Miért nem akar a nagyim az idősek otthonába költözni?
Nagymamám már 73 éves, még el tudja tartani magát, de egyre több betegsége van és elég életunt lett. 16 évvel ezelőtt költözött hozzánk, mikor papa meghalt, de azóta megváltoztak a körülmények. A szüleim elváltak, anyukám munkája olyan, hogy nyolckor megy, de gyakran megesik, hogy csak este 9 után ér haza. Rendszeresen jár több napos üzleti utakra, nem épp a szomszéd városba. Nem tud azonnal ugrani, ha valami gond van. Emellett saját vállalkozásában is dolgozik, egyszerűen nincs annyi ideje a mamára, mint amennyire szükségesnek érzi, így úgy döntöttünk beadjuk egy egyházi (vallásos a nagyi), fizetős, magas színvonalú idősek otthonába.
Mama nagyon ellenkezik, hogy ő nem hajlandó oda menni, mert ott rosszul bánnak az emberekkel. Ezt arra alapozza, hogy egy távoli rokonát bedugták valami állami, elég putri helyre és azt gondolja mindenhol ez megy.
Most ellátogattak anyával az idősek otthonába, látta, hogy ez nem épp olyan hely, de a legújabb érve, hogy nem láthat majd minket. Igen ám, de ha otthon maradna, akkor sem mivel én és a kisebbik öcsém jövőre elköltözünk, én alig fogok hazajárni. Mondtuk neki, hogy hazajöhet hétvégén és az ünnepekkor, mikor itthon vagyunk és nem megszabadulni szeretnénk tőle, de nem érti, hogy az ő érdekében döntöttünk így.
Volt már, hogy kisebb agyvérzése volt, ha nem jut el gyorsan a telefonig, akár meg is halhatott volna, mivel épp nyaralni voltunk. Többször el is esett, ráadásul a kertben. Ha ez olyankor történik, mikor több napig senki sincs itthon abba akár bele is halhat. Később biztosan ápolásra is szüksége lesz, de ez otthon nem megoldható. Szeretnénk biztonságban tudni állandó felügyelet mellett.
A másik, hogy sokszor búskomor, csak akkor vidám, ha nagy családi összejövetel van, vagy a barátnőjével találkozik. Az otthon ebben a tekintetben is jó hatással lehetne rá, hiszen ott rengeteg új emberrel ismerkedhetne, kártyázhatnának (a kedvence :) ), beszélgethetnének, ráadásul minden nap lenne istentisztelet a templom is kb. száz méterre van.
Hiába érvelünk, ő hajthatatlan, azt mondja, majd lesz valahogy, vagy ilyeneket: "nem mindegy nektek hogyan döglök meg, úgyis utáltok" :(
Mit tehetnénk még, hogy megváltozzon a véleménye?
(ui.: bocsi a regényért)
Hát miért hagytad ott a nagyid, ha így bántak vele? Bocsi, de ez a te hibád is...
Az én nagyim önként vonult be, mert társaságot akart. Az otthonból ki-be járhatott, tényleg olyan volt, mint egy szálloda, még a kis papagáját is elvihette. Az utolsó hetekben pedig úgy ápolták, ahogy semmilyen kórházban nem tették volna és otthon sem tudtuk volna reprodukálni. Naponta egyszer benézett hozzá egy orvos, 2-3 óránként járt be itatni őt a nővér, vitték fel neki az ennivalót, próbálták etetni, mindig kérdezték tőle, hogy fáj-e valami és ha igen, akkor azonnal vittek fájdalomcsillapítót.
Kérdező, szerintem igazatok van, mert az alapján, amit írsz, veszélyes neki egyedül otthon tartózkodnia. Annyi a lényeg, hogy jól kell kiválasztani az otthont, amire akkor van igazi rálátásod, ha ismersz valakit, akinek került ott magatehetetlen állapotba rokona. Ha budapestiek vagytok, akkor priviben meg tudom írni, hogy hol volt az én nagyim, bár most már lehet, hogy romlik ott is a színvonal. Hallottam valami olyat, hogy a csökkenő állami támogatás miatt már 2 ágyasok lettek a szobák az új lakóknak, de meg kell kérdezni, mert ez csak pletyka szinten jutott hozzám.
