"Vegàn" esküvőm lesz. Jogos, hogy több rokonom nem jön el ezért?
A párommal mindketten növényi étrenden vagyunk, azaz semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztunk (húsok, tejtermékek, méz, tojás stb).
Az étrendünk állatvédelmi okokból van így.
100 fős esküvőnk lesz szeptemberben. Tucatnyi állatnak kellett volna meghalnia azért, hogy legyen az esküvőn hús.
Mi ezt értelem szerűen nem akarjuk,így beleírtuk a meghívòva, hogy növényi ételek lesznek, illetve személyesen is elmondtuk.
Ez annyit tesz, hogy zöldségleves lesz, rántott zöldségek,köretek, saláták, gomba pöri tojás mentes tésztával. Lesz még töltött káposzta is hús nélküli töltelékkel, magföllel.
Éjfélkor zöldség pástétomok és sült zöldségek lesznek kenyérrel. +vegàn kolbász is lesz, házilag készül, nem szójàs.
A sütik és torták növényi tejjel készülnek, tojás nélkül. Illetve rengeteg gyümölcs és gyümölcs saláta is lesz.
Itt jön a probléma, hogy 12!! rokon mondta vissza az esküvőt emiatt. Közölték, hogy ők nem nyulak és nem jönnek el.
Nagyon kiborultam, elképesztően rosszul esik, hogy életünk nagy napját kihagyják, mert nem bírnak ki néhány órát hús nélkül.
Azért írtam le az ételeket, hogy lássátok, nem olyan szörnyű, tényleg mindent megteszünk, hogy úgymond a hagyományos esküvői kaják legyenek..
Ti visszamondanátok ezért egy meghívást?
Mi évek óta a párommal úgy járunk esküvőre, hogy egy falatot nem eszünk, mégsem szóltunk egy rossz szót sem!! Soha nem vártuk el, hogy külön kaja legyen nekünk! Mindig alkalmazkodtunk és örültünk az ifjú párnak..
Tényleg olyan nagy kérés, hogy életükben egyszer ők is alkalmazkodjanak? Annyira rosszul esik. Mit gondoltok?
nem lehet mindenkinek megfelelni
Nem megfelelni kell, hanem figyelembe venni a vendégeidet.
Én írtam a kíméletes vágást. Nem fogok videót linkelni, hiába van kikockázva, de bármilyen hihetetlen, megoldható. Ha te annak az állatnak nem ártottál, nem fogja feltételezni, hogy épp elveszed az életét. Nem mondom, hogy ez lelkileg könnyű, mert nem az. De aki úgy akar gazdálkodni, hogy az állatai ne szenvedve fejezzék be az életüket, az az esetleges pluszmunka ellenére is bevállalja a kíméletes megoldásokat. A brojlercsirke például, ha sokkal tovább neveled, mint egyébként szokták, csak szenved. Akkora súlyt szed magára, amit nem bír el. Így lett kitenyésztve. Csak gubbaszt depressziósan, nem mozog, a többiek is bántják, mert kiszolgáltatott. Őt hiába szeretnéd élete végéig nevelgetni, nem lesz boldog egy idő után, mikor már a saját teste lesz az ellensége. Mindenesetre legalább megtapasztalnak valamit az igazi csirkeéletből, ha elhozom a kiskakasokat az élve bedarálás elől, és törekszem rá, hogy a vágásig jól éljenek, kapirgáljanak, szociális életet éljenek. Kiskamaszként nekem volt egy időszak, amikor nem akartam húst enni, mert sajnáltam az állatokat. Aztán egy ciszta miatt kórházba kerültem hosszú időre, ott nem lehetett válogatni, és gondolkodni is volt időm. Én úgy gondolom, hogy úgy tehetek azért, hogy minél kevesebb haszonállat szenvedjen, ha igyekszem megteremteni számukra a jó életfeltételeket. Még a disznót is lehet félrideg tartásban nevelni, időnként kiengedve, hogy hadd turkáljon. Alapból nagyon tiszta állat, de ezt te is tudod. És minél több embert biztatok a közvetlen vagy tágabb környezetemben erre, annál több állat fog jobb körülmények közt élni.
