Nem vagyok megkeresztelve, ám mégis van keresztanyám.
Hogyan?!
Figyelt kérdés
Bár a kérdés még nem született meg, ám mostanában történt meg, hogy feltettem a kérdést önmagamnak, és azóta is csak gondolkozok, mégis hogyan? Van így valaki más is rokoni kapcsolataival?
lehet lepontozgatni a 7-est, de a keresztszülőség vallási dolog, aki nem keresztelkedett annak nincs keresztszülője, ha tetszik, ha nem :D
2021. jún. 2. 22:10
12/31 anonim válasza:
Nálunk gyakran használják a nagynéni/nagybácsi szinonimájaként is amúgy. Keresztapámnak, aki nagybátyám is, van szintén egy “fogadott keresztlánya”, akit akként definiál mindenkinek, pedig csak a legjobb haverjának a lányáról van szó, én pedig keresztség által vagyok az. De nem szoktunk összeveszni ezen amúgy.🤷♀️
2021. jún. 2. 22:11
13/31 anonim válasza:
Ez így van. Attól még hivatkozhatunk rá úgy, meg szólíthatom úgy azt a bizonyos két személyt. Legalábbis remélem megengeded.
Igen, ez áll a háttérben. Egyfajta megkülönböztetés. Így minden családtagból csak egy van. :D
2021. jún. 2. 22:13
14/31 anonim válasza:
hogyne engedném, tőlem nem függ senki
persze, hivatkozni lehet...de minek? villamosmérnök sem lesz senki attól még, hogy annak mondja magát.
2021. jún. 2. 22:15
15/31 anonim válasza:
8,
"Nincs "hivatalos" keresztszülőség ez csak vallási dolog. Jogilag a keresztszülők nem különböznek bárki mástól."
Van hivatalos keresztszülőség, hiszen alapvetően ez definiáltan egy az Egyházhoz és kiváltképp a keresztség szentségéhez kötődő fogalom, és az egyházjogban meghatározott is, hogy ki lehet pl. keresztszülő.
Egyébként nyilván mindenki annak nevez mindenkit, aminek és ahogyan csak akar, de ettől még ez egy fogalmilag meghatározott kifejezés.
Ez kicsit hasonló kör, mint a házasság és a további hasonló fogalmak kérdése a definíció tekintetében, amit ma divatos az egyébként eléggé egzakt eredeti értelmétől eltérően és/vagy ellentétesen, tehát hibásan használni.
2021. jún. 2. 22:34
16/31 anonim válasza:
Ezt én se értettem sose, hogy most akkor vagy kereszteltesse meg a gyereket vagy ne, de ha nem keresztelték meg, akkor minek osztanak ki olyan szerepet, amit a templomban lehet megszerezni a keresztelés során?
2021. jún. 2. 22:35
17/31 anonim válasza:
Hagyomány
2021. jún. 2. 22:36
18/31 anonim válasza:
Az egyházi keresztszülöség vallási dolog. Hivatalosan névadó ünnepségen szerezhetsz keresztszülöséget (ha keresztelés van, akkor ezt a kettőt össze szokták kötni, így lesz az egyházi hivatalos is egyben).
2021. jún. 2. 22:41
19/31 anonim válasza:
Értelmesen feltett kérdés...
2021. jún. 3. 00:27
20/31 anonim válasza:
Én sem vagyok megkeresztelve és én meg keresztszülő vagyok.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!