Mit csináljak? Annyira bűntudatom van.
Anya szülei ha jól tudom, már nem is éltek, amikor megszülettem, apa szülei közül pedig nagymamám még kiskoromban meghalt, így csak az apai nagypapámat ismertem. Ő viszont kb. 7 éves koromban meghalt. És miután meghalt, persze szomorú voltam, de nem annyira, mint pl. amikor nővérem kislányának az apja halt meg, és emiatt régóta bűntudatom van. Tegnap előtt is egész este sírtam, mert eszembe jutott ez az egész.. Ráadásul kezdem elfelejteni nagypapámat, olyan, mintha az agyam szelektálná az emlékeimet és a régi dolgokat kitörölné, már alig emlékszem az arcára is, ráadásul kiskoromban utáltam puszit adni és most amiatt is bűntudatom van, mert lehet, azt hitte, azért nem akartam neki soha puszit adni, amikor mentünk hozzá, mert utálom, pedig nem..
Jogosan van bűntudatom?
15/l
Dehogy jogosan!
Ezen ne emészd magad. Persze, hogy jobban megsirattad a tesód kislányának az apukáját, hisz őt csak jobban imserted, gondolom felnőtebb is voltál, jobban is értetted, hogy ő már nincs többé.
Én minden nagyszülőmet ismertem, sajnos már csak egy 87 éves nagypapám van. A drága nagymamim 2 éve halt meg és borzasztóan hiányzik. De tudom, hogy a nagyszüleim tudják és mindig is tudák, hogy szeretem őket és egész biztos, hogy a te nagypapád is feltétel nélkül szeretett téged és biztos nem hitte azt, hogy azért nem akarsz neki puszit adni, mert nem szereted. Egyszerűen csak kisgyerek voltál még.
Tegye fel a kezét, aki 100% érti.
Én nem.
7 éves korában jobban fel tudja az ember dolgozni, mint 10-15 20 évesen, mikor esetleg több ideje is volt megismerni, megszeretni, több az emlék. Nekem is lehetne bűntudatom, hogy a kutyám aki már 10-12 éve meghalt jobban hiányzik, mint bármelyik rokonom. (Mondjuk a kutyám nem tojt le nagy ívben, mindig odajött vigasztalni) Pedig lett kutya most fél éve, de akkor is. Nem tudom, miért. Mondjuk engem is bánt, de inkább nem foglalkozom vele.
24/N
7 éves korában jobban fel tudja az ember dolgozni,
Szerintem ez pont nem igaz. A kisgyerek még nem érti, mi történik körülötte, fontosabb egy fagyi, vagy hogy megnézhesse a mesét a tv-ben. Ez természetes. A kérdezőnek nem kell, hogy lelkiismeret-furdalása legyen.
És szerintem nincs is Szerintem összekevered a haláltól való félelmet, ami most rád tört a lelkiismeret-furdalással.
Beszélgess a szüleiddel a gyászról, az oldja a szorongást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!