Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Miért várja mindenki, hogy...

Miért várja mindenki, hogy úgy kezeljem, mintha a sajátom lenne?

Figyelt kérdés

Az unokaöcsémről van szó, 2 éves. A születésétől fogva mindenki azt várja tőlem, hogy úgy szeressem és tűrjem el mindenféle viselkedését, mintha én lennék az anyja. A családom nem érti meg, hogy nem vagyok az és nagynéniként az, hogy néha elhülyéskedek vele és veszek neki ajándékokat, bőven több, mint amit a legtöbb nagynéni csinál. Semmi féle kötelezettségem nincs a gyerek felé, nem is érzem, hogy lenne, mégis elvárnak tőlem irreális dolgokat. Pl ha nagy ritkán otthon alszunk a szüleimnél és hajnalban felriaszt a gyerek, mert épp be akar jönni a szobámba, de senki nem fogja vissza, és ezt szóvá teszem, egyből azzal jönnek, hogy mit fogok kezdeni a saját gyerekemmel. Egész nap üvölt, sír, mindenen hisztizik, ha megfájdul a fejem és ez látszani mer rajtam, már jönnek megint azzal, hogy mi lesz a saját gyerekemmel. Már félnék gyereket vállalni, félek, hogy ő is ilyen hisztigép lesz, mint a testvéremé. Ők a szüleimnél laknak még, a testvérem egy elszúrt kapcsolatából véletlenül sikerült be a gyerek, az apát elzavarta, a szüleim nevelik lényegében a gyereket, de ők meg nem végeznek túl jó munkát, elkényeztetik, nem szabnak határokat, ezért olyan hisztis. Néha azt is megkapom amúgy, hogy bezzeg a másik nagynéni mennyivel több ajándékot vesz (én csak ünnepekkor veszek kb 8-10 ezer ft értékben, máskor max. apróságokat). Az is bajukra van, ha ritkán hazalátogatunk a párommal, hogy nem órákig gyerekcsőszködni akarunk, hanem megvan a saját életünk. Mintha azt várnák, hogy etessem, ruházzam, játsszak vele, tűrjem el mindenét, mintha az enyém lenne, nem értik meg, hogy nem az, hogy én nem kértem őt, bár elfogadtam, de ennél többet nem teszek, imádni nem fogom és a facebookom sem lesz tele a fotóival. Később, ha normálisabb lenne, talán még jobb lehet a kapcsolatunk, de így, a mostani hisztijeivel biztos nem.

Gonosz lennék ez miatt? Tényleg többet kellene tennem? Miért jönnek mindig "majd ha neked gyereked lesz" témával? És miért mondják azt, hogy őt is közel úgy kéne szeretnem, mint a saját gyerekem, mert ő is rokon gyerek (anyám mondta ma reggel)? Miért nem értik meg, hogy az én gyerekemet én akarom, én vállalom, az enyém és a páromé, ha hisztis lesz, miattunk lesz az, nem más miatt, ő az enyém és nem a testvéremé (ráadásul még csak a testvéremmel sem jöttem ki soha, vele sem jó a kapcsolatom, így pláne...). Hozzátenném, hogy a gyerek érkezése miatt költöztem el villámgyorsan a szüleimtől, az albérlet komoly anyagi nehézségekbe sodort minket a párommal és mindezt a testvéremnek köszönhetem, aki 17 évesen terhes lett és a 3. hónapig eltitkolta. Most meg jönnek felém sorban az elvárások...

2016. aug. 29. 08:20
 1/10 anonim ***** válasza:
95%
Ne foglalkozz velük, az én unokatestvérem is borzasztó, ráadásul a szomszédban laknak, ezért állandóan nálunk lógna. De elviselhetetlen egy idő után, anyám is megjegyezte többször hogy jó párszor "betakarta volna már". Egy éves a legkisebb testvérem, szeret sétálni fel alá az udvarban, ő meg egyfolytában körötte futkározik meg sikongat. Nem lehet megtiltani neki semmit, hogy ne menjen olyan helyekre ahová a kicsi se mehet, mert ellesi.
2016. aug. 29. 08:29
 2/10 anonim ***** válasza:
83%

szerintem kerüld a szüleid házát,amíg ez meg nem oldódik.alapból a testvérednek kéne elköltözni a gyerekkel. és neki nevelni + megtenni azokat,amiket most a szüleid csinálnak és amit tőled elvárnak.

