hogy úgy szólítsd őket, ahogy nekik tetszik?
Én mindig is a nevükön szólítottam a keresztszüleimet, mondjuk a családban nálunk amúgy is így szokás, csak a szülőket és a nagyszülőket szólítjuk a rokonsági foknak megfelelően (anya/apa, nagymama/nagypapa), de mindenki mást keresztnéven, esetleg ha távolabbi rokon és idős, akkor + néni/bácsi. De mind a keresztszüleimet, mind a szüleim testvéreit (itt amúgy is van némi átfedés) a keresztnevükön szólítom, sosem kérték máshogy. Ha nem tetszett volna ez nekik, már gyerekkoromban mondták volna, hogy hogyan szólítsam őket.
Én is a keresztnevükön szólítom a keresztszüleimet és tegezem is őket, csak már gyerekkorom óta úgy szoktam meg, hogy hozzátszem a nénit-bácsit, mert még édesanyámnál is jóval idősebbek, és ő is így szólítja őket.
(Hogy vagy, Béla bácsi?)
Ha a tieid eddig soha nem szóltak, most mi ütött beléjük?
És miért anyukáddal üzengetnek, miért nem neked szólnak?
Mi lenne, ha, ahogy itt többen is javasolták, egyenesen megkérdeznéd tőlük?
Lehet,hogy akkor nem kéne őket megszólítani, hanem ránézel, vagy vállára teszed a kezed; utána mondod.
Amúgy lehet, hogy hallották valakitől, hogy ez így a menő, meg az ildomos; hogyha nem tegeznek; mert beszélgettek valakivel, hogy "téged hogy szólít a keresztgyereked?" "Igeen? És akkor engem az enyém miért nem így szólít?" "Szerintem akkor mondd meg neki, oktasd ki, hogy ez hogy a helyénvaló." "Jó, meg is teszem. Inkább nem szemtől szembe, mert akkor most kiderült, hogy nekem vérig kell sértve lennem; úgyhogy majd az anyjával elbeszélgetek."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!