Mit tudunk tenni?

Figyelt kérdés
Szóval olyan problémánk van férjemmel, hogy együtt élünk férjem nagyanyjával, aki teljesen megőrjít minket. Semmi sem jó neki, mindenre csak panaszkodik, már az egészsége sem jó neki és a legszörnyűbb az egészben, hogy kiállhatatlan természete van. A rossz egészsége miatt folyamatos ápolást igényelne, ami technikailag működne, mivel itthon vagyok GYES-en, de a gyakorlatban nem tudom egyszerre kielégíteni az ő valamint a fiam igényét, így választanom kell melyikkel foglalkozom előbb (itt értelem szerű, hogy első a fiam) és ez nem tetszik neki. Már megjárt egy szeretet otthont is, ahonnan hazajött azzal a címszóval, hogy kiutálták onnan (ami nem nehéz őt ismerve nem mindenki tudná elviselni). Úgy viselkedik, mintha körülötte forogna a világ, amit kigondol annak úgy kell lennie, mert ha nem akkor szó szerint kiveri a hisztit. Beleszól állandóan az életünk minden egyes pontjába, ami már teljes mértékig kiakasztó. Férjem munkája miatt kevesebbet van itthon, így többnyire én kapom az áldást. Be kellene valahova fektetni, de a háziorvosunk hallani sem akar róla addig, amíg nincs ágyhoz kötve, vagy amíg van épesze (ami már rég nincs neki, de mivel "aránylag tiszták" a gondolatai így ez nem érv). Ő maga nem hajlandó mégegyszer szeretetotthonba menni és akárhányszor felhozzuk neki azzal fenyegetőzik, hogy ráiratja valakire a ház felét (fele ház övé, fele férjemé, aki apai ágról örökölte). Már teljesen el vagyunk keseredve és fogalmunk sincs mit tudnánk vele kezdeni, mert így tönkreteszi az életünket és előbb vagy utóbb valamelyikünk idegösszeomlást kap miatta.

2021. márc. 18. 14:12
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

21!

Nem veszekszem, tényeket közöltem. Az mar a te dolgod, hogy neked nem tetszik.

2021. márc. 18. 16:22
 22/35 anonim ***** válasza:
24%
kösz, 20 as vagyok, nem tudtam. Szegény Kérdező! Borzasztó, hogy sakkban tart a néni hány éves? "első a fiam) és ez nem tetszik neki" - hagyd rá, hogy nem tetszik neki, és foglalkozz a kicsivel. Ezek az évek nem jönnek vissza, nagyon fontos vagy a számára. A néni meg majd csak beletörődik.
2021. márc. 18. 16:25
 23/35 anonim ***** válasza:
100%
A 20-as vagyok: ezért kockázatos, amikor a szülök vesznek egy lakást/házat a gyereknek, de maguknak meg kikötnek haszonélvezeti jogot. Így ugyanis a lakás nem a gyerekeké, csak papíron, mert semmi joguk sincs rá.
2021. márc. 18. 16:35
 24/35 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet vele sajnos semmit csinálni, ha a hasonló példákat nézem a családban, környezetemben - hacsak nem iratsz fel a háziorvosával valamilyen nyugtatót neki. :) Vagy magadnak... -_-"

Nálunk ezek a sztorik sajnos úgy végződtek, hogy amíg az öreg élt, manipulált és hisztizett, követelőzött a figyelemért, szeretetért, mint egy gyerek. És mivel így viselkedett, ezt sosem kapta meg. Aztán meghalt, és mindenki megkönnyebbült.

Én albérletben éltem egy hasonló nénivel, a saját lánya elköltözött 2000 km-rel odébb, mert nem bírta elviselni. Minél betegebb volt, annál rosszabb volt vele. Semmivel sem lehetett a kedvében járni.

2021. márc. 18. 16:41
 25/35 anonim ***** válasza:
100%

Szar helyzet ez. De végülis a házért a néni dolgozott meg és az ő férje. Tehát kirakni onnan nemcsak jogtalan lenne, hanem erkölcsileg is aggályos. Nézd, lehet hogy nem tetszik neki az, hogy ő fele tulajdonos, de közben meg ott vagytok rajta kívül ketten meg nem tudom hány gyerek, szóval valószínűleg az ingatlan használata 50%-ról (haszonélvezet esetén 100%-ról) leredukálódott kb 10-20%-ra.

Azonban ha ő ezt megengedte, hogy a nyakára költözzetek, akkor meg nem fair hogy utána meg elkezd kiálhatatlanul viselkedni.

2021. márc. 18. 16:51
 26/35 anonim ***** válasza:
100%

"Azonban ha ő ezt megengedte, hogy a nyakára költözzetek, akkor meg nem fair hogy utána meg elkezd kiálhatatlanul viselkedni."

Azt azért nem árt ám végiggondolni, hogy nyilván egy minimum 70-80 éves nőről van szó, aki a leírták alapján egyáltalán ne, fitt és egészséges, plusz esélyesen demens is. Nem azért kiállhatatlan, mert az akar lenni....

2021. márc. 18. 17:46
 27/35 anonim ***** válasza:
86%
Miért nem mész vissza dolgozni? Addig lehetne mellette egy gondozó. Nem neked kellene elviselni.
2021. márc. 18. 18:24
 28/35 anonim ***** válasza:
24%

Mit tudtok tenni? Nagyon sok mindent.

- nem gondozod. Nem a te dolgod, hanem a férjedé. Mindenki gondoskodjon a saját szüleiről.

- elköltöztök, mert akárhogy nézzük, a nyakára szültetek.

