Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Dédnagymama nem fogadja el a...

Dédnagymama nem fogadja el a kisbabát, lehet ezzel valamit kezdeni?

Figyelt kérdés

Bátyáméknak van egy 5 hónapos kisfiuk, bátyámék (még) nincsenek összeházasodva. Tervben volt az esküvő, sőt már az időpontot is lefoglalták, eljegyzés megvolt, de utána "kopogtatott" a baba és elhalasztották az esküvőt, egyelőre nem is tűztek ki új időpontot. A menyasszony nem akart sem terhesen, sem pici babával esküvőt, szóval most jegelve van a téma.

Amúgy nagyon jól kijönnek bátyámmal, már 7 éve együtt vannak, együtt vettek lakást, autót, szépen élnek és egyértelműen közös jövőt terveznek régóta.

A szűk családunk nem vallásos, ott senkinek nem volt problémája azzal, hogy házasságunk kívül született a pici, mindenki imádja. A távoli rokonság is így van vele, mindenki nagyon örült a babának. Kivéve a 78 éves nagymamámat, akinek tehát a dédunokája a pici. Első dédunka, és amúgy mindig emlegette, hogy szeretne már dédunokát (5 felnőtt unokája van). Csak éppen nem házasságon kívül képzelte el. Ő vallásos, igaz nem fanatikus, templomba pl. évente 3-4-szer jár csak, az életmódján, szokásain sem látszik hogy nagyon vallásos lenne, szóval böjtöt se tartja, stb. De ezt a kisbabát nem hajlandó szeretettel elfogadni.

Tudni kell hogy nagymamám a család "feje" aki összetartja a rokonságot (nagypapám már sajnos meghalt), az ő házában szokott összegyűlni a rokonság, nála ünnepelünk mindig, fontos része az életünknek. És amúgy minden másban teljesen normális gondolkodású, szereti a családod, unokáit.

A baba megszületése óta viszont láthatóan ellenséges a picivel, és bátyámékkal szemben. Más városban élnek, 50km a távolság, és az első 2 hónapban nem jött el megnézni a babát, pedig tesómék hívták többször is. És tudni kell, hogy mamám nagyon aktív így 78 évesen is, simán utazgat mindenhova, budapesti barátnőjét (220 km) is gyakran látogatja, szóval nem arról van szó hogy a kora/állapota miatt nem mozdul ki. 2 hónap után tesómék megkérdezték, hogy meglátogathatják-e őt a babával, és mindenféle kifogásokat keresett. Pedig máskor mindig nagyon örült, ha mentünk hozzá. Végül 3 hónaposan látta először a babát, egy nagy családi összejövetelen, és szinte rá se nézett, annyit mondott hogy "jó, aranyos, mint minden baba", de láthatóan próbálta kerülni, és tesómékkal sem nagyon beszélt.

Nagynénémtől (tehát az egyik lányától) tudtuk meg, mert neki kipanaszkodta magát, hogy egyértelműen az a baja, hogy házasságon kívül született a kisfiú és ő ezt így nem tudja elfogadni, meg "milyen gyerek az" aki így születik, nem méltó a családhoz.

Tudom hogy én viszonylag kívülálló vagyok, hiszen csak a nagynénje vagyok a picinek. Viszont nagyon fáj, hogy nagymamám (aki tényleg a család "magja", nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni és minden összejövetelen ott lesz) így nem tud elfogadni egy kisbabát, aki egy 7 éves, tartós, szeretetteljes kapcsolatból normális körülmények közé született. Azt is látom hogy tesóméknak ez mennyire rosszul esik, de nem szóltak még a nagymamánknak.

Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek lehet valamit tenni azért, hogy a dédnagymamája megszeresse a babát? Beszélnünk kellene vele? Tesómék továbbra is hívják magukhoz, vagy csak a "kötelező" alkalmakkor (karácsony, születésnap stb) találkozzanak? Próbáljuk közelebb vinni a mamát a kisbabához (kezébe adni, stb), vagy hagyjuk hogy ott vannak egy szobában órákig és rá se néz a gyönyörű, mosolygós dédunokájára?

Volt már valaki hasonló helyzetben? Tudnak változni a mama érzelmei, vagy ilyen korban ez már esélytelen? Vajon ha tesómék majd összeházasodnak, megenyhül? Bár a baba akkor is házasság előtt született...

