Nem butaság? Miért neveznek két rokonsági fokozatot ugyanúgy?
Testvér gyereke-unokaöcs vagy unokahúg
Unokatestvérnél is van hogy lehet ha fiatalabb akkor unokaöcsnek, u.húgnak, u.bàtynak, u.nõvérnek hívni.Én csak simàn unokatesónak hívom.
Az. És én is elgondolkoztam már ezen.
"Testvér gyereke-unokaöcs vagy unokahúg "
De a szülő testvérének a gyerekét is annak hívjuk.
Unokatesóm Anyu öccsének a fia, és a nővérem fia is.
Más nyelvekben ez egyértelműbb..
Na meg ami még félreérthető: a személy melyik sógoráról van szó, adott esetben...:
Idézet a linkedről:
sógor (eredetileg süv): testvér férje, ILLETVE a házastárs fiútestvére.
A wikipédiában a wiki szó azt jelenti, hogy szabadon szerkeszthető.
Nem fogják professzorok felülvizsgálni.
Ha te ezt a szócikket felülírod, és beírod, hogy az unokaöcs az egy haszonnövény, akkor aki utánad rákeres, ezt fogja látni, aztán majd hivatkozik rá, hogy márpedig ő ezt olvasta.
Valóban elterjedt így nevezni, de ahogy előttem is leírták, nem helyes használat, ha unokatestvért hívsz így.
Az unokatestvér a magyarban nincs ennél jobban szabályozva, jelenthet idősebb vagy fiatalabb, fiú vagy lány unokatestvért is. Ahogy az angolban is csak a cousin szó van rá.
Ha azt akarod kifejezni, hogy a nálad fiatalabb, lány unokatestvéredről beszélsz, akkor ő semmiképp sem az unokahúgod, hanem végig kell mondanod, hogy ő egy nálad fiatalabb, lány uncsid.
Nagyon, ismétlem NAGYON sokan nem tudják helyesen használni a magyar nyelvet. Nagyon nehéz nyelvről van szó. Kedvencem, mikor a médiában ismert, közismert, elismert emberek hibát hibára halmoznak, vmilyen Máté nevű fiatal híradós minden egyes mondatában bakizik, minden megszólaló öööööööööö-vel kezd mondatot, de a fő "kedvencem" Jakupcsek Gabriella, aki 50 éves elmúlt, évtizedeket töltött a médiában, és a mai napig nem képes megfelelően ragozni a szavakat. Rendkívül fülsértő, idegesítő. Én inkább elkapcsolok, ha ő beszél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!