Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Egy családban Te mit gondolsz...

Egy családban Te mit gondolsz a gyereked támogatásáról és mértékéről és annak időtartamáról?

Figyelt kérdés
Akár szülőként vagy gyerekként. Meddig kell a szülőnek támogatnia a gyerekét, 18 éves korig vagy amíg végez a tanulmányaival vagy akár tovább, amíg képes talpra állni? És milyen mértékű támogatással értesz egyet, csak a legszükségesebb alap dolgok vagy a hobbik, netán elindulni az életben? Mennyire gyakori az olyan szigorú szülő, aki 1 bőrönddel indítja el a gyerekét a semmibe mondván dolgozzon meg mindenért?

2021. márc. 28. 19:41
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
61%
"6-os ez amolyan sztereotipia. Elbirnád ezt mondani annak a 40 évesnek is aki pl. beteg és a szüleivel él?" Jó párat ismerek, akinek semmi baja, van munkája, mégis a szülő nyakán él, és kiszolgáltatja magát. Ennyit a sztereotípiáról. Töredéke beteg annak aki a szülővel él együtt.
2021. márc. 28. 20:06
 12/20 anonim ***** válasza:
84%

Anyagilag addig támogatnám a gyermekem amíg ő nem talál munkahelyet. (És reménykedek hogy nem élne ezzel vissza)

Érzelmileg viszont életem végéig. :)

2021. márc. 28. 20:15
 13/20 anonim ***** válasza:
71%
Kelleni 18 éves korig kell, utána meg lehet amíg az szükséges, megérdemli vagy lehetőség van rá.
2021. márc. 28. 20:21
 14/20 anonim ***** válasza:
48%
Látom, az ingyenélők elkezdtek lepontozgatni minden normális választ.
2021. márc. 28. 20:26
 15/20 anonim ***** válasza:
94%
Addig támogattam a gyerekeimet, ameddig szükségük volt rá. Mindketten kirepültek, nem érezték úgy, hogy inkább maradnának a kényelemben.
2021. márc. 28. 20:48
 16/20 anonim ***** válasza:
74%

Egyetem vagy OKJ végéig + amíg talál munkát.

Kivéve:

- nem tanul

- bukik, csúszik, holott eltartom és mindent megkap, mégis szrik bele

- nem keres munkát suli után, hanem lébecol

- mindenre a kifogás megy

Lehet ilyen játszani, én meg mondhatom azt, hogy nem pénzelek/etetek egy munkaképes csak épp munkakerülő 20+ éves felnőttet.

2021. márc. 29. 12:28
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

A támogatás szót használtad. Támogatni egy gyereket (és egy fiatal felnőttet, míg talpra nem áll), rendben van. Ha én szülőként megtehetem majd, a gyerekemnek bérelni is fogok lakást, míg ő tanul, vagy alulfizetett gyakornokként dolgozik, tehát egy magasabb cél érdekében tesz. És nem, nem fog visszaélni vele. Hogy miért? Mert meg fogom neki tanítani, hogy az anyagi javak csak egy része az életnek. Fontosak, főleg ha nincs, de attól még, hogy tőlem pénzt kap, vagy új ájfont, vagy 17 évesen amint lehet kocsit, még nincs élete.

Ide hoznék egy olyan véleményt, amivel sokan biztosan nem értenek egyet. Az hogy van lakásod, van kocsid (=2/3-ra, felére csökken az utazásod, ami ha rohangálós típus vagy nagyon is számít), van a lakásodban egy kényelem, nem kell a kézi mosogatással időt tölteni csak bedobod a gépbe, hogy minőségi ételeket eszel, tudsz fordítani önfejlesztésre, tanulásra, szabadidőre, és összességében anyagi biztonságban érezheted magad, az az alap. Ettől senkinek nem kéne különlegesnek, felsőbbrendűnek éreznie magát, akkor se ha ő teremti meg magának, akkor se ha a szüleitől kapja.

Ettől még a gyerekem se lenne elkényeztetve, hiszen ez az alap. Miért mondom hogy ez alap? Mert ha ebből valami nincs meg, az hátrány. Úgy látom ezt, mint egy számegyenest. 0 ha van lakásod, mínusz ha nincs (vagy nem is álmodhatsz róla fiatalként), plusz ha full extrás, jó környéken van, stb. 0 ha van kocsid, mínusz ha a tömegközlekedés órákat vesz el az életedből (például nekem külvárosban ami 20 perc az tömeggel 50), és plusz ha olyan kocsid van, ami kifejezetten szép, vagy rengeteg extra funkciója van. Szerintem értitek mire gondolok.

A gyermekemnek is ezt fogom átadni. Hogy a segítségemmel csak leveszem a felesleges terheket a válláról. Attól nem lesz senki jobb ember, hogy egy koszos belvárosi 8 négyzetméteres garzonban szenved, és el kell adnia az életét hogy normális körülmények között lakhasson. Attól nem lesz senki jobb ember, hogy csóró egyetemistaként koliban, parizer-diétán tengődik. Ez nem az a fajta küzdés, amire sokan gondolnak, ha azt mondják hogy "nem kényeztetem el a gyereket, meg kell tanulnia az életben megküzdeni a dolgokért".

Szerintem, ha a gyerek nem 8 emberrel összezárva, hanem saját, kényelmes kis lakásban van egyetemista korában, attól még ugyanúgy rengeteget kell tanulnia, hogy álmai hivatását végezhesse. Attól még, hogy valaki 17 évesen nem busszal hanem kocsival jár a válogatott edzésekre, még ugyanúgy 4,5 perces kilométereket kell futnia, mint a legszakadtabb csórónak.

