Rokon örökbefogadása?
Van egy 5 éves unokaöcsém, aki olyan szülők gyermeke, akik nem gondoskodnak róla. Kb. sírva jön hozzánk, hogy nem evett már egy napja és fáj a hasa, az apja azt mondja, hogy ne merészeljen továbbtanulni, és diplomás lenni, mert megöli, legyen segédmunkás, az anyja csak iszik és cigizik (erre berzeg van pénz), és a nagybátyám mindig a mamámat hibáztatja, mert nem ad elég pénzt, hogy nevelhessék a gyereket. (kb mamám veszi neki a ruhákat, a játékokat, az ételre valót, de még a házukat is az ő pénzén újították fel, hogy a kisgyerek így télen egy viszonylag normális "házban" - ha a senki földjén lévő kis viskót annak lehet hívni- éljen.) Kiakasztó amit az unokaöcsémmel tesznek. A nagymamám meg belebetegszik abba, hogy hiába ad a fiának, az unokája éhezik, télvíz idején nincs ruhája... stb.
Én hamarosan befejezem az egyetemet és azon gondolkodtam ,hogy tisztességesen felnevelem az unokaöcsém Kilátásban van egy viszonylag jól fizető állás külföldön, most spórolom a pénzt, hogy az unokaöcsémnek is legyen helye az életemben. A párommal is megbeszéltem és azt mondta, hogy ő támogat ha úgy alakulna felneveljük együtt (ami nagy szó, hisz köze sincs a kisfiúhoz, és még ő sincs 25 éves, még bőven élhetne).
Én szeretném úgy magamhoz venni, hogy jogilag az anya ne zsarolhasson vele soha, de ugyanakkor elzárni sem akarom az u.öcsémet a családjától, mert az anya, az anya, köztük olyan kötelék van amit nem lehet megszakítani. Nem is akarom.
Nagyon nehéz döntés ez a részemről, mert egyrészt én csak most kezdem az életem és nem így képzeltem el, de ugyanakkor sajnálom, az unokaöcsémet, mert neki semmi jó nem néz ki két ilyen szülővel. És az anyja is szó nélkül elhagyná, főleg mert meg is tette egyszer csak az anyja hazazavarta a családjához, másrészt van két lánya akiket gondolkodás nélkül elhagyott a nagybátyámért és nem érdekelte, hogy az előző férje hogy bánik a kisebbikkel és az sem ,hogy a nagy intézetbe került és az sem ,hogy elszökött onnan.
Szóval szeretném az unokaöcsémet magamhoz venni, felnevelni, esélyt adni neki, hogy normálisan, ne nyomorogva, szeretetben felnőjön.
A kérdés az, hogy ennek milyen jogi feltételei vannak? Teljesen örökbe kell fogadni? Vagy van más lehetőség is?
1. Gyereket nem vesznek el a családjától, csak hosszas ügyintézés után.
2. Nevelöszülö nem lehet akárki.
3. Örölbefogadni csak akkor lehet(ne), ha a biológiai szülök lemondanak róla és beleegyeznek.
4. Azt viszont garantáltan nem egedélyezik, hogy külföldre vidd a gyereket
A szülők biztos lemondanának róla, mert az anyja mér többször el akarta hagyni, de zsákutcában van, így kénytelen maradni.
A gyámüggyel még nem beszéltünk, mert én most nem ott élek ahol az rokonaim, így az ilyen ügyekben egyenlőre nem tudok eljárni.
Eddig nem volt aktuális a téma, mert én magam is tanulok és úgy tűnt össze szedik magukat nagybátyámék. De megint arra mentem haza, hogy az unokaöcsémet elküldik agresszió kezelésre, mert leköpi az óvónénit, kiölti rá a nyelvét és oltári patáliát csap... amin nagyon meglepődtem mert mikor én vagyok vele, akkor nincs semmi gond vele.
Nagyon okos fiú, már 4x elküldték vetélkedni az óvodától és az óvónő is mondta, hogy a korához képest nagyon gyorsan tanul és nagyon okos.
Nem akarom, hogy elvesszen. Előtte még az élet, tele van lehetőségekkel... és most kell igazán támogatni amikor még könnyen formálható.
Ez nagyon nehéz lesz mindenkinek, a unokaöcsémnek is, mert minden agresszió ellenére nagyon szereti az anyukáját, és nekünk is, mert mégis elszakítom az anyjától valamilyen szinten és a saját életem is most másként alakul.
Tudom, hogy ez nem tökéletes megoldást, de jobbat nem tudok. Más nincs aki a gyereket el tudná vállalni, a szülőknek meg felesleges segíteni, mert azok csak kiszipolyozzák az embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!