Anyukam alkoholista volt, en is az leszek?
Sziasztok!
Edesanyam es az o anyukaja es apukaja is alkohol fuggoseggel kuzdott, sot anyukam fiu testvere is. Anyukamnak mar sikerult kilabalni belole jo par eve, de mindig elmondja hogy amikor fiatal volt es latta az anyjat h alkoholista mindig azt mondta es gondolta hogy o sose lesz az. Kesobb megis alkoholista lett es alkoholba folytotta a banatat.
Aggodok emiatt, nekem is egesz gyerekkoromban ivott anyukam csakugy mint az o anyukaja. Ez oroklodo hajlam? En is ugy gondolom hogy sose leszek az, de elgondolkoztat hogy anyam is igy velekedett anno.
18eves koromig egy korty alkoholt sem ittam eppen ezert, mindig vissza utasitottam, osztalykirandulasokon meg mindenhol, majd egyszer a szalagavato afterpartyn mikor tartottam a poharam hogy narancslet ontsenek bele (mert akkor is ugy veltem hogy en nem fogok meg akkor se inni) ontottek bele vodkat is es ugy voltam vele hogy usse ko akkor megiszom.. Nem rugtam be nagyon aznap este, nem vagyok az a dolongelos reszeg, csak epp annyit iszok hogy meg jobbkedvuen tancoljak es enekeljek :D
Azota ugymond "rendszert" csinaltam belole, ha elmegyunk bulizni havonta 1-2 alkalommal olyankor szoktam alkoholt inni, de egyebkent egyedul sosem ittam es nem is jutna eszembe, sot csak akkor van kedvem inni ha utana megyunk is valahova bulizni, kulonben nem latom ertelmet hogy berugjak es uljek egy padon vagy ugy beszelgessek a barataimmal stb...
Nagyon felek hogy nehogy en is alkoholista legyek idosebb koromra, mi lenne erre a megoldas hogy ezt kikuszoboljem? Vonjam meg magamtol teljes mertekben az alkoholt es ne igyak inkabb eletem vegeig? Egyebkent nem izlik az alkohol soha, csak vodkat szoktam inni vagy pezsgot azon kivul semmi mast mert mindnek kegyetlen rossz ize van, csak a hangulat kedveert iszok bulikban. De ha ez megnoveli az eselyet annak hogy kesobb alkoholista legyek akkor inkabb nem megyek tobbe bulizni se es meg egy koktelt se fogok meginni soha mert nem akarok olyanna valni mint ok voltak...
Csak rajtad múlik, hogy alkoholista leszel-e vagy sem.
Amíg havi 1-2 alkalommal mértékkel iszol, addig nincs mitől tartanod, de különösen figyelj erre.
Az alkoholizmus nem csak viselkedés mintával örökölhető, hanem genetikai háttere is van: [link]
Ha úgy érzed hogy valami veszélye is van , akkor ne igyál.
Semmit se.
Már az is rossz jel ha "csak " megmagyarázod hogy miért iszol. Mert semmi mást nem csinálsz csak magyarázkodsz saját magadnak, meg a külvilágnak is hogy te aztán nem.
Pedig, igen arra vagy arccal az alkoholizmus felé.
"nem izlik az alkohol csak vodkát szoktam inni".
Akkor miért iszol???
Ebben az a rossz hogy nem tudod mikor jön el az a pont amikor már semmi más nem érdekel , csak az ivászat.
Én tudom mert igy voltam alkesz én is. Csak a megmagyarázás hogy mikor , miért.
NEM KELL INNI !!!
Kár volt #1-et lepontozni, tömören fogalmazta meg a véleményét.
A kérdező saját maga írta le jelenlegi hozzáállását az alkoholhoz. A..."csak a hangulat kedveert iszok bulikban"... megfogalmazás már eleve felmentést ad, hiszen csak a hangulatért..... Megette a fene, ha valaki csak alkoholtól kerül kellemes hangulatba. Nagyon rosszat sejtet a leírásnak az a része is, amely az alkohollal szembeni sűrű elutasítást próbálja sugallni. Ha valaki küzd valami ellen, az mindenképpen feszültséget generál és attól csak úgy lehet szabadulni, ha megszünteti a feszültség forrását, azaz iszik egy keveset. A családi halmozódás pedig egyértelműen rossz előjel, mert azzal a háttérrel nőtt fel az illető, hogy a gondok és feszültség megszüntetésére az egyetlen gyors megoldás az alkohol. Szóval úgy tűnik, hogy annyira erős az alkoholhoz való kötöttség (a szinte mániákus elutasítás, majd a mégis megengedés), hogy ez kizárólag hatásos hipnoterápiával orvosolható. A saját belső vágyak elleni küzdelem felőrli a személyiséget.
Dehogy leszel
ha buliba iszol kicsit, az nem gond, jó a hozzáállásod a dologhoz
Az en anyam is alkoholista volt, ezert 35 eves koromig egy kortyot sem ittam. Kesobb ( tul vagyok a negyvenen) most mar estenkent vacsora utan jol esik egy pohar voros bor, de soha nem iszom tobbet mint egy pohar. En azt gondolom hogy ne igyal egyaltan, foleg ne ilyen fiatalon. Mert a bulikban valo egy-ket pohar vodka is sok meg a te korodban. Egyebkent hozza teszem hogy peldaul az en anyam 16 evesen meg egyaltalan nem ivott.
Igen jogos a felelmed mert a hajlamod abszolute meg van ra, es sajnos viselkedes mintanak is ezt lattad. Kesobbi eletedben, foleg ha az elet nem azt hozza amit vartal, valoszinu nagy tudatossagra lesz szukseged hogy ne tedd.
De ne felejtsd, a vegso dontes mindig a tied lesz. Viszont ha mar most ilyen fiatalon iszogatsz, akkor elhatarozas ide vagy oda, az bizony konnyen raszokashoz vezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!