az meg egyenesen nevetséges,hogy meg akarják szabni mekkora értékű ajándékot vegyél neki.

nálunk a szüleim testvérei max csoki szintű ajándékokat hoztak nekem és a tesómnak. és? senki nem várt el többet. a mai napig felnőttként jó a kapcsolatom velük. nem az ajándékon múlik.

a saját gyereked meg más téma. ne hagyd ,hogy beleszóljanak majd,hogyha lesz neked is.

én a legnyugodtabban vinnék ezentúl olyan ajándékokat a gyereknek,amit a pénztárcám még nem bán.ha nem tetszik, így jártak. és a gyerek nevelése sem a te feladatod . a szülőké lenne..de ugye adott esetben most a nagyszülők nevelik inkább. de nem a te feladatod,főleg,hogy külön is élsz.

2016. aug. 29. 08:34
 3/10 A kérdező kommentje:
Sajnos ez soha nem fog megoldódni, a szüleim sosem fogják megérteni, de talán, ha nekem is lesz gyerekem, megérti legalább a testvérem, hogy mi a különbség. Belőle kiindulva amúgy nem fog a gyerekemmel majd foglalkozni, rám is mindig riválisként tekintett, a gyerekemet is szerintem majd a gyereke riválisának fogja tekinteni, akivel majd a nagyszülőkön kell osztozkodni. És igen, röhejesnek tartom, hogy még én vagyok leosztva a szüleim házában, ha nagy ritkán ott vagyok és nem tudom kialudni magam a gyerek miatt, mert hát "ezzel jár a gyerek, majd megtudod", ahelyett, hogy a testvérem is szépen elköltözne és élné önállóan az életét (a gyerek apja támogatja, ő még el is tartaná, ha nem dobta volna ki). El lettem üldözve onnan, és még most is nekik áll feljebb.
2016. aug. 29. 08:42
 4/10 anonim ***** válasza:
60%

Ahogy elnézem, a rivalizálás kölcsönös😀

Te nem szabhatod meg, hogy a szülői házban ki maradjon, téged se küldött el senki, önállóan döntöttél így. Van párod, jövedelmed, amúgy is ez a természetes, még ha olcsóbb is a mamahotel.

Ahogy írsz a kisgyerekről, vélhetően nem azt várják el, hogy anyjaként szeresd, csak azt, hogy ne utáld ennyire látványosan.

2016. aug. 29. 09:17
 5/10 anonim ***** válasza:
97%
nálunik is ez van pont 2 éves a gyerkőc és ugyanez van , hogy majd ha lesz gyerekem megértem stb. csakhogy nálam a sógornő csinálja ezt velem o.O azt akarta egyszer pl. hogy cseréljem ki ÉN a gyereke szaros pelenkáját. Mire közöltem hogy cseréltem eleget az öcsém pelusát kösz. Erre mi lesz ha nekem lesz gyerekem? a válasz az az én problémám és nekem legalább időben lesz plusz lesz párom aki segítsen. amúgy a 8-10 ezer szerintem sok, én pl. ebay-ről rendelek olcsóbban vackokat(ekkora korban még mindegy is mert még nem kéri hogy olyan játéka legyen mint Zolinak). Hidd el ha gyerekled lesz akkor meg riválist lát benned és akkor meg okoskodni fog hogy ő ezt meg ezt tenné a helyedben szóval a helyzet nem fog változni a szüleid meg az első unokát fogják szeretni jobban, mert sajnálják a kölyköt. A helyedben most állnék a talpadra, mert a végén elfajulnak a dolgok. Például a sógornőm mindig próbálkozott hogy én vigyázhatnék a kicsire hihihi(mindenkivel ezt csinálja és a nagyszülőnél is ott hagyja hétvégékre csak úgy) mondtam van neki anyja/apja majd ők vigyáznak rá hihihi(lévén hogy vészhelyzetről szó sincs), ha akkor belesek a hibába és elvállalom most nem a nagyszülők hanem én pesztrálhatnám minden hétvégén. Ja a mi lesz a saját gyerekeddel ha hisztizik(mert fáj a fejed) közlöd hogy a tied nem lesz elnevelve ezért nem fog üvölteni egész nap, ergó nem fog fájni tőled a fejed :D nyugodtan mindig vágj vissza különben a fejedre nőnek.
2016. aug. 29. 09:45
 6/10 A kérdező kommentje:

