Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Idegesíteni ha egy rokon ezt...

Idegesíteni ha egy rokon ezt gyakran mondogatná?

Figyelt kérdés

Felnőttkorú vagyok, apukámmal élek egy kertes családi házban.

Anyukám 10 éve meghalt rákban, az azt megelőző pár évben is a betegsége miatt folyamatosan csúsztunk le anyagilag. (sok mindent kipróbáltunk hátha segít, persze nem, de hinni akartunk benne, de csak a pénztárcánk lett vékonyabb)

Apukám utána alkoholista lett, én ekkor még iskolába jártam, nem volt önálló keresetem.

Apukám nővére (a nagynéném) és a férje nagyon tehetősek, ők minden túlzás nélkül a felső 10 ezerhez tartoznak, de meg is dolgoztak érte, nem vitatható.

Apukám nagyon sokszor kért kölcsön a nővérétől (értsd: soha nem adom vissza, de kell a pénz)

Nagynéném ilyen téren nagyon befolyásolható, érzékeny lelkű, és vagy így, vagy úgy de apukám mindig puhította, hülyítette, hogy adjon 100-200 ezres összegeket.

10 év alatt szerintem legalább 2-3 milliót adott neki ilyen százezres tételekben.

(a nagybátyám valószínűleg a többségről nem is tud)

Hogy ezeket mire kérte?

Megkéne csinálni ezt meg azt a ház körül, számlákra, erre arra mindig volt ok.

Természetesen a pénz mindig a kocsmában kötött ki, vagy valami hülyeségre lett elköltve.

Úgy tudom volt uzsora kölcsöne is, attól nehezen szabadult.

Ja meg az örök klasszikus a hitelkártyája amit rendszeresen fosztogat aztán egy tetemesebb összeg gyűlik össze amit bekéne fizetni.

Szóval ezekre mentek el ezen pénzek.

Aztán és szóltam nagynénémnek, hogy álljon le, és ne adjon neki, mert erre költi (nyilván ő is látta, hogy nincs eredménye az odaadott pénznek).

Ez olyan téren bejött, hogy apukám is visszavett mikor érezte hogy ebből már nem lesz pénz.

Most már nagynéném nem ad neki semmit, ünnepekor,szülinapra 10-20 ezret, de azt hiszem ez így rendben is van.

Ebben a házban nevelkedett apukám is meg a nővére is, 70 éve a családunk tulajdona.

Rengeteg korszerűsítésen esett át azóta, de kb 2005 óta megállt az élet a nagyobb felújításokkal.

Nekem 250 ezres nettó fizetésem van, apukámnak többféle krónikus betegsége van ami mellé ugyan úgy iszik.

A nyugdíja italra és gyógyszerekre megy, mindent én fizetek.

Nem panaszkodni akarok, költök a házra de lassan haladok, és szinte mindent én csinálok, de azért sok olyan tennivaló lenne amihez szakember meg pénz kéne.

Természetesen örülök, hogy nem kell albérletet fizetnem, és így tovább, de azért ennyi pénzből nem lehet pár év alatt felújítani egy házat.

De bizakodó vagyok a jövőre nézve, egyszer szép lesz újra.

Amikor nagynéném idelátogat mindig lehord mindent, hogy ez hogy néz ki, az hogy néz ki, hogy jaj neki mennyire fáj, hogy így lepusztult itt minden.Kicsit túldramatizálja, de való igaz, hogy most lehet a legmélyebb ponton a ház a történelme során, de én megteszek érte minden tőlem telhetőt, számomra is eszmei értéke van.

Majd amiről a kérdés szól, hogy RENDSZERESEN elmondja, hogy ő olyan szívesen adna pénzt a felújításra, de nem lehet mert nincs értelme hisz apám elissza.

Én meg így nézek, hogy "halló, itt vagyok én felnőtt ember, káros szenvedélyektől mentesen, mi az akadálya, hogy támogass?"

Nyilván ezt nem mondom meg neki, mert tudom, hogy nem akar pénzt adni.

Talán kicsit furdallja a lelkiismeret, hogy neki sok van, és mégsem ad ide, és azért mondogatja.

Nem kell adnia, én se szívesen szórnám a pénzt a rokonok házára, de elképesztően idegesít, hogy MINDIG elmondja, hogy adna de neeem.

Miért?

Kicsit olyan mézesmadzag ez nekem, amit aztán mindig elránt.

Én meg biztos nem fogok senkitől se kérni, tőle se.

Engem ez zavar, és már nagyon szeretnék rászólni, hogy ne mondogassa azt, hogy adna, de mégse, mert unom.

Szinte mindenki azt mondja, hogy ne foglalkozzak vele.

2021. máj. 9. 12:07
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Apukám tulajdona volt, már az enyém, ő pedig haszonélvező.
2021. máj. 9. 13:26
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Akkor egyszerűen mondd meg neki, a lehetőségeidnek megfelelően minden filléredet a házra költöd.
2021. máj. 9. 13:32
 13/23 anonim ***** válasza:
52%
Én azért ugyanazzal a lendülettel belevágnám az arcába, hogy dehogy adnál, és nem is kell a pénzed, közöd nincs az egészhez. Faterhoz lehet menni nyivákolni, nekem nincs semmi szükségem toxikus, játszmázó idiótákra ahhoz, hogy tudjam, mire nem elég a pénzem.
2021. máj. 9. 13:56
 14/23 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem közölheted neki udvariasan is, hogy nem is kéri senki, hogy adjon, de egy vékony fizetésből azért nem megy olyan gyorsan az egész. És ezzel a lendülettel mutass neki valamit, amit éppen már megcsináltál, vagy mond meg hogy mit tervezel csinálni.

