Milyen joga van egy tuljadonképpeni vérszerinti apának abban az esetben a gyermek édesanyja a fogamzás feltételezett időpontjában is és a gyermek születésekor is házasságban állt egy másik férfival? Az eset ugyan másfél éve történt de most jutott tudomásomra.
Bizonyított, hogy ő az apa? Akkor majd a bíróság az apa kérelmére megállapítja a láthatást, gyerektartást és egyéb jogokat és kötelességeket, ha az anyával ebben nem tud megegyezni.
2015. márc. 3. 15:52
2/19 Andizsuzsi válasza:
Semmilyen, ha a házastárs nem kéri az apaság vélelmének a megdöntését.
2015. márc. 3. 16:10
3/19 anonim válasza:
A gyerekkel kapcsoltban annak van joga, aki a gyermek apjaként szerepel a papírokon. Ha a nő házasságban élt egy férfival, automatikusan az ő nevét kapja. Csak a férj indíthat eljárást azért, hogy megdöntse az apaság vélelmét, és lekerüljön a gyermek a nevéről, a gyermek vér szerinti apja nem bolygathatja meg a jogilag rendezett apa-gyermek kapcsolatot. Ha a gyermeknek jogilag nem ismert az apja (vagyis megdöntötték az apaság vélelmét), csak akkor perelhet a vér szerinti apa az őt megillető jogokért és kötelezettségekért.
2015. márc. 3. 16:12
4/19 A kérdező kommentje:
A vérszerinti apa nagy valószínűséggel én vagyok, ám tudomásom szerint a férj a gyermek születése környékén apasági nyilatkozatot is tett.
Ezek szerint ha jól értem, jogok és kötelezettségek ebben az esetben engem nem illetnek és terhelnek.
2015. márc. 3. 16:17
5/19 anonim válasza:
A férjnek nem kell apasági nyilatkozatot tenni, mivel házasságban él, és feltételezetten ő az apa.
A gyerek születésekor, csak házassági anyakönyvi kivonatot kérnek. Amennyiben anyuka azt állítja, nem a férje az apa, ez később rendezhető. Ha válás nem történt, semmit tenni egyenlőre nem lehet. Válás után is visszaszámolandó a teherbeesés vélt időpontja, és ha az nem haladja meg azt a bizonyos 280 napot, akkor is a volt férj nevére anyakönyvezik a babát. De erről, az apaság tisztázásáról lehet intézkedni a későbbiekben.
2015. márc. 3. 16:35
6/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Akkor tehát a láthatásért sem perelhetek? Ha már így alakult szerettem volna ha a bíróság írásban foglal állást arról hogy nyomon követhetem a gyermek fejlődését. De lehet hogy ennél egyszerűbb ha erről esetleg magán úton megegyezésre jutok a gyerek anyjával?
2015. márc. 3. 16:45
7/19 anonim válasza:
Vérszerintiség ilyenkor nem számít, minden jog, kötelesség a papíron szereplő férfié.
A férj egyáltalán tudja, hogy nem biztos az apasága?
Anyával beszélnék
2015. márc. 3. 17:08
8/19 anonim válasza:
A férj tudja, hogy nem ő a vér szerinti apa? Még ebben az esetben is próbálhattok egyezkedni, bíróság nélkül.. Egyébként pedig ha ő eltökélte, hogy sajátjaként neveli fel a te gyereked, nem tehetsz semmit. Ha hajlandó az apaságot a helyére tenni, akkor viszont a láthatás mellett gyerektartást is kell fizetned.
2015. márc. 3. 17:17
9/19 anonim válasza:
Azt nem értem, hogyha a férje volt, akkor minek tett volna apaságit is? Mert ha házasok, akkor az nem kell...most még házasok?
2015. márc. 3. 17:19
10/19 Andizsuzsi válasza:
"A vérszerinti apa nagy valószínűséggel én vagyok"
Azért én ennyire ebben nem lennék biztos, hiszen ha a férj nem kérte megdönteni az apaság vélelmét, akkor nagy valószínűséggel szexuális kapcsolata volt az adott időszakban a feleségével.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!