Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Jobb ha inkább nem kérünk a...

Jobb ha inkább nem kérünk a pénzből?!

Figyelt kérdés

Most építkezünk és a bátyámnak az utóbbi időben jól megy a szekér, karácsonykor nálunk járt és látta a házunkat ,hogy hogy halad, egy olyan 2-3 millió kellene ,hogy kész legyen, lassan,de biztosan haladunk.

A bátyám felajánlotta,hogy 600 ezer forinttal segít, örültünk neki, úgy volt,hogy 20.-án átutalja a pénzt, de ma felhívott,hogy gond lenne e ha inkább csak 150 ezret adna és majd a következő hónapban is ad 100-150 ezret, kérdeztem,hogy gond van e, és mondta hogy egyáltalán nincs csak a 600 ezer az nem kis pénz, de ő szívesen segít, csak mégis, a 600 az 600 és nem 150 blabla.

Nem mondanám,hogy nem akar segíteni, de úgy érzem sajnálja a pénzt, tehát egyszerre szeretne segíteni is, de mégsem, nem kényelmes neki.

Biztos hogy nem jött közbe semmi, megvan ő anyagilag, mesélt dolgokat bár semmi konkrétat de azt mondta,hogy egyre többször fordul elő,hogy havi 1 millió pluszt profitál, tehát nem erről van szó.

Én tudom,hogy sok pénz a 600 főleg nekünk, de ha egyszer azt mondta,teljesen önként, akkor...nem akarok telhetetlen lenni, de szerintem inkább megmondom neki,hogy hagyja csak, de nem azon "sértődök meg" hogy nem ad 600-at hanem inkább azon,hogy mellébeszél, meg,hogy nem mondja meg,hogy figyelj b+ sokat mondtam, ez van.

Nem szeretem az ilyet és ezt ő is tudja.

Nem tagadom, fejben elköltöttük már a pénzt ezért is rosszul érint, de tényleg megleszünk nélküle is, haladunk lassan a magunk tempójában.

2015. jan. 7. 22:45
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
67%

inkább örülni kéne, hogy segít..

de inkább ne fogadd el, több marad neki

2015. jan. 7. 23:08
 2/13 anonim válasza:
86%
Ha elfogadod,nem fogja később "emlegetni"?
2015. jan. 7. 23:11
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Mondd vissza szerintem. Bátyád döntse már el, mennyit tud adni, ha már most kombinál, én nem várnám meg, később mit talál még ki. Majd ti is befejezitek a házat, de szerintem senkinek nem jó tartozni, mégha a bátyád is.
2015. jan. 7. 23:27
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Jó szívvel adja? Nem fog emiatt lekötelezettként kezelni titeket? Vannak jó testvérek, egy rokonom is a válása után megmaradt összeget a testvérének ajándékozta építkezésnél, és SOHA nem várt érte semmit, én is véletlenül tudtam meg. A helyedben azt mondanám, ennyi pénz nem aprópénz, csak annyit adjon, amennyit nélkülözni tud, olyan részletekben, ahogy jó neki, illetve ha valami közbejött, és már nem aktuális a dolog, akkor sincs harag, szép gesztus volt tőle.
2015. jan. 7. 23:30
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Ajánld fel, hogy bármennyit is ad, írjatok róla papírt, vállalva határidőket a visszafizetésre is. Lehet, hogy nem bízik benne, hogy viszontlátja a pénzét, látva az anyagi helyzeteteket. A törlesztést viszont vegyétek ti is legalább olyan komolyan, mintha egy bank lenne a hitelező, hiszen a bizalomnak kölcsönösnek kell lennie.
2015. jan. 8. 00:51
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

#3-assal értek egyet. Szerintem a bátyád nagyot mondott, aztán most szívja a fogát, megpróbál kifarolni a dologból.

Én megköszönném a felajánlását, aztán megoldanám lassabban nélküle. Nem mondom, hogy nem lehetne kierőszakolni belőle, "ha már egyszer megígérted"-alapon, de biztosan nem tenne jót a kapcsolatotoknak. Simán el tudom képzelni, hogy szerinte ti lennétek a hibásak, hogy elfogadtátok az ő felajánlását.

DE!

Nem ismerem jól a TE bátyádat, szóval ordenáré nagyot is tévedhetek ám! (Lehet pl. hogy valami miatt TÉNYLEG megszorult pillanatnyilag, és rosszul jönne neki, ha még 600K-t ki kell adnia hirtelen.)