A gyerek egész napos kiabálására, síkitozására, sírására azt mondják, minden gyerek ilyen, nem hisztis, csak ilyen, mert gyerek és ez a normális. A testvérem szerint jobb így, mintha csendes, félénk lenne.

Amúgy azt tudom, hogy mindig ő lesz a kedvenc, nem is érdekel egyelőre, mindenhol látom, hogy az első unoka a kedvenc, így nem ér meglepetés. De leállítani nem tudom őket, az elvárásaikat nem tudom semmissé tenni.

2016. aug. 29. 09:50
 7/10 anonim ***** válasza:
89%
Egyáltalán nem ilyen, a 13 hónapos húgom egyáltalán nem félénk, de nem sikítozik meg hisztizik egész nap.
2016. aug. 29. 09:56
 8/10 anonim ***** válasza:
95%

nem ilyen minden gyerek, vegyél egy könyvet amiben leírják, hogy minden gyereknek szüksége van határokra és punktum. Meg ha ezzel letudják,te akkor is tartsd magad ahhoz, hogy márpedig ez nem normális és ha nem mutatnak a gyereknek görbe tükröt, akkor azt hiszi ő egy zseni és amikor az első kudarc éri majd leugrik a hídról bánatában amiért mégsem ő a tökély(sok ilyen akamaszt látok mostanság aki azt hitte mert mindenki tapsolt neki ezért ő zseni aztán az élet pofán vágta)nálunk sógoromék mindenért tapsolnak a gyereknek pl.:

-mi ez?

-ööö

-iigeeen, ez a Tesco"taps,taps,taps".

A gyerek 2 évesen max annyit mond morrr vagy mama

2016. aug. 29. 10:02
 9/10 anonim ***** válasza:
87%

Be ne dőlj annak az ócska dumának, hogy mi lesz, ha neked lesz gyereked!

Hidd el, az egész más! Először is, 9 hónapig készülni fogsz lelkileg is rá. Másrészt rajtad is fog múlni, hogy ne legyen hisztigép. Persze, a gyereken nincs kikapcsológomb, és ha nyűgös, akkor nehéz vele, de azért egy egészséges és normálisan nevelt gyerek nem üvölt egész nap.

Harmadrészt: attól, hogy pl. most nem vagy felkészülve a gyerekkel járó dolgokra, nem azt jelenti, hogy 5 év múlva sem leszel. Akkor vállaljatok gyereket, amikor nemcsak anyagilag, de lelkileg is fel lesztek rá készülve.

A testvérednél pont ezt utóbbi a legnagyobb baj: 17 évesen biztosan nem volt felkészülve erre. Nyilván ahányszor ránéz a gyerekre, annyiszor eszébe jut, hogy most kéne buliznia, önfeledten szórakoznia. Valószínűleg sokszor dühös is emiatt a kisgyerekre, aki semmiről nem tehet.

Szóval, én nagyon sajnálom ezt a kisgyereket. Talán a szüleid is sajnálatból kényeztetik el.

2016. aug. 29. 11:14
 10/10 anonim ***** válasza:
Azért szeretnék rád tolni a gyereket néha, mert igazságtalannak tartják, hogy csak ők szenvednek vele/miatta, holott ők se kértek volna ebből az egészből. Más kérdés, hogy neked ehhez valójában nincs közöd, mert tényleg nem a te gyereked, és hát azzal se tudsz mit kezdeni, hogy a szüleid nem tudták a húgodat megnevelni annyira, hogy ne csináltassa fel magát 17 évesen...
2016. aug. 31. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!