Annak hogy mennyi pénzt adok neki, és hogy mennyire vannak céljai az életben, semmi köze egymáshoz. Ugyanúgy vannak szegényebb és gazdagabb körökben is céltalan fiatalok, ami nem az anyagi helyzethez, sokkal inkább a neveléssel, az értékek lefektetésével függ össze. Attól, hogy egy fiatalnak egyetemen nem azon kell gondolkozni hogy mit egyen holnap 1000 forintból, vagy hogy 8 óra tanulás után hány kávét igyon meg a 2 műszakja előtt, mert már 3 hónapja krónikusan kialvatlan, attól az a fiatal még ugyanúgy felállíthat célokat, és küzdhet érte. Sőt, akkor igazán...

2021. márc. 29. 13:24
 18/20 anonim ***** válasza:
Sztem ez annak függvénye is, hogy hol és milyen körülmények között él a család. Pl. Egy Bivalybasznád alsóról még a “gyerek” is jobban jàr, ha elköltözik, mert tanulás és munka szempontjából is hátrányos, ha egy minden nagyobb várostól félreeső, minden infrastruktúrát nélkülöző településen élne. De általában akik ilyen helyekről mennek nagyobb városba egyetemre, ők később, a koli után ott is maradnak, ott keresnek albit, nem mennek haza. A szülők viszont gyakran küldenek pénzt, amíg nem keres normális összeget a gyerek, mert gyakornoki fizuja van pl. Magyarán a különköltözésben támogatják valameddig, majd elengedik ha egyenesbe jött. Viszont. Ha pl. Egy bp-i nagyobb lakásban élnek a szülőkkel, a felnőtt gyereknek van saját szobája, onnan jár egyetemre, vagy szakmunkát tanulni, akkor nem baj, ha még az iskola befejeztével spórol kicsit és otthonról jár dolgozni akár pár évig vagy amíg a párjával össze nem költözik mondjuk. Ilyen esetben a szülők nem pénzelik a gyereket, de nem támogatják a különköltözést sem, hanem abban támogatják, hogy marad ameddig szeretne. De ha úgy alakul hogy szar a viszony, vagy szegények a szülők akkor a mihamarabbi függetlenedés a cél, a fiatalok olyankor inkább kuporognak egy kis lyukban és élnek párzsis zsemlén 1 évig, csak ne kelljen hazamenni, vagy elfogadni bármit is otthonról. Én ezt a 3 esetet figyeltem meg a környezetemben. Szerintem egyik sem elitélendő, csak az, amikor láthatóan élősködik az adott fiatal és meg se próbál tenni valamit, esetleg még drága cuccokat is vetet a szülőkkel, neki meg 0 a bevétele. Ez is igazából akkor válik gázossá, ha a történet bármelyik szereplőjének kellemetlen lesz. Ha nem, akkor az ő dolguk, nekem nem baj, hogy ki mire vagy kire költi a pénzét :D. Pl. Nagyon gazdag családban nem oszt nem szoroz, plusz 1 eltartott :D. Max valami kamu diplomát megcsináltatnak vele, hogy ne legyen totál szégyen a csemete a gazdag és befolyásos szülőknek, aztán mikor időszerű akkor a családalapítását meg a külön életet is pénzelik. :D. Ilyen is van nem1 a környezetemben, normális ember egyébként, csak épp a diplomán kívül semmiért nem kellett dolgoznia. Nem mondom, hogy nem irigylem :D.
2021. márc. 29. 13:43
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
17 nagyon nagy pacsi, megragadtad a lényeget, teljes mértékben ezt gondolom én is, pedig régen nagyon más véleményen voltam, magyarán el voltam magamtól ájulva, hogy eladtam az életem az albiért meg a különálló életért és nem segített senki :D. Persze közben titkon irigykedtem azokra, akik ugyanúgy, vagy méginkább ambiciózusak voltak, hoztak àldozatot, sőt, jobban beindult a karrierjük, mert nálam sokkal jobban összpontosítottak a célra....csak épp alájuk tettek egy lakást, kocsit, stb, egy kényelmesebb életből tették ugyanezt. És fájt, hogy még csak azt sem mondhattam rájuk, hogy “ők a semmirekellő alakok, akiket elkényeztetnek a szülők, de semmit nem tesznek le az asztalra”, mert nem volt igaz. Nekem sz*rabb életem lett végül, mert anno nagyon fiatalon az alap létfenntartásba öltem minden energiám és megtakarításom, amíg más ambíciókkal teli fiatal képezte magát, a szabadidejében minőségi kikapcsolódás jutott neki, stb. Szóval úgy látom, az elkényeztetés fogalmával nincsenek sokan tisztában itt, én is csak pár éve világosodtam meg. Legszebb az egészben, hogy nekem lett volna olyan, aki támogat és finanszíroz mindent, de én csakazért is meg akartam mutatni, hogy nem kell...hát megmutattam 😅.
2021. márc. 29. 14:06
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

A tanulmányai végéig köteles eltartani a szülő gyermekét. Kivéve ha lusta és nem csinál semmit az egyetemen. De szerintem akkor sem az lenne a megoldás, hogy jó akkor holnaptól nem támogatlak, hanem meg lehetne vele beszélni, hogy mi a baja mik a tervei.

És úgy gondolom, hogy egyetem után, amíg nehezebb neki és a szülő nem éhhalál ellen küzd, akkor még illene támogatnia. Legalább egy-egy kiadásban. Pl. ha egészségügyi problémja van, vagy pl kellene neki sürgősen egy hűtő de csak a fele pénze van meg rá stb...

Normális családban normális nevelés mellett ez a szokás. Attól még senki nem lesz elkényeztetett, ha meg igen az a szülő hibája.

2021. márc. 31. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!