Miért kell a nagyszülőknek ezt csinálniuk?
"Ők is csak emberek, természetes, hogy jobban kedvelik azokat, akik igazán törődnek velük."
Hát nálunk pont fordítva van azokat jobban kedvelik akiket tojnak a fejükre.
Nálunk is így volt. 2 unoka. Én vagyok az idősebb, lány, az unokatesóm 2 évvel fiatalabb és fiú. Nekem mindig nagy szám volt, akaratos gyerek voltam, mégis azért volt az unokatesóm a kedvenc, mert ő fiú lett.
Sokáig nagyon durva kivételezés volt, majd 18 éves koromban nagyanyám bocsánatot kért tőlem, mert rájött, hogy én vagyok az értelmesebb, életrevalóbb unokája és inkább engem kellett volna favorizálnia. Azóta se nagyon beszélünk.
Viszont lett azóta még 2 unokája, ott a fiú az idősebb 2 évvel a kislánynál és most a lány a kedvenc, a fiú meg (nagyanyám szavaival élve) “abnormális” és “életképtelen”. Nem normális a nő...
Azért a "kb hidegen hagyja" elég ritka, nyilván egy gyereknek nagyobb fájdalom, ha észreveszi, hogy a másikkal kivételeznek, de azért ez nem olyan ritka dolog.
Mondhatni természetes. A gyerek sem szereti minden nagyszülőjét egyformán, sőt, néha még a szüleit sem. Van, aki az apjához csak akkor megy, ha kell valami, amúgy meg éjjel-nappal az anyján lóg.
A gyereknek is mindig van kedvenc nagyszülője, vagy az egyik nagyi, vagy a másik nagypapa, mindegy, de valakihez mindig jobban kötődnek.
Többgyerekes családokban az is előfordul nem ritkán, hogy pl. a lányunokák a nagyanyjukkal vannak egész nap, a fiú unoka meg a nagypapával és akár még külön programokat is csinálnak.
Van olyan nagyszülő is, aki sosem tud igazán közel kerülni egyik unokájához sem, mert mondjuk messze laknak vagy sokat dolgoznak.
Az, hogy egy családban, főleg nagy családban, mindenki mindenkit egyformán szeressen és imádjon, szerintem álomvilág, nem találkoztam még olyan családdal, akiknél ilyen csoda harmónia állt volna fenn. Sajnos az emberek nem így működnek. Jobb az ilyesmibe beletörődni.
Azt azért hozzátenném, hogy ha gyerekről van is szó, a jó kapcsolat akkor is oda-vissza működik. Nehezen tudom elképzelni, hogy pl. odaviszi a kicsi az általa készített rajzot a nagyinak, hogy nézd neked csinájtam, meg szed neki virágot a kertből, a nagyi meg ellöki magától, hogy húzzálinnen téged nem szeretlek, csak a Petikét... biztos élnek a Földön ilyen banyák is, de azért nem hinném, hogy ez lenne az általános. Annak nagyon nyomós oka és előzménye kell legyen, hogy valaki kifejezetten ne szeresse az unokáját annak minden igyekezete ellenére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!