2015. jan. 8. 03:39
 7/13 anonim ***** válasza:

És arra nem gondoltatok, hogy ezt majd egyszer vissza is kell fizetnetek, és nem csakúgy adta...?

Mert ilyen is előfordul, csak az ember, amikor felajánlja akkor nem mindig mondja, hogy fizesd is vissza haver.

Hanem magától értetődő, hogy visszafizeti az illető.

2015. jan. 8. 07:50
 8/13 anonim ***** válasza:
46%

Rendes a bátyád, hogy segíteni szeretne, akár így, akár úgy.

Mindenképpen egyeztess vele, hogy milyen feltételekkel adja kölcsön nektek a pénzt.

A korrektség kedvéért mindenképpen javaslom, hogy írásban, tanukkal kössetek kölcsönszerződést, amely minimálisan tartalmazza:

- kölcsönadott összeg nagysága

- kölcsön adott összeg folyósítási gyakorisága (magyarul egyben vagy részletekben adja)

- a visszafizetésre vonatkozó kitételek (az is, ha ingyenes ajándékként adja!!! és nem kéri vissza), különösen:

- külön-külön az egyes részleteknél a visszafizetési határidő pontos dátummal

- amennyiben igényt tart rá, akkor valamilyen kamat vagy költség megtérítése (pl. banki alapkamattal növelten, és mely időszak irányadó kamatait kell figyelembe venni), esetleg kiköthetitek, hogy megtérítitek neki az utalás/készpénzfelvétel tranzakciós költségét X forintban Y alkalommal stb. vagy kiköthetitek, hogy az Z időszakban irányadó W bank betéti kamataival növelt összeget adjátok vissza neki

- tartalmazza mind a kölcsönnyújtás, mind a visszafizetés MÓDJÁT: vagyis átutalás, készpénz stb., a pontos számlaszámokat, ha valakinek szükséges, akkor az utaláskor megadandó közleményeket

- készpénz átadás esetén mindenképpen tanukkal történjen átadás-átvételi elismervény írása is, a későbbi vitákat elkerülendő (utalásnál a tranzakció egyértelmű, de ha valamelyik fél ragaszkodik hozzá, itt is történhet elismerés)

Ne haragudj, de az is szép gesztus, hogy a testvéred valamilyen módon segíteni szeretne, az a minimum, hogy te proaktívan megkérdezed, hogy milyen feltételekkel tudja ezt megtenni.

Azon háborogni, hogy mennnyit ad és miért nem annyit vagy miért nem úgy, ahogy TE elképzeled- kicsit sem elegáns.

Vele kellene ezt korrekten megbeszélni, majd ÍRÁSBAN rögzíteni. Akkor is, ha jó testvérek vagytok, mert nézeteltérés esetén van egy írásbeli dokumentum, ami mindkettőtök számára kapaszkodót jelent.

2015. jan. 8. 09:17
 9/13 A kérdező kommentje:

A pénz jól jönne, de nem fogunk éhen halni nélküle.

Ő úgy mondta,hogy nem kell visszaadni, neki nem olyan sok az a 600 ezer, látom,hogy milyen autóval jár, ahogy öltözködik, a házát is látom, meséli,hogy ide megy nyaralni, oda megy nyaralni egész biztos,hogy nem szorult meg, nem erről van szó.

Nekem nincs szükségem kölcsön pénzre, ha úgy ad,hogy ad akkor elfogadom mert mindig jól jön, de semmi életbevágó dolog nem kell ami miatt eladósodhatnék.

Ma beszéltünk, megmondtam hogy én ez alapján úgy érzem,hogy ő nem akar adni csak valamiért akkor így gondolta, mondtam hogy nem haragszom és elfogadom, nem kell a 150 ezer sem eddig is megvoltunk, stb, aztán mondta hogy ő csak segíteni akart, de ha úgy van akkor mégis odaadja a 600 ezret de szeretné ha számlákkal igazolnám hogy mire költöttem, úgyhogy mondtam hogy tényleg nem kell, ha ennyire nem bízik bennem és azt hiszi,hogy másra költöm akkor tartsa meg, nagyon nem korrekt ez a viselkedés tőle, de érhető lenne ha egyenesen megmondta volna, így viszont emaitt van bennem egy kis harag.

2015. jan. 8. 13:55
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Úgy hangzik, mintha valaki bogarat ültetett volna a fülébe.
2015. jan. 8. 14:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!