Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Időskori leépülés, közelgő...

Időskori leépülés, közelgő halál elfogadása?

Figyelt kérdés

Nagymamámról van szó és velem kapcsolatos a kérdés.

20 vagyok, mama 74, mióta eszemet tudom elég sok egészségügyi gondja van, maréknyi tablettákon él. Nagyon szeretem, igazi tipikus nagymama aki rajong az unokákért, melegséget hoz magával. Rengeteg időt töltöttünk együtt gyerekkoromban, és ez mára sem változott. Viszont főként az utóbbi 2 évben látványosan romlik az egészségi állapota. Szerencsére szellemileg teljesen rendben van, kicsit talán feledékenyebb, de még mindig ugyanaz az ember. Amikor megyek hozzá, minden alkalommal látom hogy egyre rosszabbul van. Nem tudom rá lelkileg a mindennapokban ez milyen hatással van, mert mikor ott vagyunk az a fénypontja számára, teljesen felvidul. Igyekszünk minél többet menni, ő már nem nagyon mozdul ki.

Nagyon nehezen élem meg ezt. Mikor ott vagyok, örülök neki, de a hazautat végigsírom és aznap már másra se tudok gondolni csak hogy egyszer nem lesz itt velünk. Annyira fáj és nagyon féltem. Tudom hogy már tudnom kéne ezt kezelni, az élet rendje a halál, de olyan közel állunk egymáshoz. Nekem még soha senkim nem halt meg.

Mit tehetnék hogy ne szorongjak annyit? Néha úgy érzem ez az egész teljesen felemészt.

okt. 24. 23:12
 1/10 anonim ***** válasza:
96%
Milyen egészségügyi gondjai vannak? A 74 év nem öregkor! Kis magas vérnyomás, kis szívgyógyszer belefér, mindenki szedi abban a korban.
okt. 24. 23:19
 2/10 anonim ***** válasza:
86%
Én az édesanyámmal vagyok így, jó tanácsot sajnos nem tudok adni, de atérzem.
okt. 24. 23:22
 3/10 Katona Dius ***** válasza:
89%

Én is nagyon közel álltam nagymamámhoz, ráadásul közel is lakott papámmal, alig pár házzal arrébb, nagyon sokat voltunk velük, az életem egyik alapköve volt ő is meg papa is. Papát is nagyon szerettem, csak ő jóval zárkózottabb volt, vele nem volt meg ez a "bármiről beszélünk".

Mamám 8 éve hunyt el 2 év alatti gyors leépülés után, agysorvadása volt. A végén már meg se nagyon ismert minket.

Papa 2 éve hunyt el hosszas betegeskedés után, Alcheimer és több fizikai probléme okozta nála a véget.

Illetve egyik nagynéném (apu nővére) 3 éve ment el, bár vele nem volt annyira szoros a viszony, mint nagyszüleimmel.

Nagyon nehéz elveszíteni valakit, aki ilyen közel áll hozzád. Pláne, ha korábban nem veszítettél még el senkit. Nekem volt már előtte ilyen tapasztalatom sajnos, 10 éve hunyt el dédmamám, akit szintén nagyon szerettem (ő anyai oldali dédmama volt).

Nehéz. De az ember idővel megtanulja kezelni a gyászt és a veszteséget, mert (sajnos) meg kell tanulni kezelni. Ahogy haladsz előre az életben, egyre több szerettedet veszíted el. És menni kell tovább, mert az élet sajnos nem áll meg.

Most annyit tudsz tenni, hogy minél több időt próbálj meg vele tölteni. Segíteni neki, ahol csak tudsz.

És ha bekövetkezik az, ami sajnos mindig bekövetkezik, el kell fogadni. Meg kell gyászolni és utána menni tovább. Ha sikerül feldoglozni a gyászt, utána könyebb lesz. Mert nem arra emlékezel, hogy milyen volt, mikor elment, hanem a sok szép együtt töltött pillanatra. A rengeteg közös emlékre.

Kitartást!

okt. 25. 01:15
 4/10 anonim válasza:

Szia. Én 22 voltam mikor meghalt nagymamám (most 25)

Ő is sokat szenvedett mielőtt elment.

Szerintem koncentrálj a jelenre ami még most adatik. ezt a szorongást fel tudod váltani pozitív gondolatokkal. Hogy igen most jöttél el tőle ma is láttad tudtál vele beszélni stb. És remélni hogy sokáig így lesz még.

Hidd el sokan vagyunk így H bárcsak egy 1 2 percre is láthatnank aki már nincs köztünk. Tényleg csak a jelen. A holnapal vagy többi hetekkel hónapokal majd akkor törődj ha ott tartasz. Sok egészséget kívánok mamádnak.

okt. 25. 05:42
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Én nagyim is 84 éves, már 70 évesen azt hittük, hogy elveszitjuk, d3 halistennek velünk van. Ő is ép szellemileg teljesen. Nem tudhatod, de abszolút nem biztos hogy közeleg a halál.
okt. 25. 06:29
 6/10 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
100%

Ha elfogadod ha nem, akkor is beteg marad és meghal. Ne a valóságot igazítsd az érzéseidhez, hanem az érzéseidet a valósághoz.

Ez nem könnyű, és tudom, hogy rossz érzés, de sok felesleges szenvedéstől szabadulsz meg, ha ezt észben tartod.

okt. 25. 06:46
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem normális a reakciód, ha sírnod kell, sírjál.
okt. 25. 07:23
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
37 vagyok, késői gyerek, mondhatni, a nagyim nevelt fel. Minden nap szorongással töltött el engem is, hogy milyen lesz egyszer megismerni egy olyan világot amiben ő nem létezik már. 3 éve vesztettem el és nem hazudok, a mai napig szoktam sírni. De ilyenkor arra gondolok, hogy ő mindig a boldogulásomat akarta látni. A te nagyid is szeret téged és biztosan azt akarja, hogy nézz előre és boldog életet élj! Sablonosan hangzik de ő tényleg egy bizonyos tekintetben benned él majd tovább mert a szeretet nem hal meg.
okt. 26. 02:17
 9/10 anonim ***** válasza:
49%

Tudom, hogy sovány vigasz, de hidd el, összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagy, mint ha szellemileg épülne le és azt élnéd át minden látogatáskor, hogy nem ismer meg, össze-vissza beszél, nem tudja hol van stb stb.

Mondjuk az ilyen szintű kiborulás minden alkalommal szerintem kicsit sok azért.

okt. 26. 22:43
 10/10 anonim ***** válasza:
Tölts vele minél több időt. Nagyszüleimmel éltem 8 éves koromig, olyan velük a kapcsolatom, mintha a szüleim lennének nagyyszüleim. Sajnos az én nagymamám súlyos demenciával küzd már 8 éve. Ennyi idős korban sajnos már bármi bekövetkezhet. Igen, örülj neki, hogy szellemileg ép. Szörnyű valakit életében elveszíteni. Nagymamám 4 hónappal ezelőtt kettesével rohant fel a lépcsőn, olyan jó fizikai állapotban volt. 1 hónapja a semmiből tüdőembólia. Ma szállították be a sürgősségire, éber kóma állapotában van, napjai vannak hátra... Addig tölts vele el minél több időt, ameddig van rá lehetőséged.
tegnap 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!