Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan tudnánk meggyőzni,...

Hogyan tudnánk meggyőzni, hogy menjen el a kezelésre?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Párom nagypapájáról kiderült, hogy rákos. Volt már neki rákja jó pár évvel ezelőtt de abból sikeresen kigyógyították. Sugár és kemoterápia segítségével. Most megint találtak nála daganatot. Megműtötték és az orvos azt mondta, hogy jó esélyei vannak ha ismét vállalja a sugár kezelést. Ő viszont most azt mondta, hogy nem fog elmenni. A kiírt időpontra nem ment el. Azt mondta elmúlt hetven éves és nem fogja újra végigjárni a kezeléseket. Vidékiek vagyunk, vonattal kellene feljárnia a Kékgolyóba lehet ezért sem akarja vállalni. Volt már valaki hasonló helyzetben? Hogy lehetne meggyőzni róla, hogy vállalja a kezeléseket? Az is baj, hogy iszonyatosan csökönyös.
2015. ápr. 9. 07:32
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekem egy igen jó barátom volt rákos, kemo alatt többször kapott agyvérzést, lefogyott (felnött, 180 cm-se férfi) 45 kg-ra, nem tudott semmit sem enni, mert minden étel szagtól hányingere lett: ez alatt az kell érteni, hogy egy - nem friss, illatozó - kenyérszelet, egy pohár gyümölcslé, ar szelet uborka vagy más gyümölcs elég vol - kiváltotta ezt.

Közben igen nagy fájdalmai voltak folyamatosan (legalább olyan erösek, mint maga a betegség miatt amik voltak)

és a kezelés után egy hónappal meghalt.

2015. ápr. 9. 11:20
 12/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Azért annyit hozzáfűznék, hogy természetesen nincs szekálva a papa az miatt, hogy menjen, tiszteletben tartjuk a döntését csak nagyon nehéz elfogadni, hogy a halált választja. Az orvos szerint ez a típusú rák nagy eséllyel gyógyítható sugárkezeléssel, ezért szeretnénk egy kicsit a kezelés irányába terelni a papát.
2015. ápr. 9. 11:41
 13/15 anonim ***** válasza:
49%
Az a baj, ha valaki megmakacsolja magát, nehéz kibillenteni belőle. Próbálkozzatok tovább, hát ha előbb-utóbb meggondolja magát.
2015. ápr. 9. 12:14
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekem anyukám halt meg rákban, épp egy éve.

2013 őszén kiderült, hogy a tüdején teniszlabda méretű daganat van/volt- de az nem okozott tüneteket, hanem az agyi áttétek. Azok miatt derült ki, hogy baja van és azok miatt halét meg.

Ez azzal járt, hogy az utolsó 2 hétben testileg és szellemileg is csecsemő szintre esett vissza. Cumival etettük, pelenkáztuk stb. Az édesanyánkat. Ez sem neki, sem nekünk nem volt jó.

Ha ő már az elején tudta volna, hogy a sugár és a kemó nem segít, tudom, hogy nem vállalta volna.

október-április közt teljesen tönkrement a kezelésekről, sokkal többet szenvedett tőlük, mint magától a betegségtől. Enni, járni, wcre kimenni stb. nem tudott egyedül.- és ezt nema rák, hanem a gyógyszerek okozták hónapokig.

A végső stádiumban persze, már az agydaganat miatt volt olyan állapotban, amilyenben.

Ha nem megy el a kezelésre, akkor lehet, hogy pár héttel korábban hal meg, de az utolsó fél éve nem áll tömény szenvedésből.

De mi sajnos túlzottan kapaszkodtunk belé.

----

A nagypapád idős, rengeteg mindent megélt már. Megküzdött 1x már a betegséggel, nyilván tudja, mivel jár.

Szerintem, beszélgessetek el vele őszintén a dologról, hogy mit szeretne, és hogy átgondolta-e. Gondolom, ő számításba veszi azt is, amit ti nem, hogy ennyi idősen a kezelések nem feltétlenül hosszabbítják meg az életét és azt a maradék idejét nem szeretné olyan állapotban eltölteni, amilyenbe a kezelések taszítják.

Amennyiben igen, mérlegelt és döntött, fogadjátok el a döntését és próbáljátok meg széppé tenni az utolsó heteit/hónapjait/éveit.

2015. ápr. 9. 13:32
 15/15 anonim ***** válasza:
Kedves 9,10! Ezt így előre azért ne jelentsd ki, mert nem tudhatod, ameddig nem kell rajta komolyan elgondolkodnod. Kívánom, hogy sose kelljen! De! Egyidősek vagyunk, nekem pár hónapja diagnosztizáltak mellrákot, és olyan fajtát, ami csak a kemóra reagál. Már a kezelések felén túl vagyok, és bár kétségkívül nem kellemes, azért bőven ki lehet bírni. Most éppen megint egy kezelés után vagyok, az eddigi tapasztalatok szerint a csütörtök az utolsó rosszullétes nap, szóval már látom a fényt az alagút végén :) Egyébként nálam a kemó nagyon is hasznosnak bizonyul, már az első adag után egy héttel látszott a változás, és azóta is folyamatosan nyomja össze a daganatot. Nem kellemes persze, de azért simán megéri a szenvedést ennyi idősen, hogy meggyógyuljak, hogy később saját családom lehessen, stb. Még annyi mindenből kimaradtam, amit sajnálnék elmulasztani! :) Más kérdés, hogy minden típusú rák másképp reagál a kezelésekre, és amikor nyilvánvalóan inkább árt a kemó, vagy sugár, mint használ, akkor azt hiszem, tényleg tudni kell nemet mondani. Ettől függetlenül végtelenül tisztelem azokat, akik az utolsó lélegzetvételig bevállalják az összes létező kezelést annak értdekében, hogy életben maradjanak. Nem vagyunk egyformák. A kérdésedre válaszolva, kedves Kérdező, én is azt mondom, hogy ne meggyőzni próbáljátok a Papát, hanem a biztosítani a szeretetetekről, arról, hogy Mellette álltok, és hogy nagyon hiányozna, ha nem lenne köztetek. Abban is lehet valami, hogy nem szívesen járna fel egyedül Pestre, esetleg egy kérdést ez is megér, mert ha csak ez az akadály, gondolom valahogy meg lehetne oldani. Ha ezek ellenére is úgy dönt, hogy Neki ez többet nem kell, akkor viszont próbáljátok meg valahogy elfogadni a döntését, és a lehetőségekhez mérten igyekezzetek széppé tenni a napjait. Sok erőt kívánok Nektek!
2015. ápr. 9. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!