Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Miért kell lefikáznia az...

Miért kell lefikáznia az érettségimet?

Figyelt kérdés
Pár napja meglátogattak minket anya nővéréék, de egy darabig elment a kedvem attól, hogy újra találkozzam velük. Jó, nem lett az összes tantárgyam ötös, mert a magyar 76% lett, de amúgy is mérnökit jelöltem be, a matek meg fizika viszont 90 fölötti lett. Amikor mondtam, hogy a magyar ilyen lett, szemrehányást tett nekem, hogy nem kellett volna így elrontanom, és jobban kellett volna tanulnom rá. A szóbeli maxpontos lett, az írásbeliben pedig a fogalmazás tanárfüggő volt, és a mi tanárunk több embert nem csípett köztük engem is.. Mégis ki ő, hogy engem fikázzon, holott az én érettségi bizim a suli legjobbjai között volt. Azt viszont nem hozta fel példának, hogy az egyetemista lánya már évek óta bukdácsol és már harmadjára készül szakot váltani, mert nem bírja.
2015. júl. 13. 00:31
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Először is gratulálok az érettségidhez!

Másrészt valami hasonlót kellett volna visszaválaszolni:most is bukdácsoló unokatesóm jobb érettségit produkáltösszegészsében?

Harmadrészt:engedd el az egészet!

2015. júl. 13. 04:20
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Először is, ne foglalkozz vele. Az átlaghoz képest a 76 szerintem igenis egy szép eredmény, az már majdnem 5-ös, ráadásul amikben jó vagy és amivel a későbbiekben foglalkozni fogsz az 90 feletti.

Nekem az angolom lett 76%, pedig kb ovis korom óta nyomatták a szüleim a nyelvtanulást. De az írásbelim 76 lett, a szóbeli vizsgán meg kb megkukultam annyira izgultam, hogy bent ült a fél tanári kar és a legelső vizsga a nyelv volt felkészülési idő nélkül. (érthető, de akkor iszonyat ijesztő volt) Tehát csak azért nem rontotta le a tanár, mert látta, hogy szétizgulom magam és azt is tudta, hogy amúgy nem gyökkettő a tudásom, de mivel volt bent más angol szakos jobbat nem adhatott.

Magyarnál meg kihúztam egy olyan tételt irodalomból, amiről kb fogalmam sem volt. A tipikus esete volt a van x tétel és te x-1-et néztél át rendesen, és vajon pont melyiket húzod? :) Szintén 76%-os írásbelim volt de végül felkerekítette a tanár 80-ra. Döbbentem kérdeztem tőle az osztás után, hogy ez nem elírás-e és megsúgta, hogy a 4 éves munkámat szerette volna így honorálni, mert fizika-matekos osztály voltunk. Rajtam kívül kb mindenki telibeszarta a humán tárgyakat, én meg voltam olyan buzgómócsing, hogy szerettem és nem némán ültem az órákon amikor a tanár kérdezett.

És egyébként az írásbeli tanárfüggő is. Ha nincs magyar tanár ismerőse az embernek még fellebbezni se tud, mert a fogalmazásban keresgélni azokat a pontokat, amire pontot lehet kapni... hát ember legyen a talpán. Főleg az érvelés feladatnál, mert az elemzéseknél azért vannak fix pontok, amik elég egyértelműek, hogy vagy benne van vagy nem. Akkor ott még pontot érnek a fogalmazásra jellemző felépítési elemek, a lezárás, stb. Szóval a magyar érettségi az egyik legszubjektívebben osztályozható tárgy. Ezt abból is szűröm le, hogy nekünk annak ellenére, hogy ennyire nem törődöm osztály voltunk iszonyat jófej magyar tanárunk volt és amúgy meg mivel soha nem voltunk rosszak csak lusták, ezért szeretett minket, így látható volt az eredményeinken is, sokkal jobb osztályzatokat kaptunk, mint a rettegett banya magyar tanár osztálya, akik nyelvszakosok voltak, tehát azért nekik a humán tárgyak jobban bejöttek és azokkal is mentek tovább általában. Nekünk meg csak kötelező körök voltak.

