Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Nem vagyok megkeresztelve, ám...

Nem vagyok megkeresztelve, ám mégis van keresztanyám. Hogyan?!

Figyelt kérdés
Bár a kérdés még nem született meg, ám mostanában történt meg, hogy feltettem a kérdést önmagamnak, és azóta is csak gondolkozok, mégis hogyan? Van így valaki más is rokoni kapcsolataival?

2021. jún. 2. 21:19
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
33%

A keresztszülőség egy keresztény vallási dolog, amikor megkeresztelik a gyereket szentelt vízzel templomban hogy ezáltal az egyház tagja, Isten oltalma alatt áll.

Divat lett a nagynénit nagybácsit annak hívni, mivel általában ők szoktak lenni a keresztszülők, vagy egy közeli barátot.

Ettől még nem lesznek igazi keresztszülők.

"A keresztszülő (keresztapa vagy keresztanya) egyes keresztény felekezetekben az, aki a gyermeket kereszteléskor a keresztvíz alá tartja. Feladatuk, hogy a gyermek keresztény neveltetéséről gondoskodjanak, illetve régebben az is, hogy felneveljék a gyermeket, ha árva lett. Keresztszülő csak az lehet, aki maga is meg van keresztelve."

[link]

2021. jún. 3. 02:21
 22/31 anonim ***** válasza:
85%

Ma is létező dolog az anyakönyvvezető által tartott névadó ünnepség. Ott bejegyzik a keresztszülőt. Nincs gyakorlati jelentősége, csak formális dolog.

Pár évtizeddel ezelőtt, nem volt ez szokatlan.

2021. jún. 3. 02:56
 23/31 anonim ***** válasza:
84%
Nekem is csak névadó ünnepségem volt és mégis vannak keresztszüleim. Vannak ezzel páran így. Persze, ha szigorúan veszem, akkor nem hívhatnám őket keresztszülőnek, de ezzel az erővel se Húsvétot, se Karácsonyt nem ünnepelhetnék, de ez szerintem azért vaskalapos dolog lenne.
2021. jún. 3. 04:57
 24/31 anonim ***** válasza:
81%
Ez ugyanaz, mint amikor valaki anyósnak/apósnak hívja a párja anyukáját/apukáját, holott nem házasok, csak együtt járnak/élnek.
2021. jún. 3. 05:53
 25/31 anonim ***** válasza:
91%

Egyébként a keresztszülő(ség) funkcionalitásában is olyan személy(eke)t jelent, aki a gyermek szülei mellett, vagy bizonyos esetekben a szülők helyett is gondoskodik a gyerek keresztény neveltetéséről (erre egyébként ígéretet is tesz a keresztelés liturgiájában). Ez a leglényegesebb aspektusa a keresztszülőségnek kézenfekvően nem teljesül, ha már meg sem lett keresztelve egy gyerek, csak kineveztek valakit keresztapának/keresztanyának, mert mondjuk a "nénje"/"báttya" kifejezés sz@rabbul hangzik (egyébként tényleg...)

Ilyenformán csak egy kilúgozott, értelmétől megfosztott, sőt az értelmével tkp. ellentétes módú használata lesz a kifejezésnek.

2021. jún. 3. 07:52
 26/31 anonim ***** válasza:
88%
Nincs.
2021. jún. 3. 08:08
 27/31 anonim ***** válasza:
63%

25, nettó baromság ez is, ugyanis bármi miatt akadályozott a szülő a nevelésben, a jog fogja eldönteni, kihez kerül a gyerek, nem az egyház és nem a keresztszülők. Ráadásul felénk bejegyeznek 5-6 keresztszülőt is, akkor mi van?

Pont annyira van jelentősége keresztségi keresztszülőnek lenni, mint névadó keresztszülőnek.

2021. jún. 3. 08:16
 28/31 anonim ***** válasza:
74%

"Ráadásul felénk bejegyeznek 5-6 keresztszülőt is, akkor mi van?"

Akkor az van, hogy ők max. 2 fő kivételével keresztelési tanúként vannak bejegyezve gondolom.

Egyházi Törvénykönyv, 872. kán. - A keresztelendőnek, amennyiben lehetséges, adjanak keresztszülőt; ennek feladata, hogy a felnőtt keresztelendőnek a keresztény beavatásban segítségére legyen, a keresztelendő gyermeket pedig szüleivel együtt a kereszt-ségre bemutassa és azon fáradozzék, hogy a megkeresztelt a keresztségnek megfelelő keresztény életet éljen, és az ezzel járó kötelességeket híven teljesítse.

873. kán. - Csak egy keresztapát vagy egy keresztanyát vagy egy keresztapát és egy keresztanyát alkalmazzanak.

2021. jún. 3. 08:42
 29/31 anonim ***** válasza:
58%
papíron nincs gyakorlatban meg na, nem feltétlen kell a valláshoz kötni.
2021. jún. 3. 09:22
 30/31 anonim ***** válasza:
70%

Rá van mondva, és kész. Én se vagyok megkeresztelve, mégis a nagynéném a "keresztanyám", legalábbis így nevezzük. Nincs ebben semmi extra.

Hozzád közel álló rokon, esetleg névadó.

2021. jún. 3. 09:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!