Örüköltem egy házat 1/3 részben, el akarom adni a részemet, de a rokonok nem tudják kifizetni, mit tehetnék?
Figyelt kérdés
Egy lakást örököltünk, 1/3 rész az enyém, kéne az érte járó pénz. Viszont egyik tulajdonostrárs se tud zsebből kifizetni annyit, csak abban az esetben tudnák, ha eladnánk a lakást és a pénzt szétosztanánk. Viszont erről hallani se akarnak, mert az egyik benne lakik. Mit lehet tenni ilyenkor? Kihez forduljak segítségért?2020. ápr. 11. 17:57
11/15 anonim válasza:
Némi eredménnyel kecsegtet, ha bíróságon cáfolhatatlanul tudod bizonyítani, hogy nagy szükséged van a pénzre és kéred a ház eladását és az ár elosztását.
12/15 anonim válasza:
Ha nincs haszonélvezeti joga senkinek a házon, akkor két lehetőséged van: vagy kérsz használati díjat, ami egy rendszeres jövedelem-kiegészítést biztosít neked, vagy kéred a bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Nem kell bizonyítani semmit, hogy miért nem akarsz közös tulajdont.
Viszont számíts arra, hogy ez sokba kerül, az ügyvéd is pénz, a bíróság is pénzért dolgozik, és ezt előre kell kifizetni. Meg lehet próbálni egy mediátorhoz elmenni, ez olcsóbb és talán segít megegyezni.
Ha van haszonélvezeti joga bárkinek (aki nem te vagy), a közös tulajdont akkor is meg lehet szüntetni bíróságon, viszont a haszonélvezeti jog miatt töredékét éri a lakás.
13/15 anonim válasza:
Akkor fenyítsd be azt aki ott él,hogy fizessen bérleti díjat, hiszen csak az 1/3 részbe lakhatna, vagy mondd hogy odakoltozol hiszen te is tulaj vagy. A haszonelvező egyébként megszabhatja ki lakhat ott,így vele is lehet" fenyegetni" szerintem van olyan ügyvéd aki telefonos, vagy online konzultációt vallal ilyenkor( nyilvan pénzért)
14/15 anonim válasza:
Akinek haszonélvezete van, az kirakhat onnan bárkit, holnap be is költözhet és nem tehetnétek semmit, ha 20 évig ott élne, de írod, hogy a te oldaladon van, innen nem olyan nehéz, mivel ő dönti el, hogy ki élhet a lakásban.
15/15 A kérdező kommentje:
Utcára tenni senkit nem akarok. Szeretném ha úgy tudnánk ezt megoldani, hogy nem sérül senki. Úgy gondolom, neki ugyanúgy joga van azt mondani, hogy nem akarja eladni, mint ahogy nekem azt, hogy igen. Viszont én most pont költözés előtt állnék, és nagyon jól jönne az a pénz, amit a részemért kapnék. Ezért reménykedtem egy olyan megoldásban, hogy én is megkapom a pénzem, és ő is tovább élhet a házban, bármi kár nélkül. Egy ügyvédet mindenkép megkérdezek majd, bár ahogy utánaolvastam, nem reménykedek sok jóban.
2020. ápr. 13. 08:56
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!