2015. júl. 13. 07:59
 13/19 anonim ***** válasza:

Savanyú a szőlő, irigy, mert előtted még ott a pálya, a lehetőségek, az ő gyereke meg eléggé elfajzott lehet, hogy már a 3. szakot nyomja és az sem megy...Valószínűleg nem felsőoktatásba való, csak hát ugye az ilyen szülő van annyira sznob, hogy ezt nem látja, mert az ő lánykájából nem lesz szakmunkás vagy valamilyen diplománál alacsonyabb végzettséggel bíró ember...

nekem is volt ilyen rokonom, és nekem is pont érettséginél 8nekem kitűnő lett) hangoztatta, hogy az ő lánya is így kezdte, de a szerelem elvitte más útra. Ja, mert az ő lánykája aztán semmire nem vitte, a kitűnő érettségije után egy pasifogó szerelemgyereket sikerült felmutatni (nem jött be, ott hagyták a gyerek születése után, mint a sicc), egy nap munkaviszony, vagy legalább egy félig elvégzett főiskola nélkül. Mert az övének ennyi esze volt, nyilván másnak is...A lánya már évek óta belőle él, munkája nincs és nem is volt, a gyereke elkanászodott, mert még azzal sem foglalkozik, nem is akar, én meg sikeresen elvégeztem az egyetemet még két kiegészítő szakkal, jó munkám van, nem anyámék nyakán élek.

Ne foglalkozz velük, saját magukat próbálják vigasztalni ilyenkor. Visszavágni nem ilyenkor kell, hanem majd amikor túlteszel a lányukon. Akkor meg már mondani sem kell, látni fogják :)

2015. júl. 13. 08:37
 14/19 anonim ***** válasza:
Ez a 76%-os magyar csak mellébeszélés. A kutya se lesz kíváncsi az érettségidre. Én éltanuló voltam, mégis csak 2 ötösöm lett érettségin. Soha senki nem kérdezte meg azóta, hány %-ot írtam, és csípett-e a tanár. Amúgy ne törődj vele, csak irigy.
2015. júl. 13. 09:16
 15/19 anonim ***** válasza:
most még fontos neki ,és érthető is.
2015. júl. 13. 10:42
 16/19 anonim ***** válasza:
21%

"de amúgy is mérnökit jelöltem be"

Akkor tojjál nagy ívben mindenkinek a fejére. Matek, fizika a lényeg, az, hogy Ady hány k**vát kefélt végig, a lőtéri kutyát nem érdekli. Angolra, németre feküdj rá még pluszban.

2015. júl. 13. 13:45
 17/19 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Van mindkét nyelvből középszinten nyelvvizsgám, de folyamatosan gyakorlom is, mert nem szeretném elfelejteni olyan hamar.
2015. júl. 13. 14:05
 18/19 anonim ***** válasza:
15%
Tehát hülyeségen pampogott valaki, amiről igazából fingot nem tud. Nem lett minden tárgyad maxpontos, hatalmas probléma, valóban. Az összes általam ismert ember, aki ilyen 95-100%-okat írt csak arra volt képes, hogy adott időre rövid távú memóriában adatokat tároljon magas hatékonysággal, ami a mai világban nem egy kifejezetten hasznos tulajdonság. Kritikus gondolkodás és logikai egyiknek sem ment, azzal nem is lehetett volna 100%-ot írni, mivel maguk az érettségi dolgozatok is leegyszerűsített (már szinte hibás) koncepciókon alapulnak.
2015. júl. 13. 14:16
 19/19 anonim ***** válasza:

Hagyjad már!

Mert a nénikéd a cérna és csirkebél ipari technikumban 1985ben tisztaötösre érettségizett mi? Én 98 ban érettségiztem, de állítom, a mostani rendszer fingatósabb, mint akkor volt. Jó lesz az, csak a műszakin is tartson ki a lendület! hajrá

Ja, meg a magyar... Hát én világ életemben 5-ös voltam magyarból, de amíg a magyartanárnők 99 százaléka józsefattila iránti olthatatlan szerelmének jegyében állítja össze az éves tanmenetét, addig a magyar tanítás egy kalap trotty. Orál-anál tolják a szubjektív, néhány életrajzi bagatellel tényszerűsített műelemzéseket, közben egy laza tanítóképzős j-ly teszten, vagy akár egy komolyabb mondattani elemzésen elvéreznek maguk is, nem hogy a diákjaik.

2015. júl. 13. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!