Szépen lehet rá utalni, hogy ezt nem kell mindig elmondania.

2021. máj. 9. 14:06
 15/23 A kérdező kommentje:

14-es

Ilyenre már volt példa.

Az, hogy pl. én lefestek egy régi kerítést ami rozsdás volt óriási változás, főleg nekem aki mindennap a rozsdás kerítést nézte.

Náluk ez úgy nézne ki, hogy jön egy szakember meg vele egy brigád, lebontják a kerítést, és felhúznak egy teljesen újat, minden mai modern követelménynek megfelelően ami egy kerítés esetében csak lehetséges.

Szóval mikor idejön nem lát olyan változást, nem tudja, hogy x méter kerítésre festéket venni 10-20 ezer forint, (ami nekem "nagy pénz"), ő azt látja, hogy ugyan az a régi kerítés van ott, és talán nem is emlékszik, hogy az milyen rozsdás volt.

Ez most csak egy példa, de volt, hogy már így megszólta egy munkámat, de aztán bocsánatot kért mert eszébe jutott, hogy tényleg mennyivel jobb lett.

2021. máj. 9. 15:02
 16/23 anonim ***** válasza:
85%
Amúgy ezért jár oda, vagy van más oka is?
2021. máj. 9. 15:12
 17/23 anonim ***** válasza:

Számítás a kell venned hogy nem meg tudod mondani sértődés nélkül, de szerintem is érdemes lenne beszélni vele. Semmi esetre se durván mivel sokat segített a múltban. Valahogy ahogy a 6, és 9-es válaszoló írta. Úgy fogalmaz meg a mondandómat hogy ne bántódjon meg. Szerintem nem lehetetlen.

Megmondhatod pl hogy örülsz higy apukádnak ilyen jó testvére van, de ez a ház egyhamar nem fog úgy kinézni mint amire ő számít. Ezt el kell fogadnia. Neked erra nincs pénzed, csak a kisebb felújításokra. És akkor még nem beszéltél arról hogyha feleséged lesz akkor bármennyire is szereted nem az alkoholista apukáddal egy házban akarod elkezdeni a közös életeteket hanem lehetséges hogy elköltözöl. Nem tudod még mit hoz a jövő. Ez azért is fontos mert így nem tudsz félrerakni. Tehát tartsa tiszteletben a te döntéseidet ha apukádét nem is fogadja el.

2021. máj. 9. 15:25
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Te kérted meg, hogy ne adjon többször, neki ez ragadt meg valószínűleg. Nem tudom mennyi idős vagy, de talán még nem esett le neki, hogy már nem édesapád a fő döntéshozó a kérdésekben. Ahogy akkor megtetted, most is ugyanúgy megmondhatod neki szerintem, hogy mi a helyzet az anyagiakkal, már nem apukád kezeli a ház körüli pénzeket, a tulajdonos is te vagy, és minden tőled telhetőt megteszel.

Ha ő már idősebb, akkor az ilyen életkori sajátosság is, hogy ezt a sóhajtozást ismétli, nem is azért mondja, hogy megbántson, hanem csak azért, hogy mondja. Kedvesen szólj neki ilyenkor, hogy ez neked rosszul esik.

2021. máj. 9. 16:07
 19/23 anonim ***** válasza:
65%

Ha abban a házban nevelkedtek mindketten, akkor valószínű mindketten örököltek volna csak apád javára lemondtak.

Mindegy ki a tulaj, apád vagy te, nem kötelessége anyagilag támogatni a felújítást, viszont neked sem kötelességed a sóhajtozást hallgatni :D.

A helyedben átgondolnám mennyit költök a házra. az egy dolog hogy a tiéd, de az alkesz apáddal meddig élsz együtt? Oda akarsz családot? Ki tűrné el? Szerintem ez egy zsákutca, ezzel nem jársz jól. Legyen élhető, de ennyi , inkább rakosgass magadnak.

2021. máj. 9. 22:28
 20/23 A kérdező kommentje:

19-es

Nem mondtak le a javára, a nagyszüleim építettek még egy házat, és az lett nagynénémé (ami még mindig megvan neki, de persze nem ott lakik)

Az, hogy meddig akarok vele élni?

Nincs vele semmi baj, attól hogy alkoholista normálisan viselkedik, és külön lakrésze is van.

Ha egy házat nem tudok felújítani aminek amúgy jók az alapjai (tehát nem kell földig rombolni) akkor mire rakosgassak félre, egy 40 milliós házra?

Mikor ezt mondjuk 10-ből meglehetne csinálni?!

Nem szavazlak le, ne értsd félre, de ez egy abszolút értelmetlen tanács, legrosszabb esetben ez a ház 12-15 millióból fel van újítva az utolsó sarokig. (és ezzel az összeggel már nagyon sokat mondok)

Ennél csak az esélytelenebb, hogy vegyek egy házat.

Ha meg hitel akkor még mindig jobb 15 milliót visszafizetni mint 40-et.

Plusz ahogy írtam, ennek eszmei értéke van számomra.

2021. máj. 10. 04:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!