Milyen rokoni kapcsolat ez? (bővebben lent)
Adott egy Eszter nevű idős nő. Neki volt egy fiú testvére (öccse), akinek volt egy felesége. A feleségnek van egy másik házasságból származó leánya (tehát az öccsnek nem vér szerinti gyereke!), akit most nevezzünk Katinak.
Az lenne a kérdésem, hogy Kati kije az Eszternek? Azaz a fiatal lány kije az idős nőnek? (remélem, sikerült érthetően megfogalmaznom :-) )
2-es, igen, valami hasonlóra gondoltam én is, de azt nem tudom, a Kati kije az Eszternek?
Nem brahiból, meg unalmamban kérdezem ezt, hanem azért, mert az Eszter öccse meghalt és a lakást a feleség örökölte, amiben most a Kati lakik és úgy tűnik, az idős nő, az Eszter 3 ingatlanját is ők fogják örökölni...
Mostohaunokahúga.
De ez nem vérszerinti rokonság.
Tehát, amennyiben Eszternek van más élő rokona (akár egyenesági, akár oldalági), abban az esetben ez(ek) a rokon(ok) örökli(k) az ingatlanokat.
Ha nincs tehát Eszternek élő férje, testvére, gyermeke, netán anyja, apja, akkor örökölhet a mostoharokon.
Eszternek nincs más élő rokona. És szinte tuti (ezt nem én találtam ki,Kati mondta), hogy ők öröklik az ingatlanokat - csak nem értem, milyen alapon?
Hacsak nem volt az öccsel közös tulajdonban...
Na mindegy...
Katit örökbe fogadta Eszter öccse? Akkor elképzelhető hogy örököl, ha nincs más rokon, mert az örökbefogadással vérszerinti rokonnak tekintendő.
Esetleg köthettek eltartási szerződést, vagy Eszter ráírathatott mindent Katira és magának csak a haszonélvezetet hagyta.
Szóval sokféle lehetőség van, de ha Kati örököl az nem elképzelhetetlen.
Az örökbe fogadás egészen biztos, hogy nem valósult meg.
Inkább az eltartási szerződés vagy a végrendelet a sanszos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!