Nektek van olyan rokonotok, akit a pénzen kívül nem érdekel más?
Közeli vagy távoli, mindegy.
Az időjárás kitárgyalása után rögtön a te és párod fizetése után érdeklődik, mennyi az albérlet és rezsi, mennyi a havi kiadás, mennyit tudtok félretenni stb. Erre vagy válaszolsz vagy nem.
Majd megpedzi, hogy ő mily nyomorban él (míg a valóság egy picit árnyaltabb), lehet ki fogják őket költöztetni az albérletből, nincs elég pénzük arra, hogy a hazaúthoz meg tudják tankolni a kocsit. Éheznek, ajándékot se hoztak (minden ünnepnél, akár karácsony, akár szülinap), a híd alá fognak jutni.
A lényeg viszont ezután jön: rokonként szerintük kötelesség támogatni a rosszabb anyagi helyzetben lévőket szó nélkül. Ha te nem teszed, akkor sajnos kénytelen lesz ahhoz a rokonhoz odamenni, aki mindig ad nekik (emiatt van hitele is és te imádod azt a rokont), pedig ő nem akar, csak rajtad múlik. Hosszútávon havi X összeg átutalása kirántaná őket a bajból és mindenkit békén hagynának.
Tulajdonképpen zsarolnak... Rád írnak facen, email-en, telefonálnak "csak úgy", de a vége mindig ez: adj nekik pénzt és akkor befogják.
Nektek is van ilyen rokonotok? Hogyan szereltétek le?
van. a legjobb az volt, amikor egy karácsonyi ebédnél a nagycsaláddal elkezdte számolni mennyit keresek a gyes mellé, te télesen fillérezve...
Meg amikor anyámtól kaptam ajándékot, és jött az sms, hogy ő miért nem kapott. Az én anyámtól :D férjem felől rokon amúgy...
Kész. Úgy szereltük le, hogy megszakítottuk a kapcsolatot. Persze próbál jelentkezni, ha valahonnan fülébe jut az ottani brancsnak, hogy épp jól megvagyunk. de férjem a telefont se veszi fel nekik. Elege lett már sok évvel ezelőtt.
Helo
Szerintem mindenkinek van olyan rokona akinek a pénz az első. Semmiképpen ne válaszoljatok a pénzzel kapcsolatos kérdéseire ( rezsi, fizetés stb. ) mert semmi közük hozzá. Csak azért mert rokon nem kell minden tudnia. Éreztesd vele hogy ez tolakodó tőle.
Semmiképpen ne segíts neki és ami a legfontosabb ne adj neki tanácsot sem. Ha megfogadja és bárhogyan is elsül akkor nem fog leszállni rólad. Ha bejött neki akkor visszajön hogy tanácsolj még neki valamit. Ha rosszul sül el akkor mindenkinek azt mondja hogy miattad van az egész.
Ha elkezdi mondogatni hogy milyen rossz neki mondd hogy hát igen, van akinek még rosszabb mert pl. a válság miatt sokakat kirúgtak vagy pl. nyomorékul születtek vagy ilyenek.
Amikor a másik rokonról beszél hogy inkább oda fog menni pénzért mondd azt hogy más pénzügyeiről nem tudsz dönteni és nem szólsz bele. Ezt nekik kell eldönteni és nem neked mert nem a te dolgod. Semmiképpen ne utalj neki pénzt és ne adj neki semmit sem. Szívességet se. Sosem kapod vissza majd.
Ha lehet kerüld el a pénzsóvár rokont, próbáld meg megszakítani vele a kapcsolatot.
Telefont ne vedd fel, mailekre ne válaszolj, mond hogy sajnos nem tudtad felvenni a telefont és amikor kérdezi hogy miért nem hívtad vissza mondd hogy sajnos késő volt és nem akartad zavarni éppen elég baja van nélküled is... A lényeg hogy kerüld ahogyan tudod.
Előbb vagy utóbb rá fog jönni hogy tőled semmire sem számíthat és le fog kopni. Csak legyetek mindig következetesek és ne engedjetek neki sohasem.
Egy kérdésem van: te sosem károsítottad meg azt az embert ugye, aki kéregetne?
Mert nem mindegy.
Mellesleg én ilyen kéregetős voltam, de volt oka is, és csak attól kértem, aki miatt sokáig éheztem (egyik szülő, válás, nem részletezném), és ellehetetlenített bennünket.
Már nem kérek, mert nem szívesen tartom vele a kapcsolatot, mert lelkileg csak tönkretesz és egyébként is hazudozik rólam mindenfélét.
Múltkor kértem tőle, egy hirtelen helyzetben, valamit, legyen ez "A".
Megtagadta, de megoldottam. Igazából már rég nem szokásom a kéregetés, de abban az érzelmi helyzetben meg voltam kissé zavarodva és igazából a támogatása kellett volna.
Most ő jött hozzám ugyanazt az "A"-t kérni.
Én odaadtam volna neki, csak azóta feketén-fehéren tudom, miket gondol valójában rólam. A kétszínűsége bebizonyosodott, én meg nem hagyom, hogy olyan használjon ki, aki semmibe sem vesz.
Felnőttem.
Leszerelni könnyű volt. Úgy szoktam, ahogy ő, egyszerűen nem érdekelt. Sosem voltam vele érzéketlen, de most, hogy tisztán látom milyen, mondhatni, egyszerű volt. Igazán sajnálom de mit tehetnék? Hagyjam magam kihasználni?
Mellébeszéléssel, témaváltásokkal, panaszkodásokkal (überelni kell).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!