Ti beleszerettetek már a másod unokatestvéretekbe?
Apámnak van egy jóképű, nálam kb. 10 évvel idősebb unokatestvére, először 14 évesen láttam meg.
Mivel "full" az esetem, meg tényleg nagyon helyes, először nagyon zavarba jöttem meg csak arra gondoltam milyen jól néz ki.
Aztán belegondoltam, hogy fuj, rokon, miket gondolok, egyből elmúlt ez az érzés. :D
lehetséges, hogy náluk ez nem az első ilyen eset volt a felmenőik között, hanem a sokadik, vagy valóban olyan rossz genetikát hordozott mindkét szülő, ami nem volt szerencsés.
Amikor a családon belüli házasságok halmozódnak generációról generációra, az valóban növeli az utódoknál a különböző fogyatékosságok kockázatát, ez jól megfigyelhető az európai uralkodói házaknál is, ahol bevett gyakorlat volt a rokonházasság.
De ez halmozódást feltételez, egyszeri vagy kétszeri előfordulás még kevés ehhez. Az oka egyszerű biológia: az utód annál egészségesebb, minél színesebb génállományt kap a szüleitől. Ha egy család történetében egyszer fordul elő egy rokonházasság, az genetikai szempontból még nem okoz deficitet, ám ha sokszor ismétlődik, a genetikai adottságok beszűkülnek, mert a családon kívülről csak ritkán kerülnek be eltérő gének a játékba. Ez okozz az utódok gyengülését.
Az én felmenőim között is voltak másod unokatestvér házasságok, sőt, a sors fintora, hogy duplázva is előfordult, amikor az anyai ágon lévő papa és mama az apai ági papa és mama testvérei voltak. Persze ők még nem tudták, hogy később egyesül a két ág :)
és semmi bajom, sem a rokonaimnak, élünk, és virulunk, fogyatékosság nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!