Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan tudnánk meggyőzni,...

Hogyan tudnánk meggyőzni, hogy menjen el a kezelésre?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Párom nagypapájáról kiderült, hogy rákos. Volt már neki rákja jó pár évvel ezelőtt de abból sikeresen kigyógyították. Sugár és kemoterápia segítségével. Most megint találtak nála daganatot. Megműtötték és az orvos azt mondta, hogy jó esélyei vannak ha ismét vállalja a sugár kezelést. Ő viszont most azt mondta, hogy nem fog elmenni. A kiírt időpontra nem ment el. Azt mondta elmúlt hetven éves és nem fogja újra végigjárni a kezeléseket. Vidékiek vagyunk, vonattal kellene feljárnia a Kékgolyóba lehet ezért sem akarja vállalni. Volt már valaki hasonló helyzetben? Hogy lehetne meggyőzni róla, hogy vállalja a kezeléseket? Az is baj, hogy iszonyatosan csökönyös.
2015. ápr. 9. 07:32
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Ez az ö döntése, és szerintem ehhez 70 évesen joga van.

A "kezelés" nem leányálom, és semmivel sem "kellemesebb" a betegnek, mint maga a betegség. Mivel a nagyapa már ismeri a dolgot, el tudja dönteni, hogy van.e ereje ezt vállalni.

Igen sok ember dönt úgy - föleg idösen -, hogy inkább éli az életét még kis ideig úgy, ahogy korábban, mint hogy ugyazezt az idöd különféle kezelésekkel, kemoval töltse.

Öszintén szólva én is inkább ezt az utat választanám ilyen idösen.

2015. ápr. 9. 07:41
 2/15 anonim ***** válasza:
96%
Marha könnyű ám mondani, hogy menjen el papa kemóra.... Iszonyat legyengül az ember tőle és 70 évesen tényleg nem feltétlen erre vágyik. Inkább beszélgesetek vele soka,t hogy szeretnétek, hogy meggyógyuljon és még sokáig veletek legyen, mert nagyon szeretitek, stb. A szívére hassatok ne meggyőzni akarjátok.
2015. ápr. 9. 07:42
 3/15 anonim ***** válasza:
87%
Sehogy. Tudja, hogy a kezelések mivel járnak, ezért nem akar elmenni. Igaz, hogy esetleg él még néhány évet, de közben még jobban szenved a kezelésektől. Az előzőből sem gyógyították ki, ha újra kiújult a daganat. Csak pár évig tünetmentes volt.
2015. ápr. 9. 07:42
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Nyilvánvalóan tisztában van vele, mivel jár(hat) a kezelés visszautasítása, és ha ő ezt vállalja, akkor szerintem sehogy.
2015. ápr. 9. 09:19
 5/15 anonim ***** válasza:
69%

Például elvihetnétek ti kocsival. A nagyapámmal hasonló volt a helyzet, apukámnak az összes szabija, plusz még fizetés nélküli is ráment arra, hogy az apját hordja kezelésekre. Viszont így nem volt egyedül, mellette volt a fia, és amikor annyira rosszul volt a kezelés után, hogy még azt se bírta volna, hogy a kocsival hazazötyögjön, akkor intézett szállást, stb. Más kérdés, hogy sajnos így is elvesztettük. Ha nálatok jók az esélyek, akkor ennyi a minimum, amit megtehettek.

Már csak azért is, mert ha nem, akkor jön a lelkiismeret-furdalás. Egy ismerősöm most azért szenved, mert a szintén rákos rokonának lett volna valami vizsgálat vagy kezelés, de 200 ezer körüli összegre lett volna szükség rá, a család meg úgy döntött, hogy nincs pénz. Miután meghalt, akkor kezdtek el gondolkodni azon, hogy tulajdonképpen ahogy a temetésre összeszedték néhány nap alatt, úgy a kezelésre is lehetett volna. Ezt elég nehéz feldolgozni.

2015. ápr. 9. 09:27
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy, pontosan tudja, mivel jár a kezelés, és ha ő ezt nem akarja újból, akkor ezt a döntését tiszteletben kell tartanotok. Nekem ugyan nem ilyen jellegű probléma, a fogaimmal van gond, gyerekként volt fogszabályzásom, és felnőtt koromra visszaállt, így javasolták ismét a szabályzást, én viszont nem vagyok hajlandó se az időmet se a pénzemet ismét rászánni erre, ami nekem anno rengeteg fájdalommal járt (még a kezelés után is - mellesleg a kezelés következtében), már nem érdekel, hogyan állnak a fogaim.
2015. ápr. 9. 09:42
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nincs rákos ismerősöm, de olvastam róla, hogy a kemo az egy büntetés. Nézd én is amondó vagyok a kevesebb néha több. Inkább élek még 2 évet boldogan, mint 4-et, de szenvedéssel. Úgy búcsuzzon el a család tőlem, hogy boldognak lát, mintsem úgy, hogy egy kórházban, csövekkel tarkítva vagy a fene tudja, hogy hogyan.
2015. ápr. 9. 09:49
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
A nagypapa bizonyára eldöntötte magában, hogy nem kínozza magát, él addig, amit a természet, a sors, vagy a jóisten kiszabott neki időt. Ne erőltessétek rá a kemót, inkább legyetek vele türelmesek, és készüljetek fel arra, hogy a nagypapa nemsokára elmehet a Mennyek országába. Ugyanis ilyen idős korban egy kemó már nem fogja az életét 30 évvel meghosszabbítani, és ezt a nagypapa is érzi. Hagyjátok az ő döntését érvényesülni, jobban fogja magát érezni arra az időre. Az orvosoknak az a feladata, hogy a beteget minden áron megmentse, de a beteg érzi a szívében, a lelkében, hogy karja-e ezt, vagy inkább már menne.
2015. ápr. 9. 09:56
 9/15 anonim ***** válasza:
82%
26 vagyok, de én ugyanígy döntenék. Nem vállalnám sem a kemot, sem a sugárkezelést. A családomban jópáran rákban haltak meg. Láttam őket, láttam, hogy a "gyógyító" kezelések mit műveltek velük. Én köszönöm, de nem leszek élőhalott.
2015. ápr. 9. 09:58
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy, 70 éves, hadd legyen már az ő döntése. A kemó nem embernek való, legyengíti, halál szélére kergeti, teljesen igaza van, hogy nem akarja.

26 vagyok, de ha rákos lennék, nem vállalnám a kezelést. Tudom, mivel jár, épp elég rokonom halt már meg rákban a terápia ellenére.

Épp csak azt érték el, hogy szenvedtek még legalább fél évig, és az utolsó időszakot legyengülve, mindenféle sugárszövődménnyel kínlódták végig, folyamatos fájdalmak/kábultság közepette.

Nem kell erőszakoskodni, a nagyapa idős, és őt valószínű az esetleges halál ténye sem riasztja, hisz már épp eleget élt.

Inkább az utolsó időszakának a szebbé tételén gondoskodjatok, legyetek vele sokat, és ne tegyetek szemre hányást neki, amiért méltósággal akar elmenni.

2015. ápr. 9. 11:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!