Mit lehet csinálni egy makacs nagymamával, aki mindig mindent jobban tud (holott nem)?
Szerencsére jól van és nincsen semmi komolyabb baja, aktív társasági életet él, eljár táncolni, nyugdíjas klubbokba, kirándulni, városi rendezvényekre stb., amivel nincsen is semmi baj. Ugyanakkor mondjuk az biztos nem használ, hogy a barátnői tömik a fejét minden hülyeséggel és sajnos általában ők az elsők, akikhez fordul, ha valamilyen kérdése van. Már mondtuk neki, hogy itt vagyunk mi, hozzánk jöjjön, de nem sikerült... Azt is mondtuk, hogy kihasználják őt és ezt nem kellene hagynia (pl. mindig kölcsönkérnek tőle és számon sem tartja, hogy ki mennyivel tartozik, ugráltatják, hogy hozzon ezt-azt a boltból, vigye el a postára stb., holott ők fiatalabbak és kocsijuk is van, de mindegy...), de nem, ő mindent megtesz nekik. Akkor pl. nem zárja az ajtót, mert az xy sem szokta és úgysem megy be senki, különben úgyis csak gyorsan átugrik valaki máshoz...ezt is elmagyaráztuk neki, hogy a környéken már volt több betörés is és a betörőt rohadtul nem fogja érdekelni, hogy te most kimentél a kertbe, átugrottál a szomszédba vagy éppen egy hónapos nyaraláson vagy a Kanári szigeteken, sőt igazából szerintem még az sem zavarná, ha egy idős nyugdíjas néni egyedül van a lakásában...de nem, ő ezt nem így gondolja és ne mondja neki senki.
Már többször előfordult az is, hogy rosszul lett, elájult, ami önmagában persze, nem gond, mert bárkivel előfordul az ilyesmi és nem értek hozzá, de szerintem erről ő is tehet...Nem eszik normálisan, hanem kb. kekszet és joghurtot eszik mindig, mert "ő nem akarja telezabálni magát" (egyébként másokat, akik normálisan éteznek, is mindig cseszeget, hogy miért eszik annyit, hogy milyen dagadt már így is...). Inni sem iszik normálisan, mert máshol nem szeret mosdóba menni. Valamint a gyógyszerét sem szedi normálisan, mondván, hogy neki nincsen rá szüksége és csak azért írta fel neki az orvos, mert ezért ő pénzt kap és ebből akar meggazdagodni. Úgyhogy szerintem nem véletlenek azok a rosszullétek...
Valamint van mobiltelefonja, de nem hordja magánál, mert ő nem szereti, ha valaki azt nyomkodja társaságban és a többieknek is mindig csipog és az milyen idegesítő, meg különben is, őt nem keresi senki. El lett neki magyarázva többször is, hogy azért legyen nála telefon, mert bármi van, akár baj vagy akármi más semmiség(pl. nem tud hazajönni busszal), akkor tudjon szólni nekünk vagy akárkinek, aki tud segíteni, de persze ennek sem volt semmi értelme, egyik fülén be, a másikon ki...Úgyhogy teljesen mindegy, ő a legnagyobb hidegben, sötétben vagy jeges járdákon is egyedül közlekedik, mert ő nem hív fel senkit (ugye nem is tudna, mert nincsen nála telefon), valamint már volt rá példa többször is, hogy rosszul lett egy rendezvényen és már kb. a fél városon keresztül telefonált mindenki mindenkinek, hogy eljusson hozzánk is a hír és akkor rohanhattunk a sürgősségire...de ezek sem győzték meg. Úgyhogy nem tudjuk, hogy mit kellene mondani neki vagy hogyan lehetne rávenni őt arra, hogy legyen körültekintőbb, óvatosabb és szóljon, ha van valami.
Ja, hogy szóval az a jó család, ahol mindeki szarik a másikra...Értem.
Egyébként neki is vannak "jó" percei, ő is nagyon szépen meg tudja mondani a másiknak, hogy mit kellene csinálni, ahogy feljön hozzánk az az első dolga, hogy dirigál és elkezd rendezkedni, hogy ez a virágcserép rossz helyen van, tegyük át ide stb...szóval őt sem kell félteni. Értelemszerűen ez is zavar, le is szoktuk állítani, de nem ez érdekel. Engem az érdekel, hogy fogja fel ép ésszel, hogy már nem fiatal és nem tud úgy ugrálni, mint mondjuk 20-30 évvel ezelőtt...mert ő azt hiszi, hogy ő még mindig fiatal és mindent megtehet ugyanúgy. Valamint az, hogy figyeljen már oda saját magára és a környezetére. Engem aztán nem érdekel, hogy ő hová jár vagy mit csinál, felőlem olyan koncerte megy, ahová akar, olyan barátnőivel találkozik, akivel akar, engem aztán ez hidegen hagy...Engem az érdekel, hogy ne tegye el magát láb alól idő előtt! Tudom, hogy itt ezen az oldalon nem szabad ilyet mondani, mert itt az a jó, ha az ember utálja az egész világot a családjával együtt, de nekem igenis fontos a családom és szeretem a rokonaimat! Az, hogy nem szedi a gyógyszerét, nem eszik és iszik normálisan, nem figyel oda magára, tárva nyitva hagyja az egész lakást napközben (úgy, hogy amúgy nem egyedül lakik, szóval nem csak a saját értékei bánnák) és elosztogatja a pénzét, az alapvetően nem velem kicseszés, hanem vele. Mi csak az ő érdekeit próbáljuk védeni, nem gondolnám, hogy ez azt jelentené, hogy "bele akarunk szólni az életébe". Ezt elmondtuk neki 600x, hogy erre oda kell figyelni, mert gondolom ő sem akarja, hogy éjjel a kihalt utcán haljon meg, mert ő elesett, mert nem nézett a lába elé és éppen nem járt arra senki, aki tudott volna segíteni...Én értem, hogy ez egy túlzó példa, de már rengetegszer volt vele olyan, hogy "hoppá nem figyeltem a lábam elé és megcsúsztam" és akkor egyszer csak eltörött a lába, mert ő esőben állt neki füvet nyírni a szomszéd sáros, vizes udvarában vagy, egy napot a művház előterében töltött, mert rosszul lett, hányt, minden baja volt és akkor is ott ücsörgött nem tudom meddig, mert nem tudott szólni senkinek, a többiek meg leléptek. Most is tiszta kék-zöld folt, mert esik-kel össze-vissza, még így is, hát akkor arról már nem is beszélve, mikor isznak és részeg nyugdíjasok totyognak a városban, mint a világtalan...Persze, ő mártírkodik, hogy "jajj, neki már nincsen senkije, aki segítsen, mert ő özvegy"... Valamint egyébként pedig nem neked kell utána rohangálni a kórházba és, ha kisemmizik vagy kirabolják, akkor nem is neked kell befogadnod...Nem arról van szó, hogy ne menjen, ne csináljon semmit vagy, hogy én hülyének nézem stb., de mikor ilyenek vannak, akkor igenis mérges vagyok rá és én úgy gondolom, hogy jogosan.
Ugy tunik, itt te akarsz az lenni, aki mindent jobban tud, es raetoltetni az akaratod.
Valamit megis tud az oreglany, ha 80 evesen ilyen aktiv eletet el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!