Mi ez a hirtelen felháborodás? Lehet hogy ezzel vége a szoros kapcsolatunknak?
A násznagyaimnak gyerekük született, ugyanazon a napon, amikor nekünk. Nagyon jó a viszonyunk velük, gyakorlatilag testvéri, holott távoli unokatestvérem csak a násznagyom.
Na most ők felkeresstek azzal, hogy legyünk a gyerek keresztszülei (ők reformátusok). Mi közöltük, hogy nem tudjuk ezt el állani, egyrészt mert én nem vagyok megkeresztelve, másrészt mert a feleségem rég szakított a reformátusokkal.
Ez megdöbbenést váltott ki náluk és kissé kínos helyzet keletkezett. Valahogy letudtuk ezt, megértették, hogy nem vállalhatjuk, mert nem vagyunk erre megfelelő választás. Az este végén a násznagyaomnak az az ötlete támadt, hogy akkor kereszteljük együtt, vagy egymás után a gyermekeket és tartsunk együtt bulit. Megmondtuk nekik, hogy ez sem lehetséges mert nem szeretnénk megkeresztelni a gyermeket.
Itt elbúcsúztunk, majd távoztak. Reggel megint felhívott, hogy "az este ittam és biztos nem gondoltam át, mit mondtam" és megint rákérdett. Én közöltem vele ugyanezt, hogy, nem fogjuk megkeresztelni.
Rá nem jellemző módon elkezdett hangoskodni, csapkodni, kikelt magából, hogy "a gyermeket meg kell keresztelni, mert beteg lesz ha nem" meg hogy "magunkra vonjuk Isten haragját ha nem kereszteljük meg", meg hogy "így nem lehet majd az ő keresztény gyermekük az én fiam barátja, mert rosszra nevelné". Összevesztünk és kinyomtam.
Normális ez a helyzet? Lehet, hogy vége a nagy barátság a ezentúl?
9-es vagyok:
Én egyáltalán nem vagyok vallásos, de igenis jól esett volna egy templomi esküvő, szebb mint egy önkormányzati szoba.Nem tudom ezt elmagyarázni,de teljesen más hangulata van annak és semmi köze a valláshoz.
A keresztelkedéstől pedig még nem lesz hite, annyi ismerősöm van akit megkereszteltek, aztán ateista lett. Túl nagy jelentőséget adsz a megkeresztelkedésnek, ismerősöd meg még ennél is nagyobbat.
11
Igen, ez mindenkinél szubjektív. Nálunk senki nem igényelte, mi beértük azzal. De persze, sok esküvőn voltam, ahol volt templomi is.
Ezt is el akarom kerülni. Hogy pl legyen egy református gyerek aki nem hisz Istenben. Akkor ő ateista, nem református. Én ezt ellenzem, így inkább ne legyen semmilyen vallású és ő majd választ.
Ettől még ugyanolyan ember lesz mint más (én sem vagyok megkeresztelkedve, a szüleim sem, nagymamám sem és egyik nagyapám sem). Majd ő intézi a sorsát
Amúgy fejlemény:
A megint beszéltünk, bocsánatot kért a tegnapi hangnrmért, majd elbeszélgettünk erről. Ő erősítette, hogy muszáj megkeresztelni, mert ez a szokás, meg hogy fognak nézni rám az emberek, azután felhozta azt is, hogy minek fogja vallani magát a gyerek, stb.
Közöltem vele, hogy én egy vallást sem tartok annyira hogy abba kereszteljem a gyermekem és egy egyházzal sincs jó kapcsolatom, aztán elváltunk.
Egy közös barátunk tó hallottam vissza, hogy ezután elkezdtek ezt a témát pletykálni. Lehet,hogy az lesz a legjobb ha egy darabig jegelem vele a kapcsolatot.
14: Hidd el a mai generációnál sokan aki keresztény, mert megvan keresztelve és templomban tart esküvőt, nem jár templomba misére és nem egy ismerősömnek fogalma sincs a biblia tartalmáról. Egyáltalán nem gyakorolja a vallást és mégis kereszténynek vallja magát , templomban esküszik és ez sok másik vallásra is igaz, mert a mai generáció vagy iszonyatosan megszállott vagy kicsit sem ismeri a saját vallását.
Nem hazudok azzal ha megkeresztelve templomban esküszöm, mert a többség is ezt teszi, megkeresztelik babaként aztán kicsit sem gyakorolja a vallását és végül mégis templomban esküszik.
Viszont hiszem, hogy Istent szeretni nem csak templomban lehet és a megkeresztelés még nem kötelez semmire sem. A kérdező túlságosan ellenáll (mert túlságosan iszonyodik a vallástól és kötve hiszem, hogy tényleg elfogadná ha a gyereke komolyan vallásossá válna)a kérdező ismerőse, meg túlságosan komolyan veszi a témát.
15
Jó, engem nem érdekel ez a templomos cucc. Semmi közöm a templomokhoz, messziről elkerülöm őket még a hazug papokat és azt a képmutatást.
Én nem vagyok hit ellenes. Ezt rosszul hiszed. Mélyen hívő ember vagyok, naponta olvasom a Bibliát és minden túlzás nélkül állíthatom, hogy többször imádkozom mint bármely ismerősöm.
Csak nekem nem mondja meg egy katolikus pénzeszsák pap, vagy egy református ördögbőrbe bújt farkas, hogy mit higgyek és hogy.
Ha a gyermekem mégis elkötelezi magát egy adott vallás mellett, az az ő döntése és tiszteletben tartom. Vannak bizonyos felekezetek illetve vallási irányzatok amiket közelinek érzek magamhoz és amikkel olykor tudok azonosulni, de a nézeteimet sem kényszeríteném rá a gyermekemre. Majd ő elődönti.
Ugye tudod, hogy a sima papnak nem ez a lényege? Valahol nagyon elvagy tévedve, ha szerinted minden pap pénzeszsák , ördögbőrbe bújt és a többi. Persze nem mind szent,de van aki komolyan foglalkozik az emberekkel (ez emberfüggő mint az orvosoknál, van doki aki foglalkozik a beteggel van aki meg csak megszokásból dolgozik). Ugye tudod, hogy a legtöbb papnak nincs nagy fizuja?
Valami nagyon nem stimmel a te fejedben sem kérdező -.-"
17
Ez van. Akkor ilyen az én fejem
Nincs nagy fizuja? Én még egy papot nem láttam nélkülözni
Hol élsz? Sok pap parókiát kap (tehát lakhatást ami a templomhoz tartozik, tehát addig lakik benne amíg alkalmazzák), rezsi ellátással és ehhez kap kb. 120 ft-ot és ehhez pluszban talán még kapja a hittanóra tandíjt(tehát nem csak ül és a seggét mereszti). Naaaaagyon el vagy tévedve.
Ha ezek alapján döntöd el a valláshoz való viszonyod akkor jobb is ha nem tartod a kapcsolatot a másik megszállott ismerősöddel. Legalább a történelemre hivatkoznál, a keresztes háborúkra,de erre... no comment
19
Jó,engem semmilyen szinten nem érdekelnek a papok meg a nagy világi vallások. Hidegen hagynak, nem vállalok közösséget ilyesmivel. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!