Nagyon sok dísztyúkfajta például a kihalás szélén van. Főleg olyanok, amelyek régen gazdasági fajták voltak, de lassan eltűnnek, hiszen ha nincs, aki tartsa, akkor a tenyésztőik nem tudnak sok fészekaljat felnevelni. Pedig minden udvaron elférne néhány. Kettőnk tojásszükségletét még úgy is fedezi az öt törpe cochin tojóm, hogy még kotlottak is, amikor leáll a tojástermelés (legalább pihennek kicsit). Nemsokára vedlenek, akkor sem tojnak, meg télen sem. De nekem nem a gazdasági haszon a lényeg, ők kedvencek. A cochin mondjuk nem ritka (bár az ezüstszegett színváltozat, ami nekem van, az igen), de nagyon könnyű a tartásuk, mert lusták, nyugodtak, nem röpülnek, és könnyen megszelídülnek.
A tehenek sem tejelnek ám állandóan! Van egy jó pár hónap (amíg le nem születik a következő borjú), amikor egyáltalán nem adnak tejet, de etetni, gondozni ilyenkor is kell... A nagyüzemben kitolják ugyan ezt az időt, de kisgazdaságban nem. Egyébként egyetértek veled, mi is javarészt paleo étrendet követünk némi kompromisszummal, kivételt csak a kemény sajttal és a kávétejszínnel teszünk, meg néha a túróval vagy tejcsokival, ha már nagyon hiányzik. Nekem is gyönyörű azóta a bőröm, ami addig tele volt pattanással.
Sokszor böngészem a vegetáriánus ételeket, veszem a Mentes magazint is (Steiner Kristóf receptjeit például nagyon szeretem, bejönnek), én is lecsökkentettem a húsfogyasztást. Viszont amit megeszek, azt igyekszem háztáji gazdálkodásból beszerezni, idővel egyre inkább magam kitermelni, hogy az egész folyamatot felügyelhessem.
A mézről is eszembe jutott valami. Járok ugyanis egy öreg méhészbácsinak segíteni időnként. A méhek alapból arra vannak berendezkedve, hogy a mézük egy részét ellopják (más méhcsaládok, lásd rablás, akkor a darazsak, emlősök (egér, pele, mókus stb.). Éppen ezért nincs bennük gátlás, ami azt mondja, hogy már eleget gyűjtöttünk, pihenjünk. A méhkaptárak egy biztonságos élőhelyet biztosítanak számukra, a méhész vigyáz rájuk, egyesületi ellenőrök járnak ellenőrizni a tartási körülményeket és az esetleges betegségeket ellenőrizni.
Erős családoknál éppen ezért probléma szokott lenni, hogy bőséges időkben még a kaptár alsó, fiasító részlegét is telehordják mézzel, így kevesebb helyre tud petézni a királynő, nem lesz utánpótlás, az erős család erősen visszaesik. Ha a méhészek nem pergetnének, ebben a biztonságos környezetben minden családnál megindulna a hanyatlás.
Méhészekre nagyon nagy szükség van, mert alig van már természetes élőhelyük (pl. öreg, odvas fák). Néhány faj gödrökben is megél, de amit az ember tart, az nem. Néhány raj úgyis minden tavasszal megszökik...
Néhány méhész a kaptárak mellett hagyni szokott pár családot “vadon” is, nem pergetnek tőlük. Csak hogy legyenek. Ha érdekel a téma, a youtube-on van erről egy előadás “Méhközpontú gazdálkodás” címmel.
"De a hagyományos lagzis menü a húsleves, rántott hús, krumpli,töltött káposzta rizs, pörkölt, tészta, savanyúság, sütemény, torta, kolbász, hurka, kenyér (éjfélkor az utóbbi 3)."
De te nem hagyományos lagzis menüt kínálsz, hanem annak a halvány, vegán utánzatát, miközben megpróbálod meggyőzni a jónépet, hogy az ugyanolyan jó, mint az igazi. Ez így nem megy. Ez így fából vaskarika.
