"Vegàn" esküvőm lesz. Jogos, hogy több rokonom nem jön el ezért?
A párommal mindketten növényi étrenden vagyunk, azaz semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztunk (húsok, tejtermékek, méz, tojás stb).
Az étrendünk állatvédelmi okokból van így.
100 fős esküvőnk lesz szeptemberben. Tucatnyi állatnak kellett volna meghalnia azért, hogy legyen az esküvőn hús.
Mi ezt értelem szerűen nem akarjuk,így beleírtuk a meghívòva, hogy növényi ételek lesznek, illetve személyesen is elmondtuk.
Ez annyit tesz, hogy zöldségleves lesz, rántott zöldségek,köretek, saláták, gomba pöri tojás mentes tésztával. Lesz még töltött káposzta is hús nélküli töltelékkel, magföllel.
Éjfélkor zöldség pástétomok és sült zöldségek lesznek kenyérrel. +vegàn kolbász is lesz, házilag készül, nem szójàs.
A sütik és torták növényi tejjel készülnek, tojás nélkül. Illetve rengeteg gyümölcs és gyümölcs saláta is lesz.
Itt jön a probléma, hogy 12!! rokon mondta vissza az esküvőt emiatt. Közölték, hogy ők nem nyulak és nem jönnek el.
Nagyon kiborultam, elképesztően rosszul esik, hogy életünk nagy napját kihagyják, mert nem bírnak ki néhány órát hús nélkül.
Azért írtam le az ételeket, hogy lássátok, nem olyan szörnyű, tényleg mindent megteszünk, hogy úgymond a hagyományos esküvői kaják legyenek..
Ti visszamondanátok ezért egy meghívást?
Mi évek óta a párommal úgy járunk esküvőre, hogy egy falatot nem eszünk, mégsem szóltunk egy rossz szót sem!! Soha nem vártuk el, hogy külön kaja legyen nekünk! Mindig alkalmazkodtunk és örültünk az ifjú párnak..
Tényleg olyan nagy kérés, hogy életükben egyszer ők is alkalmazkodjanak? Annyira rosszul esik. Mit gondoltok?
222-es hozzászóló: "Én nem mennék el mert en húson nőttem fel."
Érdekes hozzáállásod lehet, ha azért nem mennél el a nővéred, unokahúgod, unokatestvéred, vagy anyád esküvőjére, mert nincs hús.
A gluténérzékeny vagyok: ez borzalmas. Nem tudom, más hogy van vele, engem két dolog telít el, a húsok és a lisztes dolgok. És utálom az utánzatokat, mindenféle vicclisztet, mert szar. Amit eddig próbáltam, az szar, tehát én úgy vagyok gluténmentes, hogy nem eszek glutént pótló dolgokat sem.
Csakhogy így muszáj ennem húst, különben marad a zöldség rágcsálás. Pl. ha csinálok tortilla tekercset, akkor a húst, a zöldségeket, a joghurtot nem mentes tortilla lapba csavarom be, hanem egy nagy levél salátába. Ha ebből kiveszed a húst meg a joghurtot, marad a semmi.
"elérték, hogy a kutyaszaporítók mellett a haszonállattartókat is tiltsák, büntessék, ezzel egy csomó vidéki ember jövedelemkiegészítését megnehezítve"
Itt megkérdezhetem, hogy mire gondolsz? Mármint én ilyenről még nem hallottam, tényleg meghökkentem rajta.
Szegény kérdező, eddig az esküvőkön csak pogácsát és savanyúságot tudott enni... A pogácsa vegán volt? Mert felénk van benne állati eredetű dolog. Pl zsírt vagy töpörtyűkrémet használnak zsíradéknak. Oké, ezt lehet helyettesíteni margarinnal. A tejfölt meg a tejet is lehet pótolni. De van ám benne tojás is, meg le is kenik a tetejét vele, megszórják sajttal stb. De gondolom amit te ettél, az teljesen vegán volt... :D
Sebaj, most majd lesz habzsi dőzsi a saját lagzidon. Mármint kettőtöknek. Mert a 88 vendégnek szánt adagból bőven repetázhattok, mivel sokan nem fognak jó ízűen enni. :D
Úgy látszik sikerült nagyon provokatív kérdést kiìrnom, mert folyamatosan izzik a levelesládám még mindig.
Sokan írtátok, hogy én nem vagyok toleráns, nem fogadom el más étrendjét. Lehet bennem van a hiba, de itt nem arról van szó, hogy valaki ételérzékenységből vagy egyéni döntésből nem fogyaszt el valamit és én ezt leszarva olyan kaját találok fel, amit nem fogyaszthat. Pl egy glutén érzékenynek hagyományos panirozott kaját meg lisztes tortát. Egy vegának rántott húst és pörköltet..
Itt pont az ellenkezője van, olyan kaját találok, amit bárki megehet. A szokásosnál több zöldséget és gyümölcsöt enni szerintem nem akkora tragédia.
Most tegnap változtattunk picit a menün, lesz még pár fogás, pl lecsót is fognak tálalni, a pörkölttel egy időben. Abba tényleg nem gondoltunk bele, hogy sokan nem szeretik a gombát, így azzal egy időben lesz finom lecsó, házi, puha kenyérrel. Szerintem ezt kb mindenki szereti és kolbász meg zsír nélkül vegàn.
A leves kínálatot is kibővítettük, lesz vegyes gyümölcs leves, vanilla pudingos habarással.
A hideg tàlon lesz még több fajta fasírt (pl reszelt cukkkinis-répás). A hidegtállal egy időben hoznak ki majd csőben sütött, besameles zöldségeket (karfiolos lesz az egyik, a másikra nem emlékszem). A köretet is átvariáltuk, több fajta lesz. Tarhonya, tészta a pörihez, a hidegtálhoz krumpli püré, rizs, sült krumpli, 2 fajta saláta és savanyúság.
Akik lemondták már nem érdekelnek, ha nem akarnak jönni nem jönnek, de azt tényleg nem szeretném, hogy éhesen menjenek haza a vendégeink. Tudom, hogy milyen szar korgó gyomorral végig bulizni az éjszakát.
De ha ennyi fajta kaja után éhesen mennek haza, akkor már tényleg nem tudok mit csinálni, így jártak. Ez már tényleg nem akarom meg hiszti kérdése, hogyha dacból semmiből nem eszik valaki.
Az éjféli menün agyalunk még, hogy kell -e valami még hozzá. A kolbászhoz lilakàposzta, kenyér és mustár lesz, ez már múltkor is adott volt, csak elfelejtettem írni.
A pástétomok közül a humusz, padlizsánkrém, avokádókrém adott eddig, forró lepénykenyérrel és hosszúra vágott zöldségekkel, ha mártogatna valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!