Hogyan tudnánk meggyőzni, hogy menjen el a kezelésre?
Nekem egy igen jó barátom volt rákos, kemo alatt többször kapott agyvérzést, lefogyott (felnött, 180 cm-se férfi) 45 kg-ra, nem tudott semmit sem enni, mert minden étel szagtól hányingere lett: ez alatt az kell érteni, hogy egy - nem friss, illatozó - kenyérszelet, egy pohár gyümölcslé, ar szelet uborka vagy más gyümölcs elég vol - kiváltotta ezt.
Közben igen nagy fájdalmai voltak folyamatosan (legalább olyan erösek, mint maga a betegség miatt amik voltak)
és a kezelés után egy hónappal meghalt.
Nekem anyukám halt meg rákban, épp egy éve.
2013 őszén kiderült, hogy a tüdején teniszlabda méretű daganat van/volt- de az nem okozott tüneteket, hanem az agyi áttétek. Azok miatt derült ki, hogy baja van és azok miatt halét meg.
Ez azzal járt, hogy az utolsó 2 hétben testileg és szellemileg is csecsemő szintre esett vissza. Cumival etettük, pelenkáztuk stb. Az édesanyánkat. Ez sem neki, sem nekünk nem volt jó.
Ha ő már az elején tudta volna, hogy a sugár és a kemó nem segít, tudom, hogy nem vállalta volna.
október-április közt teljesen tönkrement a kezelésekről, sokkal többet szenvedett tőlük, mint magától a betegségtől. Enni, járni, wcre kimenni stb. nem tudott egyedül.- és ezt nema rák, hanem a gyógyszerek okozták hónapokig.
A végső stádiumban persze, már az agydaganat miatt volt olyan állapotban, amilyenben.
Ha nem megy el a kezelésre, akkor lehet, hogy pár héttel korábban hal meg, de az utolsó fél éve nem áll tömény szenvedésből.
De mi sajnos túlzottan kapaszkodtunk belé.
----
A nagypapád idős, rengeteg mindent megélt már. Megküzdött 1x már a betegséggel, nyilván tudja, mivel jár.
Szerintem, beszélgessetek el vele őszintén a dologról, hogy mit szeretne, és hogy átgondolta-e. Gondolom, ő számításba veszi azt is, amit ti nem, hogy ennyi idősen a kezelések nem feltétlenül hosszabbítják meg az életét és azt a maradék idejét nem szeretné olyan állapotban eltölteni, amilyenbe a kezelések taszítják.
Amennyiben igen, mérlegelt és döntött, fogadjátok el a döntését és próbáljátok meg széppé tenni az utolsó heteit/hónapjait/éveit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!