Nincs hagyományos vegán lagzis ételsor. Vagy hagyományos, vagy vegán. Választani kellene. Szerintem ez a legnagyobb gond, hogy két lovat akarsz megülni egy fenékkel.
Ha ti nem ezeket eszitek a mindennapjaitokban, mi visz rá, hogy ilyen kajákat adjatok a vendégeiteknek, akik szintén nem ezt eszik úgy általában?
Ezek szerint ezek az ételek nektek sem felelnek meg, a vendégeiteknek sem, ki fogja megenni?
Ha ismeritek az indiai, olasz, etióp vegán konyhát, és szeretitek, miért nem azok ételeit teszitek az asztalra?
Én, a megrögzött húsevő, sokkal inkább megkóstolnám azokat, mint a húsmentes töltött káposztát, magföllel.
"nem igaz, hogy nem lehet kibírni egy estét a húsevőknek is"
Hogyne lehetne kibírni? Mindent ki lehet bírni. Ha nincs választásod. De egy lagzit miért kellene?
Megette a fene, ha úgy megyek el egy rendezvényre, hogy majd csak kibírom. Kinek lenne jó? Nekem nem, és erősen kétlem, hogy a szervezőinek örömet okozna, ha a meghívottjaik nézegetnék az órát, hogy még mennyit kell kibírniuk.
186# miért vagyok kattant? Olyan nehéz elképzelni, hogy a köret pörkölt szaftos volt? Mondj már olyan lagzis ételt, amit akár vegakent lehetne fogyasztani.. Savanyúság legfeljebb, pogácsa, süti. Az utóbbi meg kiesik, ha vegàn vagy.
De biztos jobban tudod hogy mi volt az esküvőn, amin én voltam ott, nem te.
"Ha ismeritek az indiai, olasz, etióp vegán konyhát, és szeretitek, miért nem azok ételeit teszitek az asztalra?"
De akkor ugyanott vagyunk, amit 200 kommentben ecseteltek, hogy csak a saját szájízünkre találunk, nem foglalkozunk a vendégekkel.. Ahogy a kommentek mutatják, semmi se jo, lehetetlen ennyi embernek megfelelni. Ha indiai kaja lenne mondjuk, akkor meg az lenne a baj, hogy azért nem eszik meg...
Voltam japán témájú esküvőn, japán volt a férj. Olyan hisztit levágtak a magyar vendégek a kaja miatt... Pont ezért ragaszkodtunk a töltött káposztahoz, rántott vackokhoz, pörkölthöz...
Korlátolt nép a magyar, nem nyitott az újdonságra, tisztán látszik a hétköznapokban is (politika stb).. A válaszokon is.
"De akkor ugyanott vagyunk, amit 200 kommentben ecseteltek, hogy csak a saját szájízünkre találunk, nem foglalkozunk a vendégekkel.."
Na de így sem foglalkoztok a vendégekkel....
Olyant tálaltok, ami nekik sem jó, nektek sem. Tényleg nem értem, kinek jó ez?
"Ahogy a kommentek mutatják, semmi se jó, lehetetlen ennyi embernek megfelelni"
Hát akkor ne csináljatok 100 fős lagzit. Csináljatok egy szűk körűt, olyan emberekkel, akik osztják az elveiteket., és akik nem korlátoltak szerintetek.
Nem vagyok vegán. De ilyen hozzáállással inkább ne jöjjenek el. A kérdező és a leendő férje nagy napja. Ők döntenek. Ők látják őket vendégül, ezzel a menüvel meg senki se hal éhen. Aki meg éhen akar tőle halni, az csak nyugodtan. Nem igaz, hogy nem lehet 1 nyomorult napot kibírni.
Nem a kérdezőék nem tisztelik a vendégeiket, ők gondoskodnak róluk. Ezek a nyomorultak nem tisztelik a kérdezőéket, hogy még ők vannak felháborodva.
Az én esküvőmre us azért nem jöttek el páran, mert csak szolid kis összejövetel volt, nem berúgós buli. Na, amikor felháborodtak, hogy miazhogynembaszunkbeeeee énakkornemismegyeeek, akkor megmondtam, hogy ha nem tetszik, akkor nem is kell. Bunkó gyökerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!