Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagymamámat befektessem a...

Nagymamámat befektessem a pszichiátriára?

Figyelt kérdés

Közel egy éve elhunyt a nagypapám, a nagymamám azóta nem a régi. Egyre furcsább és most már az egészségére veszélyes(!) dolgokat csinál.

A mai napon elütötték a macskáját, ezért a 3 kidcicáját akik 4 naposak ő szeretné nevelni. Ma reggelre szereztem tápszert és fecskendőt a kiscicáknak, na meg nedves törlőkendőt, hogy a kismacskák hasát tudja simogatni, hogy a bélmozgást segítse mint mikor az anyjuk nyalja a kölykök hasát.

EDDIG minden okénak tűnt, DE MA azon kaptam a mamát, hogy ő nyalja a kiscicák hasát és a bélsár a szájával érintkezett. Azonnal rászóltam, hogy ezt nem szabad, iszonyatos betegségeket kaphat el. Ő rám förmedt, hogy takarodjak el biztos azt akarom, hogy meghaljanak az ő kicsikéi. Nem csak arról van szó, hogy undorító, de konkrétan a kismacskák bélsara a szájára került és a műfogsorán is láttam apró barnás foltot..

Szerinte ezzel minden rendben, mivel az anyjuk kapott féreghajtót és amúgy is azért halt meg az ő mircikéje, mert elütötték nem volt beteg.

Félek, hogy előbb-utóbb, valami bajt okoz magának. Kikönyörögtem, hogy a héten, nála alhassak már félek egyedül hagyni. Időnként azt hiszi rám, hogy az anyám vagyok (az-az az ő lánya)

78 éves, főzni sütni szokott még de azokat is odaégeti, vagy félbe hagyja. Pl a fánkot kisüti de az utolsó adagot az olajban hajgya. Lezárja a gázt majd 1-2 órára rá kiveszi és megeszi.

Minden segítséget agresszívan visszautasít. Azért engedte, hogy nála aludjak mert elhitettem vele, hogy nincs haza buszom. 25 percre lakom tőle és autóval jöttem.

Trollok kíméljetek tényleg komolynak érzem a gondot, és aggódom.

23/L

2018. febr. 8. 22:53
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/71 anonim ***** válasza:
81%
Ahogy az utolsó is írja: neurológus. Nem tudom milyen orvos vizsgálta, de olyan nincs, hogy nincs baja. Nagyimnak csináltak CT-t, MR-t és mindent amit el tudsz képzelni. Akkor derült ki, hogy demens. Pedig először nálunk is azt mondták, hogy nincs baja.
2018. febr. 21. 23:28
 32/71 anonim ***** válasza:
81%

Szia! Ez valóban nehéz helyzet. Amit előttem írt valaki, hogy gondoző segítsen, és hozassatok kaját, nagyon jó ötletek.

Nemrég olvastam egy korról, napnyugta-szindróma a neve, neurológiai betegség, idősek körében előfordulhat, lehet Mamádnak is ez van, néha elég fura dolgokat tudnak művelni.

2018. febr. 22. 07:37
 33/71 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Azota minden rendben volt, nem rég keltem arra, hogy kiboritotta az osszes fazekat a szekrenybol a konyhaban aztan fura hangokat kiadva futolepesben kozlekedett ide-oda. Visszakisertem az agyaba felkeltettem aztan persze semmire nem emlekezett, azt mondta biztos en almodtam rosszat. Meg haragudott is, hogy ilyenert felkeltettem mikor o melyen aludt elmondasa szerint...

bezartam az o szoba ajtajat es az enyemet is de nem tudok elaludni, aggodom erte es mar magamert is.

2018. ápr. 14. 01:40
 34/71 anonim ***** válasza:
90%
Pszichiáter kell ide vagy neurológus.
2018. ápr. 14. 08:24
 35/71 anonim ***** válasza:
35%
micsoda szüleid vannak, hogy ilyen helyzetben magadra hagynak.
2018. ápr. 14. 09:15
 36/71 anonim ***** válasza:
85%

Ez bizony demencia. Az én nagyanyám is nagyon hasonló helyzetben van (a férje '94-ben történt halála óta), a Te korodból ítélve talán még egyidősek is lehetnek.

Ezen csak szakemberek tudnak hatékonyan segíteni, mivel az ilyen betegek állapota és viselkedése kiszámíthatatlan, és szinte mindig gyógyszeres kezelésre szorulnak. Viszont minden betegnél más és más a hatásos. A legjobb az lenne, ha egy idősek otthonába kerülne, ahol aktívan foglalkoznak vele. A házhoz járó ápoló nem igazán jó megoldás, ha nem tudnak rá végig vigyázni, mivel felügyelet nélkül nem szabad hagyni, ugyanis életveszélyes dolgokra is képesek (az én nagyanyám például felrobbantotta a kazánt, mikor be akart gyújtani). Amire nagyon figyelj, hogy mindig legyen olyan társasága, akit kedvel, és akivel tud beszélgetni, mivel ez valószínűleg sokat segít (a férje halála, és a macskák nekem azt súgják, magányos). Továbbá ha otthon lenne a vége, akkor azt nagyon jól válaszd meg, mivel az ilyen betegek számára a helyváltoztatás nagyon nagy sokkot jelent, amiből nehezen jönnek vissza. Mindemellett viszont ugye ott van az is, hogy az otthonok fizetősek, és ezt nektek kell állni valahogyan.

2018. ápr. 14. 11:36
 37/71 anonim ***** válasza:
58%
*Lemaradt. Pszichiátriában viszont semmiképp ne gondolkozz, mivel ez is csak ront az állapotán. Neki olyan betegek kellenének főképp, akik szellemileg egészségesek, vagy legalább beszámíthatóak.
2018. ápr. 14. 11:38
 38/71 anonim ***** válasza:
94%
Az orvossal azota beszeltel?
2018. ápr. 14. 12:22
 39/71 anonim ***** válasza:
13%
Szegeny asszony . Ha megfosztják az otthonától , belehal az biztos
2018. ápr. 14. 22:53
 40/71 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat. Holnap utánra kaptunk időpontot ct-re, neurológiára és társaira, szüleim holnap reggel utalnak annyi pénzt, hogy maszekba vállalja a mamát egy doki. (ma beszéltem vele telefonon.)

Mindenkinek megy a hasznos, majd írok mi volt.

2018. ápr. 15. 22:38
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!