A nagyid fél a haláltól, ami érthető, és legalább az utolsó éveit szeretné a családjával tölteni.
Anyukád válthatna egy kicsit, hogy korábban érjen haza, és tudjon törődni az anyjával. Amúgy a nagyitoknak igaza van, nem az élet hossza a lényeg, hanem hogy hogyan élünk, és ha ő veletek szeret, még ha ritkán is találkoztok, legalább van otthona, és nem érzi úgy hogy kitették.
A logikus érvek szerintem nem jöhetnek szóba, érzelmileg kellene rá hatnia anyukátoknak, talán a nagyi jobban örülne ha nem adnátok ki ennyi pénzt az otthonra, és anyukátok kevesebbet dolgozna.
Talán köztes megoldás lehet, ha nem hivatásos ápolót fogadtok mellé 0-24-ben, hanem mondjuk eü szakon tanuló diákot, vagy gyes-es kismamát, aki naponta 2-3 órát rá tud szánni, segít neki fürdeni, bevásárolni, ilyenek...
Ahogy leírtad, nem magatehetetlen, nem veszélyes. Esetleg fel lehet venni a helyi szociális munkásokkal a kapcsolatot, a férjem nagybácsija már évek óta lebénult, de a maga módján ellátta magát és járt hozzá egy hölgy. Hordták neki az ebédet, segítettek fürdeni, a pénzügyeket stb. a lánya intézte. Kapott egy segélyhívót, amit a nyakában hordott, ha esetleg elesett, ezzel tudta riasztani az ápolót, megtanították a mobiltelefon használatára.
A nagypapám is volt otthonban, mert 76 évesen amputálták a lábát, és a családból tényleg senki sem tudta őt ápolni, otthonba került. Rendszeresen ellátták, fürdették, amit bevittünk ételt, odaadták, sosem nyúltak le tőle semmit, bár nem volt olcsó, mert a nyugdíján felül még a nagybátyám fizette is a havi ellátást.Az otthon díjából lehet mellé pár órás kisegítőt keríteni.
Én szívesen vállalnék ilyen munkát. A nagyim szeptemberben halt meg. Nagyon hiányzik.
Nézd kérdező. Valószínűleg tényleg az "élete végétől" ijedt meg. Én nem tervezek még egy gyereket. Mikor már nagyobb lett, és nem csak rám volt szüksége, kicsit magambafordultam, hogy : ennyi? Akkor én most végeztem. Már csak embert kell faragni belőle, aztán meg is dögölhetek.
Úgy éreztem, hogyha ennek a korszaknak vége, akkor nekem is.
Ti megtetttetek mindent. Felsoroltál minden érvet. Hagyd hogy megeméssze a dolgot.
Sok frissnyugdíjjas ápoló is van, akik szerény nyugdíjuk mellett vállalnak ilyen napközben. Vagy idősek napközije. Itt a faluban is van. Összejönnek reggelente, este meg hazaviszik őket a gyerekek. Kapnak enni, tévéznek, minden nap átmegy a körzeti orvos. Nézz körül nincs-e felétek ilyesmi.
Velem már megbeszélte anyukám, hogy szeretne majd idősek otthonába menni, ha meghal apám. Másik nagyim is. Nálunk a férfiakkal lesz gond.
Esetleg olyan nyugdíjasház, ahol saját kis lakása van de a házban csak nyugdíjasok laknak, vannak ápolók, orvos, közösségi szobák, de nem idősotthon jellegű.
Egerben pl. egy sima 10 emeletes panelben van.
Itt azt hiszem alapból csengetéssel lehet ápolót hívni, de a betegebbekre biztos többször ránéznek.
Mamám több helyen lakott, valahol hotelszoba jellegű, teraszos apartman van, valahol viszont tényleg rosszak a körülmények.
Na most már beleegyezett mama, elgondolkodott rajta és beismerte, hogy így a legjobb, csak nagyon nehéz itt hagynia az otthont, ahol 16 évig élt. Ezt meg tudom érteni, mert én is elmegyek szeptemberben és egy kicsit rossz belegondolni.
Mindenesetre már talált barátnőket is bent :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!