Köszönök minden tanácsot, véleményt. :)

2016. szept. 14. 19:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
46%

A baba nem tehet arról, hogy milyen körülmények között született. Ezt a nagymamádnak is el lehetne mondani. Másrészt, egy pici csecsemőt büntet, aki semmiről sem tehet? Másrészt pedig, azt is lehetne neki mondani, hogy akkor, ha már mégis így alakult, inkább arra kéne ösztönözni a szülőket, hogy házasodjanak össze. Ezzel lehet, hogy többet tudna tenni a család összetartásáért.

Mit gondolsz?

2016. szept. 14. 19:39
 2/15 anonim ***** válasza:
1%

A csaj lemondta az időpontot?

Lehet úgy van vele a nagymamád, hogy úgyis szétmennek (én is biztos vagyok ebben), akkor meg arra a rövid időre már úgyis mindegy. Biztos a tesódtól van a gyerek? Mert ha tőle lenne, akkor nemigen mondta volna le az esküvőt, sőt...

2016. szept. 14. 19:42
 3/15 A kérdező kommentje:

Az eredeti időpontban 8,5 hónapos terhes lett volna. Ezt szerintem se sokan vállalták volna be, ha meg már úgyis időpontot kellett módosítani, nem akart pocakkal, és pici babával sem. Egyszerűen fontosabb lett most a baba, nem akartak az esküvő szervezésével foglalkozni egy újszülött mellett. Nem értem, mi ebben a furcsa.

Amint mondtam 7 éve együtt vannak, 2 éve vettek közös lakást (előtte 3 évig együtt éltek albérletben), tavaly autót, gyereket mindketten imádják... 28-30 évesek szóval nem is arról van szó, hogy fiatalon becsúszott a gyerek...

Nem hiszem, hogy ilyen háttérrel arra lehet következtetni az időpont lemondásából, hogy "biztosan szétmennek", én úgy látom még boldogabbak mióta baba van, elég sokat találkozunk. :)

2016. szept. 14. 19:52
 4/15 A kérdező kommentje:
Kedves első, mi is abban reménykedünk, hogy javul a helyzet, ha összeházasodnak. Bár a baba akkor is házasságon kívül született és ha ez az alapvető probléma, nem tudom, mennyi javulás lenne.
2016. szept. 14. 19:54
 5/15 anonim ***** válasza:
87%
Engem nem érdekelne, hogy a nagyi a család keménymagja. Egy babát büntet. Annak a gyereknek az sem lenne a hibája, ha két részeg ember csinálja meg egy egyéjszakás buli keretein belül. Nagyon ronda dolog, amit művel. Én nem találkoznék vele. Nem lenne szüksége a gyerekemnek ilyesfajta negativitásra.
2016. szept. 14. 20:08
 6/15 anonim ***** válasza:
76%
Nem teljesen ugyanez a szitu,de hasonlo..nálunk a keresztelobol volt vita..a szuleim szerint " kell" szerintunk meg nem fontos...egy ido utan leszakadtak a temarol.szoval adjatok időt a mamanak,meg lehet az is jo lenne,ha a tesodek beszelgetnenek vele errol...
2016. szept. 14. 20:12
 7/15 anonim ***** válasza:
73%
Ez most tényleg probléma, hogy az érelmeszesedéses vénasszony ilyen ?
2016. szept. 14. 20:23
 8/15 anonim ***** válasza:
82%
Hagynám a dédit a saját érzelmi nyomorában.
2016. szept. 14. 21:36
 9/15 piroska és a farkas ***** válasza:
83%
Èn- mint vallàsgyakorló katolikus - úgy gondolom, hogy egyszer meg kéne mondani a nagymamàdnak, h vajon elgondolkodott- e màr azon, hogy a viselkedése a " ne itélj, h ne itéltessél" fényében az egész családban a legkevésbé keresztényi. Ès azt hiszem, bàrmennyire is ő a központ, a csalàd helyében összefognék. Pl ha tesódéknak nem megterhelő,.akkor a következő közös ünnepet hozzàjuk szervezném, mondvàn, h ne a kicsi utazgasson, és kollektíve oda menne mindenki. Ha a nagymama akkor sem menne,.akkor így jàrt, gubbasszon otthon egyedül.
2016. szept. 14. 21:39
 10/15 anonim ***** válasza:
82%
A tesód helyében ignorálnám a mamát.
2016. szept. 14. 21:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!