Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nehezen tudom elviselni az...

Nehezen tudom elviselni az öregkori felfogást, bennem van a baj?

Figyelt kérdés

Papám már 70-en túl van, és mint mindenkivel egyszer átesik az hogy, kicsit belassul. Időről időre amikor már kezdtem felfogni, hogy mi történik akkor amikor megöregszik valaki, akkor egyre jobban kivettem belőle ezeket a dolgokat.

Talán a legidegesítőbbek hogy imád guberálni, unatkozik ami miatt folyamatosan akar valamit csinálni (ha azt mondod hogy kis faházat szeretnél másnapra ott van egy guberált-összetákolt faház), nem mos kezet wc után, gondolom a gyógyszer hatása miatt iszonyat hangosan csul az udvarba ami a fél városba hallatszik és így tovább.

Ez így leírva kicsit megmosolyogtató, de bosszantó is. Anya sokat veszekszik vele miért ül kabátba és sapkába az ebédasztalhoz, és folyamatosan ezek a veszekedések miatt rájött ez az egész érzet. Unokanővérem a nyakába pattan, aki évente 3x látja, én nem. Nővérem, aki már javában elköltözött ő is nyugodtabban áll hozzá, csak én nem.

Igazából mindezt azért írtam le, mert ma anyának megmondta h én nem kedvelem őt. Kicsit hülyén éreztem magam és érzem hogy tényleg nehezen tudom elviselni az öregedés következményeit.

19 L

2015. máj. 22. 17:42
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem neked is van legalább ugyanannyi idegesítő szokásod mint amennyit te most itt felsoroltál.
2015. máj. 22. 17:52
 2/16 anonim ***** válasza:
10%
Miért nem költözöl el?
2015. máj. 22. 18:03
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld meg tolerálni a papád rigolyáit. Írtad hogy túl van a 70-en. Ne legyen igazam, de lehet hogy már csak pár évet fogsz tudni vele tölteni, és ha nem lesz, akkor hiányozni fog neked. Hidd el, hogy ha te leszel ennyi idős, neked is meglesznek a hasonló tulajdonságaid. Lehet még rosszabbak is. Szeresd őt, ő is szeret téged, ezért épít neked faházat.
2015. máj. 22. 18:05
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy vannak a mai korban elítélhető higiénés hiányosságai, de nyilván nem volt soha ahhoz szokva, hogy WC után mosson kezet. Ez láthatóan még eddig nem okozott világjárványt. Tökéletesen érthető, ha mindig akar csinálni valamit, mivel egy egész életében tevékenyen dolgozó ember nehezen viseli a tétlenséget, ha nem érzi saját "fontosságát". Ezért nagyon lényeges, hogy az ilyen embereknek értelmes munkát kell adni, nemcsak azért, hogy a családon belüli fontosságát érezze, de azért is, hogy képes maradjon koncentrálni, figyelni, értelmesen cselekedni.
2015. máj. 22. 18:26
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Az idősekhez sajnos türelem kell.Ahogy a kis gyerekekhez is.Gondolom, ők türelmesek voltak hozzád, mikor bőgős, pelenkás, idegesítő gyerek voltál.De minden korosztálynak megvan a maga hülyesége.Szerintem fázik, sok idős ember fázós lesz.Gondolom, azért ül kabátban, sapkában az asztalhoz.
2015. máj. 22. 18:31
 6/16 anonim ***** válasza:
Valószínűleg már érelmeszesedése van a nagyapádnak. Erről pedig nem tehet. Talán meg kellene nézetni orvossal.
2015. máj. 22. 18:37
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Minden idős ember más, nem mindenki ilyen 70 évesen, van, aki rosszabb, van, aki jobb állapotban van, és van, aki meg se éli ezt a kort.

Amúgy gondolj arra, hogy te is lehetsz ilyen majd az ő korában.

2015. máj. 22. 18:41
 8/16 anonim válasza:
100%

Az én papám képzeld elfelejtette megsütni a tojást és ugy ette meg nyersen.Akkor azt gondoltam milyen undi már az ilyen.De most hogy már Sajnos nincs velem sok mindent megtennék hogy itt legyen ujra és egye csak azt a hülye tojását nyugodtan.Mert csak az lenne a fontos hogy láthatom.

Kérlek probáld öt megérteni és szeretni addig amig ö van neked.

2015. máj. 22. 18:58
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia, én is lány vagyok, ugyan egy kicsit idősebb, mint Te. Azt kell mondanom, Te sokkal jobban tolerálod az apukád viselkedését, mint az édesanyád.

Azt gondolom, hogy az apukád esetében talán többről van szó, mint egyszerű öregedésről. Én nem ismerek senkit az ismeretségi körünkből, aki sapkában és kabátban ül az asztalhoz. Vagy hogy elhanyagolja az alapvető higiéniai tevékenységeket. A kérdés az, hogy ezek új viselkedési szokásokról van szó, vagy korábban is előfordultak hasonoló szituációk? Mondjuk 10 éve? Lehet demencia betegség jele is a testi higiénia elhanyagolása. Arról hallottam, hogy van olyan beteg, aki pl. pizsamában lenne egész nap, mert elfelejt felöltözni, és nem is tudatos benne, hogy reggel fel kellene öltöznie. Lényeges jellemzője a betegségnek a feledékenység. Na, de nem arra az esetre gondolok, amikor az embernek nem jut eszébe egy telefonszám. Pl. közelálló személyek nevét felejti el, vagy azt felejti el, hogy 5 perce mit csinált/végzett. Az idős emberek általában tötyögősek, guberálósak. De hát minek is sietnének? Van idejük. Semmiképpen nem helyes, ha egy (idős) emberrel veszekedik a házastársa (fia, lánya, stb.). A veszekedés csak ahhoz vezet, hogy az apukád vissza fog húzódni, de a probléma nem kerül megoldásra. Abban igazad van, hogy sok türelmet igényel. Szerintem, nem arról van szó, hogy már nem kedveled, hanem él benned a fiatal(abb) kori édesapád képe, még energiával teli, amikor még többet foglalkozott veled. Ez az apa-kép-idea van a szívedben, és nehezen fogadod el, hogy az édesapád testileg (és szellemileg is) idővel leépül. Sajnos, ez így van. Nagy a korkülönbség köztetek, lehetnél akár az unokája is. A világ nagyon sokat változik 50 év alatt. Fogadd el őt, amilyen, mint ahogy ő is elfogad téged, amilyen vagy. Otthonod van, felnevelt. Jót fog tenni a kapcsolatotoknak, ha majd egyszer Te is elköltözöl otthonról. A jelenlegi helyzetben koncentrálj a saját életedre. Ha az apukáddal gyakrabban és még súlyosabb epizódok történnek, akkor talán érdemes lenne orvoshoz fordulni. Az orvos segítene abban, hogy családtagként hogyan lehet ilyen betegséggel együtt élni. Mint ahogy már írtam, a hangos szó nem orvosolja a helyzetet.

2015. máj. 22. 19:12
 10/16 A kérdező kommentje:
Utolsó: a papám az :))) de köszönöm a hozzászólásokat. Igen sokat van orvosnál, felmerült a cukorbetegség is, de ennyire nem hajlandó orvosok szeme elé kerülni. Sok gyógyszert szed így is. A higiéniát tekintve nem ilyen volt, abszolute. Az utóbbi 6-7 évben kezdődött ez az egész el.
2015. máj. 22. 19:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!