2021. márc. 18. 19:21
 29/35 A kérdező kommentje:
Jelen esetben egy 80 éves asszonyról van szó Hivatalosan egyedül én "költöztem a nyakára" tekintettel arra, hogy férjem családja mindig itt lakott. A ház haszonélvezeti joga annak idején úgy lett megszabva, hogy amint a férje meghalt ő bár megkapta, de mivel a ház felét megörökölte néhai apósom, aki mivel nős ember volt kapnia kellett a feleségének haszonélvezeti jogot (ugyanis ha nem adják meg neki és kiteszik a házból nincs hova mennie), ezért azon osztoznia kellett néhai anyósommal. Az esküvőnk után ugyanez lett a helyzet, így a haszonélvezeti jog három részre osztódott közöttünk anyósom haláláig, amikor újra feleződött, csak akkor már ugye köztem és a mama között. Ami a viselkedését illeti, már lassan több mint 6 éve élünk együtt (az én esetemben), ha csak ez lenne vele a bajunk nem foglalkoznánk vele, de mivel kezdődő demenciája van és erre még rátesz egy lapáttal a rakat betegsége (rossz látás/hallás, járási problémák, keringészavar, stb.) már nem tudunk vele elbírni. Itt nem azt értem, hogy beszélgetni vele, vagy segíteni neki ebben-abban, hanem azt, hogy nem vagyunk ápolók és nem tudunk 0-24-ben a sarkában loholni, hogy ne legyen semmi baja. Úgyhogy az egészsége a nagy baj és nem ki akarjuk rakni a házából, hanem azt szeretnénk, ha tényleges ápoló(k) tudnák őt gondozni, amibe jelen esetben vagy ő nem megy bele (szeretet otthon), vagy a háziorvos (elfekvő). Egyébként van helyi fogadott gondozója, aki kb. annyit törődik vele, hogy havi 1szer kihozza neki a gyógyszerreceptjeit. És bár az lenne minden ember számára az ésszerű megoldás, hogy fogni a holmit és költözni, de 1) nincs senkije egyedül nem hagyhatjuk itt állapota miatt 2) ahhoz, hogy költözni tudjunk szükség lenne anyagi háttérre, ami max. abból lenne ha közös megegyezéssel eladnánk a házat, amit feleznünk kellene és mivel falu helyen lakunk a végösszeg max 4 millió lenne, ami felezve 2 millió, amiből nem lehet olyan házat venni, ami megfelel gyereknevelési célra 3) és itt a bökkenő, hogy amint feljön egy veszekedés során a házeladás témában egyből nem egyezik bele és elkezdi a bőgést. Valóban az is könnyű megoldás lenne, ha visszamennék dolgozni, de egyrészt nincs kire bíznom sem a 14 hós kisfiamat, sem a nagyit. Férjem szülei halottak, az anyám dolgozik 3 műszakban, az apám pedig az ország majdhogynem másik felén lakik, rajtuk kívül max a húgaim jöhetnének szóba, akik viszont iskolások (és bár a Covid miatt most otthon tanulnak ez nem állandó). Emellett tekintettel a jelenlegi helyzetet nincs kizárva az sem, hogy amint visszamegyek GYES-ről kirúgnak, mivel elég nagy létszámú elbocsátások vannak a Covid kezdete óta a korábbi munkahelyemen, így ebben az esetben ott vagyok, ahol a part szakad, plussz a biztos havi összeg is ugrik a részemről. Jelenleg is úgy tudtuk megoldani a felvigyázást, hogy mivel fiam a szobánkból még nem lett átköltöztetve a neki vett bébiőrt a mama szobájába állítottuk fel, ha baj van tudjunk róla, de ez sem ér sokat, ha egy pelenkacsere esetén "nyakig babak*kis" vagyok nem fogok tudni odaérni hozzá mikor egyedül vagyunk itthon, ugyanez érvényes bevásárlásra is. Ha nincs vele itthon senki és összetöri magát az a mi felelősségünk. Az pedig már csak hab a tortán ahogy viselkedik, szó szerint a szájába repül a sült galamb: minden napra van főtt étele, nem kell semmit csinálnia itthon elvégzem a házimunkát, megcsinálom a bevásárlását, ha kell kiváltom a gyógyszereit, férjem szintén ugrik minden egyes alkalomkor, amikor eszébe jut valami. Erre ő panaszkodik mindenre, amikor azt hiszi nem halljuk elhord minket mindennek, csak épp rendes embernek nem, beleszól abba, mikor mit miért hogy csinálunk, nem egyszer abba, hogy hogyan foglalkozom a fiammal. Itt csak a legjobb példa rögtön mikor szülés után hazajöttünk férjem kért ki pár nap szabadságot, hogy együtt tudjon lenni velünk amíg hozzászokunk az új életmódhoz első babánkkal. Egyik nap megkértem hogy rakja be a mosást amíg szoptatok. Az volt erre a reakciója, hogy minek szültem gyereket, ha nem tudom nélkülözni, amíg nem csinálom meg a dolgomat ahelyett, hogy a férjemet ugráltatom. Ez a viselkedése mindennapos és a tehetetlen állapotát csak rosszabbá teszi.
2021. márc. 19. 01:27
 30/35 anonim ***** válasza:
70%
Én addig nem gondoznám, amig legalább afelől nem vagyok biztos, pl. egy eltartási szerződéssel, hogy a miénk lesz a házrésze és nem valami idegenre íratja bosszúból. Ez lenne az első lépés.
2021. márc. 19. 10:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!