Hogyan kezeljem ezt a családi konfliktust?
A nagymamám egy éve otthonba költözött saját akaratából, nem akart a terhünkre lenni. 400 km-re élt tőlünk, itt is talált otthont, ahova menni akart. Minden jól megy, szereti, nincs probléma, de amit a szüleim levágnak miatta az már elképesztően zavaró.
Kicsit úgy érzem, hogy apunak bűntudata van, azért, mert ahelyett hogy ő/mi ápolnánk, egy otthonba adta, mintha már senkinek nem lenne szüksége rá. Talán nehezen dolgozza ezt fel, ahogy azt is, hogy rajta kívül senkije nem él már, se testvére, se az apja, se senkije, már csak az anyukája van. Próbál azzal kompenzálni, hogy 3-4 hetente utazik hozzá (1 napra, mert aludni nincs hol), ami azonban anyagilag igen megterhelő, illetve ilyenkor 5-10 ezer forintnyi értékben visz üdítőt, nasit, ropogtatni valót, gyümölcsöket, jó kis itthoni pörköltet, sült kolbászt, hurkát, vagy bármit, amit mami csak kiejt a száján, hogy megenné.
Én ezt megértem!
Anyukám sosem jött ki a nagyimmal, ő tipikusan olyan anyós volt, akinek senki nem felelt meg menyként, mindhárom menyét utálta, ugráltatta, csak leszólni tudta, stb. Anyu rengeteget kapott és nyelt, sokat bántotta a mamám, kioktatta, én ezt tudom és szintén megértem az ellenszenvét, mert sokszor én is végig hallgattam amit mamám a fejéhez vágott. Anyu mindig próbált megfelelni, persze nem ment.
Most állandó vita a szüleim között, hogy milyen gyakran menjen apu, vagy menjenek/menjünk együtt, hogy miért kell ennyi vackot összevásárolni, hogy miért ezt veszi, miért azt, hogy elég ennyi, ne vegye meg azt is, stb.
Aztán én egy hétig azt hallgatom, hogy mert anyád az agyamra megy, hogy nem érti meg a problémámat, másik oldalról meg hogy apád az agyamra megy, hogy ennyit költekezik, amikor tudja ő is, hogy mamám elosztogatja a háromnegyedét. Két tűz között vagyok és már mindkettő érvei roppant mód zavarnak, miért nem érti meg egyik a másik felet? Hogyan vonhatnám ki magamat ebből a vitából, illetve hogyan lehetne megoldani egy ilyen jellegű problémát?
Azt hiszem mondtam, hogy anyukámnak nem az a baja, hogy látogatja apu, sőt nem is az, hogy vinni akar neki nasit, üdítőt.
Utóbbival az a baja, hogy apu bevásárol neki annyit 3 hétre, amennyit egy egészséges felnőtt ember egy év alatt nem enne/inna meg, nemhogy egy öreg, rossz étkű néni. Ezen felül, pedig cukros lónyálakat vásárol össze apu, anyu meg próbálja rávenni, hogy inkább kevesebb, de egészségesebb gyümölcslevet vegyen.
Ugyanúgy a nasikkal is.... nem kell 22 féle, elég 4-5. Így úgy is csak elosztogatja a rokon látogatóknak, vagy a nővéreknek, ez nyílt titok. Nem szimplán megkínálja őket, egy az egyben odaadja.
Anyu nem azon a véleményen van, hogy ne vigyen semmit, hanem azon, hogy ne ennyit, ne ilyen értékben és ne ilyen egészségtelen vackokat, mert fölösleges, nem ő eszi meg, ha meg még is, akkor csak több kárt okoz, mint hasznot.
A nasik így elvisznek legalább egy 10 ezrest havonta, apu oda-vissza útja pedig még egy 20 ezrest legalább és olykor kétszer is megjárja/megjárjuk egy hónapban, amit azért már átlag magyar család nem tud megfizetni sajnos, vagy legalábbis anélkül nem, hogy ne máshonnan vonná el azt a pénzt. Ezen nem lehet spórolni, ennyi és kész... de a nasikon azért jócskán lehetne, anyu is ezt kéri, illetve azt, hogyha nem muszáj, akkor egy hónapban ne menjen kétszer, mert képtelenség ezt anyagilag bírni. Ha itt lenne mami a szomszédban, nem érdekelné mikor jár hozzá apu nyilván, de ez így az egész családra kihat.
Azt is hozzátenném, hogy azt is leírtam, hogy az otthon előtt a nagyim 24 órás felügyeletet igényelt már, nem bírt lefeküdni, sem felkelni egyedül, sem kaját csinálni, sem kimenni a mellékhelyiségbe, a végén már segítséggel sem. Anyu volt az, aki a rengeteg sérelme mellett 2-3 hétig szabin volt és ott volt mellette, pelenkázta, etette, tehát mindent lehet rá mondani, csak azt nem hogy rossz ember, amiért a sok 10 éves fájdalmak most csapódnak ki rajta. Nagyon is tudja mi az az anya-gyerek kapcsolat, ezt tanúsíthatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!